Vasarīgā svētku kūka

10 šķēles apmēram 2 stundas + laiks atdzesēšanai
Šī kūka satur visas svētkiem nepieciešamās garšas. Iedomājies tik: rabarberu ievārījums ar aveņu musu un gaisīgu bezē un sviesta krēmu - kas var būt gardāks par šo?!
Vasarīgā svētku kūka
Vērtējums: (0gab.)

Sastāvdaļas

    Rabarberu-plūškoka ievārījums

    • 250 g rabarberu
    • 100 ml plūškoka sīrupa
    • 125 g Dansukker ievārījuma cukura

    Muss

    • 50 ml ūdens
    • 250 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
    • 4–5 (135 g) olu baltumu
    • 5 želatīna sloksnītes
    • 500 g aveņu (250 g biezeņa)
    • 150 ml saldā krējuma putošanai
    • 100 ml skābā krējuma

    Pamatne

    • 4 olas
    • 170 g Dansukker smalkā cukura
    • 5 g cepamā pulvera
    • 80 g kartupeļu cietes
    • 60 g kviešu miltu

    Bezē krēms

    • 8 (220 g) olas baltumi
    • 200 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
    • 340 g sviesta istabas temperatūrā
    • 3 g vaniļas cukura

    Ievārījumu un musu pagatavo dienu iepriekš. Sāk ar ievārījuma gatavošanu. Rabarberus noskalo, nomizo, sadala gabaliņos un kopā ar pārējām sastāvdaļām uzvāra. Turpina vārīt 7-8 minūtes. Nosmeļ putas. Ja vēlas, ievārījumu var sablenderēt. Pilda tīrās, izkarsētās burciņās, aizvāko un novieto uzglabāšanai vēsumā.

    Pagatavo musu. Ūdeni ar cukuru uzkarsē līdz 121 °C. Olu baltumus viegli sakuļ (noregulējot putotāja ātrumu uz nelieliem apgriezieniem). Kad cukura šķīduma temperatūra sasniedz 115 °C, putotāja ātrumu palielina. Kad cukura šķīdums sasniedzis nepieciešamo temperatūru, putošanas ātrumu atkal nedaudz samazina un cukura šķīdumu ļoti tievā strūkliņā lēnām lej olu putās, nepārtraucot putošanu. Turpina putot, līdz masa atdzisusi.

    Želatīna sloksnītes 10 minūtes uzbriedina aukstā ūdenī. Avenes sablenderē un izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām. Nedaudz biezeņa ielej katliņā, uzsilda un izšķīdina tajā želatīnu.  Pievieno arī atlikušo biezeņa daļu. Atdzesē.

    Biezenī iecilā bezē masu, pēc tam arī putukrējumu un skābo krējumu. Nelielu krēma daļu salej mazos trauciņos, lai izveidotu dekora formas, bet pārējo sadala divās 18 cm diametra apaļās silikona formās.  Atstāj pa nakti atdzist, tad ievieto saldētavā.

    Cepeškrāsni noregulē uz 175 °C un pagatavo pamatni. Olas ar cukuru sakuļ mīkstās putās (apmēram 10 minūtes). Izsijā un iecilā sausās sastāvdaļas. Maisa, līdz masa vienmērīga.

    Mīklu sadala divās daļās. Ietauko kūkas formu 18 cm diametrā. Izmantojot silikona lāpstiņu, mīklu izklāj līdz pat formas apmalei. Katru no daļām cep krāsns vidējā daļā 18-20 minūtes. Atdzesē, tad izgāž no formas apvērstā veidā uz cepampapīra loksnes. Ļauj atdzist pilnībā.

    Pagatavo krēmu. Olu baltumus ar cukuru ūdens peldē kuļot uzsilda līdz 65–70 °C vai, līdz cukurs izkusis. Lej virtuves kombaina traukā un puto, līdz bezē masa atdzisusi un stingra. Noslēgumā kuļot pievieno mazos gabaliņos sagrieztu sviestu. Pievieno arī vaniļas cukuru. Masu pilda dekorēšanas tūtiņā ar apaļu uzgali.

    Kūkas salikšana. Abas pamatnes ar garu nazi pārgriež horizontāli uz pusēm. Vienu pamatnes daļu liek uz kūkas paliktņa, pārklāj ar ievārījumu un vienu no musa kārtām. Pāri klāj otru pamatnes daļu. Uz tās caur tūtiņu izspiež bezē un izlīdzina. Tad liek nākamo pamatnes kārtu un otru musa kārtu. Nobeigumā liek pēdējo pamatnes kārtu, to pārziež ar bezē krēmu. Kūku novieto ledusskapī uz 20 minūtēm. Gar kūkas malām no dekorēšanas tūtiņas izspiež nedaudz krēma, kuru izlīdzina, formējot kūkas sānus. Virspusi dekorē ar svaigām ogām un musa dekoriem.

    Padoms: Ieteicams kūkai ļaut nostāvēties pirms pasniegšanas, lai visas garšas savilktos un pamatnes uzsūktu daļu no krēma mitruma.

    Šo recepti sastādīja

    Dansukker