Vasarīgā svētku kūka

Šī kūka satur visas svētkiem nepieciešamās garšas. Iedomājies tik: rabarberu ievārījums ar aveņu musu un gaisīgu bezē un sviesta krēmu - kas var būt gardāks par šo?!

10 šķēles

PT1H

apmēram 2 stundas + laiks atdzesēšanai

Atzīme (3 gab)

Novērtējiet recepti

Sastāvdaļas

Rabarberu-plūškoka ievārījums
250 g rabarberu
100 ml plūškoka sīrupa
125 g Dansukker ievārījuma cukura

Muss
50 ml ūdens
250 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
4–5 (135 g) olu baltumu
5 želatīna sloksnītes
500 g aveņu (250 g biezeņa)
150 ml saldā krējuma putošanai
100 ml skābā krējuma

Pamatne
4 olas
170 g Dansukker smalkā cukura
5 g cepamā pulvera
80 g kartupeļu cietes
60 g kviešu miltu

Bezē krēms
8 (220 g) olas baltumi
200 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
340 g sviesta istabas temperatūrā
3 g vaniļas cukura

Instrukcijas

Ievārījumu un musu pagatavo dienu iepriekš. Sāk ar ievārījuma gatavošanu. Rabarberus noskalo, nomizo, sadala gabaliņos un kopā ar pārējām sastāvdaļām uzvāra. Turpina vārīt 7-8 minūtes. Nosmeļ putas. Ja vēlas, ievārījumu var sablenderēt. Pilda tīrās, izkarsētās burciņās, aizvāko un novieto uzglabāšanai vēsumā.

Pagatavo musu. Ūdeni ar cukuru uzkarsē līdz 121 °C. Olu baltumus viegli sakuļ (noregulējot putotāja ātrumu uz nelieliem apgriezieniem). Kad cukura šķīduma temperatūra sasniedz 115 °C, putotāja ātrumu palielina. Kad cukura šķīdums sasniedzis nepieciešamo temperatūru, putošanas ātrumu atkal nedaudz samazina un cukura šķīdumu ļoti tievā strūkliņā lēnām lej olu putās, nepārtraucot putošanu. Turpina putot, līdz masa atdzisusi.

Želatīna sloksnītes 10 minūtes uzbriedina aukstā ūdenī. Avenes sablenderē un izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām. Nedaudz biezeņa ielej katliņā, uzsilda un izšķīdina tajā želatīnu.  Pievieno arī atlikušo biezeņa daļu. Atdzesē.

Biezenī iecilā bezē masu, pēc tam arī putukrējumu un skābo krējumu. Nelielu krēma daļu salej mazos trauciņos, lai izveidotu dekora formas, bet pārējo sadala divās 18 cm diametra apaļās silikona formās.  Atstāj pa nakti atdzist, tad ievieto saldētavā.

Cepeškrāsni noregulē uz 175 °C un pagatavo pamatni. Olas ar cukuru sakuļ mīkstās putās (apmēram 10 minūtes). Izsijā un iecilā sausās sastāvdaļas. Maisa, līdz masa vienmērīga.

Mīklu sadala divās daļās. Ietauko kūkas formu 18 cm diametrā. Izmantojot silikona lāpstiņu, mīklu izklāj līdz pat formas apmalei. Katru no daļām cep krāsns vidējā daļā 18-20 minūtes. Atdzesē, tad izgāž no formas apvērstā veidā uz cepampapīra loksnes. Ļauj atdzist pilnībā.

Pagatavo krēmu. Olu baltumus ar cukuru ūdens peldē kuļot uzsilda līdz 65–70 °C vai, līdz cukurs izkusis. Lej virtuves kombaina traukā un puto, līdz bezē masa atdzisusi un stingra. Noslēgumā kuļot pievieno mazos gabaliņos sagrieztu sviestu. Pievieno arī vaniļas cukuru. Masu pilda dekorēšanas tūtiņā ar apaļu uzgali.

Kūkas salikšana. Abas pamatnes ar garu nazi pārgriež horizontāli uz pusēm. Vienu pamatnes daļu liek uz kūkas paliktņa, pārklāj ar ievārījumu un vienu no musa kārtām. Pāri klāj otru pamatnes daļu. Uz tās caur tūtiņu izspiež bezē un izlīdzina. Tad liek nākamo pamatnes kārtu un otru musa kārtu. Nobeigumā liek pēdējo pamatnes kārtu, to pārziež ar bezē krēmu. Kūku novieto ledusskapī uz 20 minūtēm. Gar kūkas malām no dekorēšanas tūtiņas izspiež nedaudz krēma, kuru izlīdzina, formējot kūkas sānus. Virspusi dekorē ar svaigām ogām un musa dekoriem.

Padoms: Ieteicams kūkai ļaut nostāvēties pirms pasniegšanas, lai visas garšas savilktos un pamatnes uzsūktu daļu no krēma mitruma.

Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai

Izmanto vasaras augļus un ogas, un ieskaties mūsu lietderīgajās ievārījuma un marmelādes receptēs. Ideāli noder uz brokastu maizēm, samaisojot ar jogurtu, vai arī kopā ar pankūkām. Ar Ievārījuma cukuru ir pavisam vienkārši pagatavot un baudīt mājās gatavotus ievārījumus un marmelādes.

Ķiplokugurķīši

Konservēti vasaras dārzeņi

Uzglabā gabaliņu vasaras burkās. Ar konservētiem dārzeņiem varēsi paildzināt vasaras garšu. Perfekti grila vakaru galdam. Seko recepšu ieteikumiem, un drīz ledusskapis būs pilns ar mājās gatavotiem vasaras dārzeņiem.

Sīrupi vasarā

Sīrupi vasarā

Gatavo sīrupus vasarā un uzglabā savas iemīļotākās ogas un augļus pudelēs. Pagatavot sīrupu ir vieglāk nekā tu domā. Skaties zemāk mūsu lieliskās receptes iedvesmai. Sīrupu vari pasniegt uzreiz vai arī noglabāt gaidāmajam tumšajam gadalaikam. Uzglabā vēsā vietā vai sasaldē.

Melleņu ievārījums

Mellenes – labākās meža ogas

Mellenes tomēr ir labākās meža ogas. Melleņu sezona sākas jūlijā un var ilgt līdz rudens sākumam. Izmanto meža melleņu iespējas un cep pīrāgus, gatavo ievārījumus un sīrupus.

Plūmju galete ar mandeļu pārslām

Plūmju raža

Plūmes ir vienas no ierastākajām ogām augļu dārzos, un tās var izmantot arī desertu un marmelāžu gatavošanā. Kāpēc gan nepagatavot gardu plūmju marmelādi vai čatniju, ko pasniegt kopā ar sieru? Pamēģini arī mūsu neatkārtojamo plūmju pīrāgu!

Kazeņu koblers

Kazeņu burvība

Vasarā neaizmirsti arī par kazenēm! Kazenes lieliski noder konditorejas izstrādājumu, smūtiju, sīrupu un ievārījumu gatavošanā. Turklāt tās var izmantot arī garnējot vai dekorējot. Kazenes gatavojas vēlā vasarā vai agrā rudenī.