Sklandrauši (žograuši)

8 rauši

PT1H

1,5 stundas

Atzīme (6 gab)

Novērtējiet recepti

Sastāvdaļas

Mīklai
300 g rudzu miltu
25 g kviešu miltu
30 g sviesta
100 ml ūdens

Kartupeļu pildījumam
500 g kartupeļu
80 g sviesta
50 g skābā krējuma
1 šķipsniņa sāls
1 tējkarote ķimeņu
1 liela vai 2 nelielas olas

Burkānu pildījumam
1 kg burkānu
100 g Dansukker baltā cukura
20 g mannas putraimu vai 100 g gatavas manna biezputras
1 liela vai 2 nelielas olas
200 g skābā krējuma

Glazūrai
100 g skābā krējuma
1 ēdamkarotes Dansukker baltā cukura
1 ēdamkarotes malta kanēļa
Ķimenes pārkaisīšanai

Instrukcijas

Abus miltu veidus bļoda samaisa un ar rokām iedrupina aukstu sviestu. Saberzē drumstalās. Pievieno aukstu ūdeni. Visu sastrādā, saveļ bumbā un novieto vēsumā. 

Kartupeļus nomizo, novāra sālsūdenī un ūdeni nokāš. Pievieno sviestu un krējumu un ar dakšiņu samīca putriņā. Pievieno  sāli, ķimenes, olu. Visu kārtīgi samaisa un novieto vēsumā. 

Burkānus nomizo, izvāra sālsūdenī un ūdeni nokāš. Burkānus sarīvē uz smalkās rīves, pievieno cukuru, olu, skābo krējumu un mannas putraimus. Visu izmaisa un novieto vēsumā.

Mīklu sadala palielas olas izmēra gabalos, saveļ bumbiņas un uz iemiltotas galda virsmas veido raušu pamatnes – bumbiņu izveltnē vai saplacina un rauša malas ar pirkstiem uzloka uz augšu, veidojot “žodziņu”. Rauša diametram jābūt apmēram 8-14 diametrā, bet “žodziņa augstumam” – 1,5-2,5 cm. 

Cepeškrāsni ieslēdz un noregulē uz 220 °C.

Sklandraušu pamatnes kārto uz cepampannas un piepilda ar pildījumu – vispirms kartupeļu un tad – burkānu. Burkānu pildījumam būtu jābūt apmēram divas reizes vairāk, nekā kartupeļu. Cep krāsnī 20-30 minūtes, līdz rauši apžuvuši. Gatavus izņem no krāsns un vēl kūpošiem pārsmērē krējuma-kanēļa maisījumu un pārkaisa ar ķimenēm. Līdz pasniegšanai ļauj nedaudz “atpūsties” un pilnībā atdzist. 

Sklandraušu gatavošanas gaitu vari noskatīties arī mūsu Youtube kanālā

Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai

Izmanto vasaras augļus un ogas, un ieskaties mūsu lietderīgajās ievārījuma un marmelādes receptēs. Ideāli noder uz brokastu maizēm, samaisojot ar jogurtu, vai arī kopā ar pankūkām. Ar Ievārījuma cukuru ir pavisam vienkārši pagatavot un baudīt mājās gatavotus ievārījumus un marmelādes.

Ķiplokugurķīši

Konservēti vasaras dārzeņi

Uzglabā gabaliņu vasaras burkās. Ar konservētiem dārzeņiem varēsi paildzināt vasaras garšu. Perfekti grila vakaru galdam. Seko recepšu ieteikumiem, un drīz ledusskapis būs pilns ar mājās gatavotiem vasaras dārzeņiem.

Sīrupi vasarā

Sīrupi vasarā

Gatavo sīrupus vasarā un uzglabā savas iemīļotākās ogas un augļus pudelēs. Pagatavot sīrupu ir vieglāk nekā tu domā. Skaties zemāk mūsu lieliskās receptes iedvesmai. Sīrupu vari pasniegt uzreiz vai arī noglabāt gaidāmajam tumšajam gadalaikam. Uzglabā vēsā vietā vai sasaldē.

Melleņu ievārījums

Mellenes – labākās meža ogas

Mellenes tomēr ir labākās meža ogas. Melleņu sezona sākas jūlijā un var ilgt līdz rudens sākumam. Izmanto meža melleņu iespējas un cep pīrāgus, gatavo ievārījumus un sīrupus.

Plūmju galete ar mandeļu pārslām

Plūmju raža

Plūmes ir vienas no ierastākajām ogām augļu dārzos, un tās var izmantot arī desertu un marmelāžu gatavošanā. Kāpēc gan nepagatavot gardu plūmju marmelādi vai čatniju, ko pasniegt kopā ar sieru? Pamēģini arī mūsu neatkārtojamo plūmju pīrāgu!

Kazeņu koblers

Kazeņu burvība

Vasarā neaizmirsti arī par kazenēm! Kazenes lieliski noder konditorejas izstrādājumu, smūtiju, sīrupu un ievārījumu gatavošanā. Turklāt tās var izmantot arī garnējot vai dekorējot. Kazenes gatavojas vēlā vasarā vai agrā rudenī.