Sastāvdaļas
Rudzu ieraugam
150 ml ūdens
200 g rudzu miltu
100 g svaigi sarīvēta ābola
Maizei
500 ml ūdens
400 g iepriekš pagatavota rudzu ierauga
100 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
100 g tumšo rudzu miltu
500 g plēkšņu kviešu miltu
300 g Manitobas miltu (milti ar ļoti augstu lipekļa saturu)
18 g sāls
Instrukcijas
Ierauga pagatavošana
Ūdeni uzsilda līdz 35°C. Iemaisa tajā miltus un sarīvēto ābolu. Maisījumu ievieto divlitru burkā ar vāku. Burku trīs dienas uzglabā vietā, kur ir 26-30°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Vienreiz dienā burkas saturu apmaisa.
Ceturtajā dienā ieraugu izkasa no burkas un ieliek mīklas bļodā. Pievieno 200 g miltu un 200 ml ūdens, kas uzsildīts līdz 35°C. Rūpīgi apmaisa un notur vēl 24 stundas 26-30°C. Piektajā dienā ieraugs ir gatavs. To uzglabā ledusskapī. Tur tas var stāvēt vienu nedēļu. Pēc tam tas jāpabaro ar 100 ml ūdens un 200 g miltu.
Maizes pagatavošana
Bļodā ielej ūdeni un pievieno ieraugu. Maisa, līdz ieraugs ir izšķīdis. Pievieno sīrupu un visus miltus. Maisa mīklu ar elektrisko mikseri uz lēniem apgriezieniem vai mīca ar rokām 10 minūtes. Pievieno sāli un enerģiski maisa vēl 8 minūtes. Mīklu liek ietaukotā plastmasas toverī ar vāku un atstāj uz 3 stundām. Tad liek mīklu uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, sadala trīs vienādās daļās un katru daļu samīca bumbā. Pārklāj pāri dvielīti un atstāj uz 10 minūtēm. Izveido no bumbām kukuļus un viegli apkaisa ar plēkšņu kviešu miltiem. Liek kukuļus uz dvielīšiem, kas apkaisīti ar miltiem. Savelk dvielīšus apkārt kukuļiem tā, lai kukulis celtos uz augšu, nevis briestu uz sāniem. Atstāj uzbriest uz pusotru stundu.
Cepešpannu liek krāsnī un sasilda to līdz 250°C. Uz griežamā dēlīša izklāj pergamenta lapu. Uz tās novieto kukuļus un tad visu uzliek uz karstās cepešpannas. Kukuļus bagātīgi apsmidzina ar ūdeni. Pēc piecām minūtēm samazina krāsns temperatūru līdz 200°C. Atver krāsns durvis un ļauj vēdināties 10 minūtes. To atkārto 2 reizes. Kopējais cepšanas laiks – 40 minūtes. Pēc tam izņem kukuļus ārā un liek uz režģa atdzist.
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai
Izmanto vasaras augļus un ogas, un ieskaties mūsu lietderīgajās ievārījuma un marmelādes receptēs. Ideāli noder uz brokastu maizēm, samaisojot ar jogurtu, vai arī kopā ar pankūkām. Ar Ievārījuma cukuru ir pavisam vienkārši pagatavot un baudīt mājās gatavotus ievārījumus un marmelādes.

Konservēti vasaras dārzeņi
Uzglabā gabaliņu vasaras burkās. Ar konservētiem dārzeņiem varēsi paildzināt vasaras garšu. Perfekti grila vakaru galdam. Seko recepšu ieteikumiem, un drīz ledusskapis būs pilns ar mājās gatavotiem vasaras dārzeņiem.

Sīrupi vasarā
Gatavo sīrupus vasarā un uzglabā savas iemīļotākās ogas un augļus pudelēs. Pagatavot sīrupu ir vieglāk nekā tu domā. Skaties zemāk mūsu lieliskās receptes iedvesmai. Sīrupu vari pasniegt uzreiz vai arī noglabāt gaidāmajam tumšajam gadalaikam. Uzglabā vēsā vietā vai sasaldē.

Mellenes – labākās meža ogas
Mellenes tomēr ir labākās meža ogas. Melleņu sezona sākas jūlijā un var ilgt līdz rudens sākumam. Izmanto meža melleņu iespējas un cep pīrāgus, gatavo ievārījumus un sīrupus.

Plūmju raža
Plūmes ir vienas no ierastākajām ogām augļu dārzos, un tās var izmantot arī desertu un marmelāžu gatavošanā. Kāpēc gan nepagatavot gardu plūmju marmelādi vai čatniju, ko pasniegt kopā ar sieru? Pamēģini arī mūsu neatkārtojamo plūmju pīrāgu!

Kazeņu burvība
Vasarā neaizmirsti arī par kazenēm! Kazenes lieliski noder konditorejas izstrādājumu, smūtiju, sīrupu un ievārījumu gatavošanā. Turklāt tās var izmantot arī garnējot vai dekorējot. Kazenes gatavojas vēlā vasarā vai agrā rudenī.