Sastāvdaļas
25 g svaiga rauga
250 ml piena
1 ola
100 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
100 g sviesta istabas temperatūrā
0,5 tējkarotes sāls
1 tējkarote malta kardamona
660 g kviešu miltu
Apsmērēšanai
1 ola
Pildījumam
100 g maltu mandeļu
30 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
100 ml saldā krējuma
1 apelsīna miziņa
3 glāzes putukrējuma
Dekorēšanai
Dansukker pūdercukurs
Instrukcijas
Zviedrijā pirms gavēņa tradicionāli cep Semla jeb gavēņa kūciņas. Tās ir mīkstas rauga bulciņas ar mandeļu masas un putukrējuma pildījumu. Kardamons papildina maizītes garšu, bet apelsīna miziņa atsvaidzinās pildījumu.
Sadrupinātu raugu izšķīdina siltā pienā. Pievieno olas, cukuru, sakapātu sviestu, sāli, kardamonu un izsijātus miltus. Mīklu mīca, līdz tā vijīga un spoža – 10 minūtes ar rokām vai 5 minūtes virtuves kombainā. Pārklāj ar tīru dvieli un novieto siltumā uz 30-40 minūtēm, līdz mīklas apjoms dubultojies.
Mīklu izliek uz iemiltotas virsmas, viegli atspaida un sadala 16 vienādos gabalos. Izveido akurātas bumbiņas un izretina tās uz cepešplāts, kas apklāta ar cepampapīru. Paplāti novieto siltumā un ļauj vēlreiz uzrūgt, līdz bulciņu apjoms divkāršojies.
Cepeškrāsni noregulē uz 250 °C. Maizītes apsmērē ar sakultu olu un cep cepeškrāsns vidējā daļā 3-4 minūtes. Atdzesē.
Katrai maizītei ar asu nazi nogriež “vāciņu”, izgrebj mazliet mīkstuma, sadrupina to un samaisa ar mandelēm, cukuru, krējumu un rīvētu apelsīna miziņu.
Saputo putukrējumu.
Bulciņas piepilda ar drupaču-mandeļu masu. Putukrējumu caur dekorēšanas tūtiņu izspiež pāri pildījumam. Pārliek ar vāciņu. Pārkaisa ar pūdercukuru.
Padoms!
Pildījumu var gatavot arī no gatavas marcipāna masas, samaisot to ar bulciņas drupačām un rīvētu apelsīna miziņu.
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai
Izmanto vasaras augļus un ogas, un ieskaties mūsu lietderīgajās ievārījuma un marmelādes receptēs. Ideāli noder uz brokastu maizēm, samaisojot ar jogurtu, vai arī kopā ar pankūkām. Ar Ievārījuma cukuru ir pavisam vienkārši pagatavot un baudīt mājās gatavotus ievārījumus un marmelādes.

Konservēti vasaras dārzeņi
Uzglabā gabaliņu vasaras burkās. Ar konservētiem dārzeņiem varēsi paildzināt vasaras garšu. Perfekti grila vakaru galdam. Seko recepšu ieteikumiem, un drīz ledusskapis būs pilns ar mājās gatavotiem vasaras dārzeņiem.

Sīrupi vasarā
Gatavo sīrupus vasarā un uzglabā savas iemīļotākās ogas un augļus pudelēs. Pagatavot sīrupu ir vieglāk nekā tu domā. Skaties zemāk mūsu lieliskās receptes iedvesmai. Sīrupu vari pasniegt uzreiz vai arī noglabāt gaidāmajam tumšajam gadalaikam. Uzglabā vēsā vietā vai sasaldē.

Mellenes – labākās meža ogas
Mellenes tomēr ir labākās meža ogas. Melleņu sezona sākas jūlijā un var ilgt līdz rudens sākumam. Izmanto meža melleņu iespējas un cep pīrāgus, gatavo ievārījumus un sīrupus.

Plūmju raža
Plūmes ir vienas no ierastākajām ogām augļu dārzos, un tās var izmantot arī desertu un marmelāžu gatavošanā. Kāpēc gan nepagatavot gardu plūmju marmelādi vai čatniju, ko pasniegt kopā ar sieru? Pamēģini arī mūsu neatkārtojamo plūmju pīrāgu!

Kazeņu burvība
Vasarā neaizmirsti arī par kazenēm! Kazenes lieliski noder konditorejas izstrādājumu, smūtiju, sīrupu un ievārījumu gatavošanā. Turklāt tās var izmantot arī garnējot vai dekorējot. Kazenes gatavojas vēlā vasarā vai agrā rudenī.