Ekoloģiskais cukurbiešu cukurs

Ekoloģiskais cukurbiešu cukurs

Ekoloģiskais cukurbiešu cukurs

Videi draudzīga, ekoloģiska lauksaimniecības produktu audzēšana pamazām no modes tendences kļūst par sabiedrības pieprasītu un plaši pārstāvētu pārtikas ražošanas nozari. Līdz šim ekoloģiskais cukurs, kas iegūts videi draudzīgā veidā, tika ražots tikai no Dienvidamerikā audzētām cukurniedrēm.

Sākot ar 2021. gadu, ar lepnumu varam piedāvāt arī cukuru, kas ražots no ekoloģiski audzētām cukurbietēm. Turklāt šīs cukurbietes ir audzētas mūsu pašu zemē - Lietuvas un Latvijas auglīgajos līdzenumos. 

Ekoloģiska cukurbiešu audzēšana atšķiras no konvencionālās un prasa no zemniekiem būtisku ieguldījumu un audzēšanas "procedūru" maiņu. Ķīmiskos pesticīdus un mākslīgos minerālmēslus, kas atvieglo audzēšanas procedūras, nomaina  dabīgs mēslojums - kūtsmēsli un komposts. Ekoloģiskas lauku apstrādes procesā nezāles tiek apkarotas mehāniski - ar iekārtām, ko darbina saules baterijas, kā arī tradicionālā veidā, kaplējot nezāles ar rokām. Šādā veidā cukurbiešu audzēšana prasa daudz vairāk laika, enerģijas un lielāku pietāti pret pašu audzēšanas procesu, taču tas ir saudzīgāks pret zemi. Ekoloģiskais cukurs ir līdzvērtīgs parastajam cukuram  kvalitātes un funkcionalitātes ziņā, taču tā ražošanā radītais iespaids uz apkārtējo vidi ir būtiski mazāks.

;