Gelato
Aveņu bezē
Aveņu-karameļu mērce
Pasniegšanai
Vispirms pagatavo gelato.
Olu dzeltenumus sakuļ kopā ar cukuru un vaniļas cukuru.
Katliņā uzvāra pienu ar sīrupu. Tievā strūkliņā, nepārtraucot kulšanu, karsto pienu lej olu putās. Tas jādara tiešām lēnām, lai karstais piens olu maisījumu uzsildītu pakāpeniski un vienlaikus to izšķīdinātu, un olas nepārvērstos par omleti.
Masu lej atpakaļ katliņā un, nepārtraucot maisīšanu, turpina karsēt, līdz temperatūra sasniedz 85 °C. Nedrīkst ļaut masai uzvārīties.
Virtuves izlietni piepilda ar ledus aukstu ūdeni. Saldējuma masu izkāš caur sietu un novieto aukstā ūdens peldē, lai tas ātrāk atdzistu. Kad atdzisis, novieto ledusskapī uz vienu stundu, līdz tas sabiezējis.
Saldo krējumu saputo, līdz tas veido stingras putu galotnītes. Iecilā olu krēmu.
Avenes sablenderē kopā ar cukuru un arī iecilā masā.
Masu lej saldējuma mašīnā un sastrādā līdz biezai konsistencei. Uzglabā saldētavā.
Ja saldējuma mašīnas nav, tad masu lej atbilstošā, ērtā traukā un novieto saldētavā. Ik pēc 30-40 minūtēm masu samaisa, lai tā sabiezētu vienmērīgi. Saldējums būs gatavs pēc 4-5 stundām.
Pagatavo bezē.
Cepeškrāsni noregulē uz 100 °C.
Avenes sablenderē un izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām. 75 g sīrupa kopā ar 50 g baltā cukura uzvāra un novieto vēsumā atdzist.
Olu baltumus saputo mīkstās putās, tad pievieno atlikušo cukura daudzumu. Turpina putot līdz stingrām putām. Iecilā pūdercukuru. Putas pārlej ar aveņu sīrupu un vieglītēm samaisa, lai sīrups baltajā putu masā izveidotu tādas kā marmora dzīsliņas.
Bezē masu liek dekorēšanas tūtiņā. Uz cepampannas izklāj cepampapīru un uz tā no tūtiņas izspiež mazus bezē cepumiņus. Lēni cep krāsns vidējā daļā apmēram 50 minūtes. Tad cepeškrāsni izslēdz un ļauj cepumiem lēnām atdzist.
Tikmēr pagatavo aveņu-karameļu mērci.
Muscovado cukuru ar sīrupu katliņā uzvāra divas minūtes, līdz masa sabiezējusi. Maisot pievieno saldo krējumu un turpina karsēt četras minūtes. Tad pievieno svaigas avenes un visu sablenderē. Karameļu mērci lej tīrā, izkarsētā burciņā un uzglabā vēsumā.
Liekam desertu kopā! Vispirms Saputo saldo krējumu un iepilda dekorēšanas tūtā ar rievotu uzgali. Var izmantot arī gatavo putukrējumu no baloniņa. Ar siltu karoti izgrebj gelato bumbiņas un kārto tās lielā deserta bļodā. Tām pāri izspiež putukrējuma “virpuļus”, pārlej ar karameļu mērci, pārber svaigas ogas un bezē cepumiņus.
Šo recepti sastādīja