Sastāvdaļas
Rudzu ieraugam
150 ml ūdens
200 g rudzu miltu
100 g svaigi sarīvēta ābola
Maizei
500 ml ūdens
400 g iepriekš pagatavota rudzu ierauga
100 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
100 g tumšo rudzu miltu
500 g plēkšņu kviešu miltu
300 g Manitobas miltu (milti ar ļoti augstu lipekļa saturu)
18 g sāls
Instrukcijas
Ierauga pagatavošana
Ūdeni uzsilda līdz 35°C. Iemaisa tajā miltus un sarīvēto ābolu. Maisījumu ievieto divlitru burkā ar vāku. Burku trīs dienas uzglabā vietā, kur ir 26-30°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Vienreiz dienā burkas saturu apmaisa.
Ceturtajā dienā ieraugu izkasa no burkas un ieliek mīklas bļodā. Pievieno 200 g miltu un 200 ml ūdens, kas uzsildīts līdz 35°C. Rūpīgi apmaisa un notur vēl 24 stundas 26-30°C. Piektajā dienā ieraugs ir gatavs. To uzglabā ledusskapī. Tur tas var stāvēt vienu nedēļu. Pēc tam tas jāpabaro ar 100 ml ūdens un 200 g miltu.
Maizes pagatavošana
Bļodā ielej ūdeni un pievieno ieraugu. Maisa, līdz ieraugs ir izšķīdis. Pievieno sīrupu un visus miltus. Maisa mīklu ar elektrisko mikseri uz lēniem apgriezieniem vai mīca ar rokām 10 minūtes. Pievieno sāli un enerģiski maisa vēl 8 minūtes. Mīklu liek ietaukotā plastmasas toverī ar vāku un atstāj uz 3 stundām. Tad liek mīklu uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, sadala trīs vienādās daļās un katru daļu samīca bumbā. Pārklāj pāri dvielīti un atstāj uz 10 minūtēm. Izveido no bumbām kukuļus un viegli apkaisa ar plēkšņu kviešu miltiem. Liek kukuļus uz dvielīšiem, kas apkaisīti ar miltiem. Savelk dvielīšus apkārt kukuļiem tā, lai kukulis celtos uz augšu, nevis briestu uz sāniem. Atstāj uzbriest uz pusotru stundu.
Cepešpannu liek krāsnī un sasilda to līdz 250°C. Uz griežamā dēlīša izklāj pergamenta lapu. Uz tās novieto kukuļus un tad visu uzliek uz karstās cepešpannas. Kukuļus bagātīgi apsmidzina ar ūdeni. Pēc piecām minūtēm samazina krāsns temperatūru līdz 200°C. Atver krāsns durvis un ļauj vēdināties 10 minūtes. To atkārto 2 reizes. Kopējais cepšanas laiks – 40 minūtes. Pēc tam izņem kukuļus ārā un liek uz režģa atdzist.
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Rabarberu laiks
Rabarberu pīrāgs ir klasisks gardums, taču kāpēc gan nepamēģināt pagatavot rabarberu smalkmaizītes vai rabarberu kompotu?

Pagatavo saldējumu
Kāpēc gan pirkt saldējumu, ja to var pagatavot pats! Šeit esam apkopojuši mūsu labākās saldējuma receptes, bet tu, protams, vari eksperimentēt arī ar savām iemīļotākajām receptēm!

Kafijas pauze saulē
Uzklāj galdu kafijas pauzei pavasara saulītē! Šeit esam apkopojuši mūsu labākās receptes, kā pagatavot smalkmaizītes brīnišķīgai pēcpusdienai uz balkona, parkā vai dārzā.

Kūkas vasaras svinībām un svētkiem
Pienācis laiks izlaidumam, mācību gada beigām, Jāņiem vai citiem vasaras svētkiem? Šeit atradīsi iedvesmojošas kūku receptes pavasara un vasaras ballītei!

Ielūdziet draugus nobaudīt veldzējošus dzērienus
Pagatavo mājās Zemeņu limonādi, ko paņemt līdzi uz pludmali, vai arī Aveņu Jamtini ar citronu, kas ir bezalkoholiska alternatīva vasaras ballītēm. Mums ir labākās receptes, kas remdēs tavas un viesu slāpes.

Cepsim plātsmaizes pašas
Cept plātsmaizes ir vienkārši un praktiski, turklāt viss būs pašas pagatavots. Īsti laikā, ja plānojat rīkot viesības vai ielūgt kolēģus uz kafijas pauzi.