Cukura funkcionālās īpašības
Mūsdienās cukuru piedāvā dažādos veidos, tādēļ to var izmantot daudzos un dažādos pārtikas produktos. Cukuram piemīt virkne unikālu īpašību, kuras pašas par sevi vai kopā ar kādu citu produktu to padara par svarīgu sastāvdaļu modernajā pārtikas ražošanā.
Bez cukura ievārījums ātri sabojātos, saldējums kristalizētos, maize zaudētu svaigumu un izžūtu. Bez tam, nepievienojot cukuru, pārtikas produktu garša liktu mums vilties, jo cukurs uzlabo un izceļ produktu dabīgo garšu komponentus. Iepazīstieties ar cukura funkcionālajām īpašībām.
Saldums
Cukuram ir noturīgs, tīrs saldums bez blakus garšas un pēcgaršas.
Lasît vairâk
Garša un aromāts
Cukurs pastiprina, piemēram, augļu, ogu un dārzeņu garšu un smaržu. Mazliet cukura var arī mazināt skābu vai rūgtu garšu.
Lasît vairâk
Apjoms
Cukurs piešķir ēdienam papildu apjomu, īpaši maizei un kūkām. Ja maizes sastāvam netiek pievienots cukurs, tā daudzums ir jāaizvieto ar citām sastāvdaļām, piemēram, taukiem un miltiem.
Lasît vairâk
Struktūra
Cukurs ietekmē daudzu produktu, piemēram, maizes, kūku, ievārījuma un marmelādes konsistenci.
Lasît vairâk
Uzglabāšanas ilgums
Cukurs palīdz ievārījumu un marmelādi ilgāk saglabāt svaigu. Cukurs samazina mikroorganismu vairošanās iespējamību.
Lasît vairâk
Rūgšana
Maizes un smalkmaizīšu mīkla uzrūgs labāk, ja tai pievienosiet cukuru, jo cukurs kalpo kā barības viela raugam.
Lasît vairâk
Sasalšanas temperatūras samazināšana
Cukurs pazemina sasalšanas punktu, tāpēc saldējuma un saldējamo desertu ledus kristāli neveidojas pārāk lieli. Mazi ledus kristāli rada patīkamāku garšas sajūtu un tādējādi sniedz lielāku baudu garšas kārpiņām.
Lasît vairâk
Krāsa
Cukurs nodrošina krāsas noturību ievārījumiem un marmelādei.
Lasît vairâk
Mitruma saglabāšana
Cukurs piesaista ūdeni un tādējādi neļauj maizei un kūkām tik ātri sakalst.
Lasît vairâk