Sastāvdaļas
Augļu maisījumam
70 g cukurota ingvera
250 g lielās gaišo rozīņu
350 g lielās tumšo rozīņu
150 g žāvētu plūmju
150 g žāvētas aprikozes
250 g žāvētas dzērvenes
150 g apelsīnu ievārījuma
1 citrons
1 apelsīns
150 g ruma
2 ēdamkar. vaniļas cukura
2 ēdamkar. kanēļa
Mīklai
320 g miltu
1 ēdamkar. kanēļa
1 tējkar. muksatrieksta
0,5 tējkar. kardamona
1 tējkar. cepamā pulvera
250 g sviesta
100 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
100 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
6 olas
Šķipsna sāls
Glazūrai
100 g Dansukker baltā pūdercukura
1 ēdamkar. apelsīna sulas
Rozmarīna zaļumi un dzērvenes dekorēšanai
Instrukcijas
Iepriekšējā vakarā palielā bļodā ar vāku ieber rozīnes, dzērvenes, sasmalcinātas aprikozes un plūmes. Pievieno citrona un apelsīna miziņas un sulu, rumu, ievārījumu, garšvielas un vaniļas ekstraktu. Visu samaisa, uzliek vāku un līdz nākamajai dienai ļauj garšām "sadraudzēties". Ja vēlas, klāt var pievienot sasmalcinātus riekstus.
Nākamajā dienā vienā bļodā sajauc miltus, garšvielas un cepamo pulveri. Otrā bļodā ar mikseri saputo mīkstu sviestu ar cukuru baltā masā. Turpinot kult, pa vienai pievieno olas. Pieber miltus ar garšvielām, kas gaida otrā bļodā. Visbeidzot – pievieno augļu maisījumu un rūpīgi izmaisa viendabīgā masā.
Kēksa formas malas ieziež ar sviestu. Mīklu liek sagatavotajā veidnē un izlīdzina. Formu ar mīklu liek 130 °C karstā cepeškrāsnī un cep trīsarpus līdz četras stundas.
Kēksu izņem no veidnes un atdzesē uz restēm, lai kēksa pamatnei piekļūtu gaiss. Kēksu apslaka ar rumu vai brendiju. To var atkārtot ik pēc 3-7 dienām. Pirms pasniegšanas pārsmērē ar aprikožu džemu, dekorē ar marcipānu, mandelēm, konservētām ogām un šokolādes skaidiņām.
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai
Izmanto vasaras augļus un ogas, un ieskaties mūsu lietderīgajās ievārījuma un marmelādes receptēs. Ideāli noder uz brokastu maizēm, samaisojot ar jogurtu, vai arī kopā ar pankūkām. Ar Ievārījuma cukuru ir pavisam vienkārši pagatavot un baudīt mājās gatavotus ievārījumus un marmelādes.

Konservēti vasaras dārzeņi
Uzglabā gabaliņu vasaras burkās. Ar konservētiem dārzeņiem varēsi paildzināt vasaras garšu. Perfekti grila vakaru galdam. Seko recepšu ieteikumiem, un drīz ledusskapis būs pilns ar mājās gatavotiem vasaras dārzeņiem.

Sīrupi vasarā
Gatavo sīrupus vasarā un uzglabā savas iemīļotākās ogas un augļus pudelēs. Pagatavot sīrupu ir vieglāk nekā tu domā. Skaties zemāk mūsu lieliskās receptes iedvesmai. Sīrupu vari pasniegt uzreiz vai arī noglabāt gaidāmajam tumšajam gadalaikam. Uzglabā vēsā vietā vai sasaldē.

Mellenes – labākās meža ogas
Mellenes tomēr ir labākās meža ogas. Melleņu sezona sākas jūlijā un var ilgt līdz rudens sākumam. Izmanto meža melleņu iespējas un cep pīrāgus, gatavo ievārījumus un sīrupus.

Plūmju raža
Plūmes ir vienas no ierastākajām ogām augļu dārzos, un tās var izmantot arī desertu un marmelāžu gatavošanā. Kāpēc gan nepagatavot gardu plūmju marmelādi vai čatniju, ko pasniegt kopā ar sieru? Pamēģini arī mūsu neatkārtojamo plūmju pīrāgu!

Kazeņu burvība
Vasarā neaizmirsti arī par kazenēm! Kazenes lieliski noder konditorejas izstrādājumu, smūtiju, sīrupu un ievārījumu gatavošanā. Turklāt tās var izmantot arī garnējot vai dekorējot. Kazenes gatavojas vēlā vasarā vai agrā rudenī.