Zviedru tradicionālās gavēņa kūciņas Semla - Receptes

Zviedru tradicionālās gavēņa kūciņas Semla

Zviedru tradicionālās gavēņa kūciņas Semla
Vērtējums: (0gab.)

Sastāvdaļas

  • 25 g svaiga rauga
  • 250 ml piena
  • 1 ola
  • 100 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
  • 100 g sviesta istabas temperatūrā
  • 0,5 tējkarotes sāls
  • 1 tējkarote malta kardamona
  • 660 g kviešu miltu

Apsmērēšanai

  • 1 ola

Pildījumam

  • 100 g maltu mandeļu
  • 30 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
  • 100 ml saldā krējuma
  • 1 apelsīna miziņa

  • 3 glāzes putukrējuma

Dekorēšanai

  • Dansukker pūdercukurs

Zviedrijā pirms gavēņa tradicionāli cep Semla jeb gavēņa kūciņas. Tās ir mīkstas rauga bulciņas ar mandeļu masas un putukrējuma pildījumu. Kardamons papildina maizītes garšu, bet apelsīna miziņa atsvaidzinās pildījumu.

Sadrupinātu raugu izšķīdina siltā pienā. Pievieno olas, cukuru, sakapātu sviestu, sāli, kardamonu un izsijātus miltus. Mīklu mīca, līdz tā vijīga un spoža – 10 minūtes ar rokām vai 5 minūtes virtuves kombainā. Pārklāj ar tīru dvieli un novieto siltumā uz 30-40 minūtēm, līdz mīklas apjoms dubultojies.

Mīklu izliek uz iemiltotas virsmas, viegli atspaida un sadala 16 vienādos gabalos. Izveido akurātas bumbiņas un izretina tās uz cepešplāts, kas apklāta ar cepampapīru. Paplāti novieto siltumā un ļauj vēlreiz uzrūgt, līdz bulciņu apjoms divkāršojies.

Cepeškrāsni noregulē uz 250 °C. Maizītes apsmērē ar sakultu olu un cep cepeškrāsns vidējā daļā 3-4 minūtes. Atdzesē.

Katrai maizītei ar asu nazi nogriež “vāciņu”, izgrebj mazliet mīkstuma, sadrupina to un samaisa ar mandelēm, cukuru, krējumu un rīvētu apelsīna miziņu.

Saputo putukrējumu.

Bulciņas piepilda ar drupaču-mandeļu masu. Putukrējumu caur dekorēšanas tūtiņu izspiež pāri pildījumam. Pārliek ar vāciņu. Pārkaisa ar pūdercukuru.

Padoms!
Pildījumu var gatavot arī no gatavas marcipāna masas, samaisot to ar bulciņas drupačām un rīvētu apelsīna miziņu.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

;