Piparkūku siltumnīca

apmēram 5 stundas

Atzīme (0 gab)

Sastāvdaļas

Piparkūku mīkla
190 g Dansukker ekoloģiskā cukura
700 g Dansukker Zeltainā sīrupa
400 g sviesta
3 olas
1200 g kviešu miltu
10 g dzeramās sodas
18 g malta kanēļa
18 g maltu krustnagliņu
6 g malta ingvera
1 šķipsniņa sāls

Karamele mājiņas līmēšanai
340 g Dansukker ekoloģiskā cukura

Stikli
22 želatīna sloksnītes

Glazūra
3 olas baltumi
Apmēram 800 g Dansukker pūdercukura

Instrukcijas

Katliņā izkausē sviestu un cukuru, pievieno sīrupu un atdzesē. Ar dakšiņu sakuļ olas. Visas sausās sastāvdaļas bļodā samaisa. Pievieno šķidro masu un ar koka karoti kārtīgi izmaisa. Mīklu beidz veidot, dažas minūtes mīcot ar rokām. Mīklu sadala sešos gabalos, katru saplacina, ietin pārtikas plēvē un novieto ledusskapī pusstundu atdzesēties.

Cepeškrāsni noregulē uz 175°C. Mīklas gabalus izveltnē un aplīdzina maliņas apmēram 1 cm atstatumā no šablona ārējām malām (cepot piparkūku mīkla mazliet sarausies). Uz vienas cepamplātnes novietojiet līdzīgu izmēru formas, lai to cepšanas laiks būs vienmērīgs. Cep, līdz piparkūkas apbrūnē. Izņem no cepeškrāsns un izgriež lodziņus un rāmjus, kamēr cepumi vēl silti. Tad ļauj tiem atdzist. 

Līmēšana:
Sagatavo atbilstoša izmēra koka dēlīti, uz kura mājiņa tiks būvēta. Uz mēreni uzsildītas pannas plānā kārtiņā uzkaisa cukuru un ļauj tam izkust. Ik pa laikam apmaisot, turpina pievienot cukuru, līdz viss cukurs izkausēts un ieguvis zeltainas karameles krāsu. Uzmanību! Karsta karamele ir ārkārtīgi karstumietilpīga un, neuzmanīgi rīkojoties, var radīt applaucējumus, tāpēc darbs ar to nav piemērots maziem bērniem  vai cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Līmēšanu sāk ar želatīna lodziņu izveidi. Fasādes novieto uz cepampapīra vai silikona loksnes ar ārpusi uz leju. Uz iekšējās sienas gar logu ailēm uzklāj mazliet karameles un uzmanīgi pārklāj ar želatīna plāksnīti, kas piegriezta pēc loga izmēra ar nelielu rezervi pielīmēšanai. 

Sānu malas salīmē, tās apsmērējot ar karsto karameli un tad salipinot kopā. Gala sienai jābūt pēdējai, ko piestiprina mājiņai. Visvieglāk līmēšanu veikt divatā vai arī ievietot mājiņas iekšējā perimetrā rāmi par atbalstu sienām, kuru pēc tam var izņemt. Pirms pēdējās sienas pielīmēšanas varat mājiņas iekšienē ievietot led gaismiņu virteni, kam ir piemērota garuma vads līdz elektrības rozetei vai arī pievienots bateriju komplekts. Kad mājiņas karkass ir gatavs, pielīmē durtiņas un jumta logus. 
Caur glazūras uzgali veido pūdercukura glazūras dekorējumus uz palodzēm un gar mājiņas malām.

Siltumnīcas detaļu šablonus atradīsiet šeit »

NB! Ja želatīna plāksnītes nav pieejamas, tad stikliņus var izveidot, ielejot logu ailēs karsto karameli. Atdziestot tā atlips no cepampapīra vai silikona paliktņa

Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Konservēti vasaras dārzeņi

Uzglabā gabaliņu vasaras burkās. Ar konservētiem dārzeņiem varēsi paildzināt vasaras garšu. Perfekti grila vakaru galdam.

Āboli un bumbieri cepeškrāsnī

No dārza atnesti svaigi un norasojuši vai veikala plauktā izvēlēti skaisti un ekskluzīvi – āboli un bumbieri lieliski noder dažādu kūku un desertu gatavošanā.

Mellenes – labākās meža ogas

Mellenes tomēr ir labākās meža ogas. Melleņu sezona sākas jūlijā un var ilgt līdz rudens sākumam. Izmanto meža melleņu iespējas un cep pīrāgus, gatavo ievārījumus un sīrupus.

Ievārījumi un sīrupi

Savu ievārījumu un sīrupu pagatavošana ir vienkārša. Cukurs izceļ ogu un augļu garšu un ļauj uzglabāt ievārījumu droši un ilgi.

Meža veltes brūklenes

Brūklenes ir perfektas ogas, jo tās saglabā savas vērtīgās īpašības visas ziemas garumā. Uzglabā tās ūdenī, svaigi samaltas ar cukuru vai ievārījumā. Izmanto ikreiz kā piedevu cepumiem, kūkai, desertam vai mērcei.

Čatnijs - pikanta piedeva

Čatnija izcelsme ir indiešu kulinārijā, un tas visbiežāk sastāv no konservētiem augļiem, cukura un garšvielām. Čatnijs ir laba piedeva vairākumam ēdienu, un tas pastiprina ēdiena garšu.