Sastāvdaļas
Rudzu ieraugam
150 ml ūdens
200 g rudzu miltu
100 g svaigi sarīvēta ābola
Maizei
500 ml ūdens
400 g iepriekš pagatavota rudzu ierauga
100 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
100 g tumšo rudzu miltu
500 g plēkšņu kviešu miltu
300 g Manitobas miltu (milti ar ļoti augstu lipekļa saturu)
18 g sāls
Instrukcijas
Ierauga pagatavošana
Ūdeni uzsilda līdz 35°C. Iemaisa tajā miltus un sarīvēto ābolu. Maisījumu ievieto divlitru burkā ar vāku. Burku trīs dienas uzglabā vietā, kur ir 26-30°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Vienreiz dienā burkas saturu apmaisa.
Ceturtajā dienā ieraugu izkasa no burkas un ieliek mīklas bļodā. Pievieno 200 g miltu un 200 ml ūdens, kas uzsildīts līdz 35°C. Rūpīgi apmaisa un notur vēl 24 stundas 26-30°C. Piektajā dienā ieraugs ir gatavs. To uzglabā ledusskapī. Tur tas var stāvēt vienu nedēļu. Pēc tam tas jāpabaro ar 100 ml ūdens un 200 g miltu.
Maizes pagatavošana
Bļodā ielej ūdeni un pievieno ieraugu. Maisa, līdz ieraugs ir izšķīdis. Pievieno sīrupu un visus miltus. Maisa mīklu ar elektrisko mikseri uz lēniem apgriezieniem vai mīca ar rokām 10 minūtes. Pievieno sāli un enerģiski maisa vēl 8 minūtes. Mīklu liek ietaukotā plastmasas toverī ar vāku un atstāj uz 3 stundām. Tad liek mīklu uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, sadala trīs vienādās daļās un katru daļu samīca bumbā. Pārklāj pāri dvielīti un atstāj uz 10 minūtēm. Izveido no bumbām kukuļus un viegli apkaisa ar plēkšņu kviešu miltiem. Liek kukuļus uz dvielīšiem, kas apkaisīti ar miltiem. Savelk dvielīšus apkārt kukuļiem tā, lai kukulis celtos uz augšu, nevis briestu uz sāniem. Atstāj uzbriest uz pusotru stundu.
Cepešpannu liek krāsnī un sasilda to līdz 250°C. Uz griežamā dēlīša izklāj pergamenta lapu. Uz tās novieto kukuļus un tad visu uzliek uz karstās cepešpannas. Kukuļus bagātīgi apsmidzina ar ūdeni. Pēc piecām minūtēm samazina krāsns temperatūru līdz 200°C. Atver krāsns durvis un ļauj vēdināties 10 minūtes. To atkārto 2 reizes. Kopējais cepšanas laiks – 40 minūtes. Pēc tam izņem kukuļus ārā un liek uz režģa atdzist.
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?
Valsts svētkiem un svinībām
Latvijas valstij nozīmīgās dienās vēlamies godāt savu zemi, tradīcijas un karoga krāsas. Šeit atradīsiet gan klasiskus latviešu ēdienus, gan mūsdienīgas interpretācijas, ceļot godā latviskās garšas un tradīcijas.
Āboli un bumbieri cepeškrāsnī
No dārza atnesti svaigi un norasojuši vai veikala plauktā izvēlēti skaisti un ekskluzīvi – āboli un bumbieri lieliski noder dažādu kūku un desertu gatavošanā.
Lieliski sasilda aukstajā laikā
Piedāvājam receptes tējas, kafijas un karstas šokolādes pagatavošanai. Pagatavotos dzērienus varēsiet ņemt līdzi termosā vai baudīt mājās visas dienas garumā.
Burvīgā šokolāde
Mmm! Kas gan var būt labāks par gardu šokolādes kūku ar īpašu pildījumu, kas liek dvēselei līksmot? Tas var būt atsevišķs mirklis dzīves saldināšanai vai arī labas maltītes nobeigums.
Rudens bagātība ķirbis
Ceļam ķirbi goda vietā! Tā košais mīkstums ir brīnišķīga daudzu ēdienu sastāvdaļa. Tas lieliski iederas kā pamatsastāvdaļa zupā, gan kā biezinātājs pankūkās vai kēksā. Izmanto katru iespēju ķirbi iekļaut savā ēdienkartē. Receptes iedvesmai - zemāk.
Iecienītie āboli
Vieni no vasaras pēdējiem augļiem ir āboli – gardi, sulīgi un veselīgi. Tos var pagatavot dažādos veidos. Mēs piedāvājam receptes, kā var pagatavot gardus konditorejas izstrādājumus no svaigiem āboliem, kā arī sulas un ābolu marmelādes receptes ilgākai ābolu uzglabāšanai.