Sastāvdaļas
Rudzu ieraugam
150 ml ūdens
200 g rudzu miltu
100 g svaigi sarīvēta ābola
Vakarā
100 g iepriekš pagatavota rudzu ierauga
300 ml ūdens
300 ml cieto kviešu graudu miltu
500 g nomizotu, sarīvētu ābolu
100 ml Dansukker tumšā Muscovado cukura
200 ml sasmalcinātu rudzu graudu
300 ml karsta ūdens
No rīta
Ieraugs, ābolu maisījums un izmērcētie rudzi
700 ml cieto kviešu graudu miltu
200 ml rudzu miltu
200 ml griķu pārslu
200 ml saulespuķu sēklu
200 g valriekstu
100 ml linsēklu
1 ēd. kar. anīsa sēklu vai fenheļa sēklu
3 tējk. sāls
Instrukcijas
Ierauga pagatavošana
Ūdeni uzsilda līdz 35°C. Iemaisa tajā miltus un sarīvēto ābolu. Maisījumu ievieto divlitru burkā ar vāku. Burku trīs dienas uzglabā vietā, kur ir 26-30°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Vienreiz dienā burkas saturu apmaisa.
Ceturtajā dienā ieraugu izkasa no burkas un ieliek mīklas bļodā. Pievieno 200 g miltu un 200 ml ūdens, kas uzsildīts līdz 35°C. Rūpīgi apmaisa un notur vēl 24 stundas 26-30°C. Piektajā dienā ieraugs ir gatavs. To uzglabā ledusskapī. Tur tas var stāvēt vienu nedēļu. Pēc tam tas jāpabaro ar 100 ml ūdens un 200 g miltu.
Maizes pagatavošana
Vakarā
Bļodā samaisa ieraugu un ūdeni, iemaisa miltus. Bļodu apklāj ar vāku vai pārtikas plēvi. Atstāj uz nakti 25°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Sarīvēto ābolu samaisa ar Muscovado cukuru un ievieto ledusskapī. Sasmalcinātos rudzu graudus aplej ar vārošu ūdeni un atstāj, lai izmirkst.
No rīta
Lielā bļodā samaisa ieraugu, ābolu maisījumu un izmērcētos rudzus. Pievieno atlikušās sastāvdaļas, visu rūpīgi samaisa. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un atstāj uzbriest, līdz mīkla dubultojusies apjomā (2-3 stundas). Mīklu sadala pa divām ietaukotām taisnstūrveida veidnēm ar tilpumu 2 l katra. Viegli pārkaisa virsmu ar rudzu miltiem. Atstāj uzbriest vēl 1 stundu.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 250°C. Veidnes ieliek cepškrāsns apakšējā daļā, samazina temperatūru līdz 200°C un cep, līdz kukuļa iekšpuse sasniedz 98°C. Tas aizņems apmēram stundu. Ja kukulīša iekšpuses temperatūra būs zemāka, maize būs mitra. Pēc cepšanas izņem kukuļus no veidnēm un noliek uz režģa atdzist.
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Rabarberu laiks
Rabarberu pīrāgs ir klasisks gardums, taču kāpēc gan nepamēģināt pagatavot rabarberu smalkmaizītes vai rabarberu kompotu?

Brīnišķīgais zemeņu laiks
Vasara — brīnišķīgais zemeņu laiks! Pienācis laiks izmantot visas zemeņu sniegtās iespējas. Zemenes vari ēst arī tāpat, bet vari arī ļauties iedvesmai no mūsu receptēm, kurās zemenes ir sastāvdaļa. Ja nepagūsi izbaudīt brīnišķīgo zemeņu laiku, tās var ērti sasaldēt ziemai.

Vasaras deserti
Karstā laikā ir īpaši patīkami, ja vari cienāt ar saldskābu un atsvaidzinošu vasaras desertu, ko pasniedz grila vakara vai vasaras ballītes noslēgumā. Šeit atradīsi brīnišķīgus vasaras desertus, kas noderēs gan tiem, kas vēlas vienkāršākas alternatīvas, gan tiem, kas vēlas izmēģināt ko nedaudz sarežģītāku.

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai
Izmanto vasaras augļus un ogas, un ieskaties mūsu lietderīgajās ievārījuma un marmelādes receptēs. Ideāli noder uz brokastu maizēm, samaisojot ar jogurtu, vai arī kopā ar pankūkām. Ar Ievārījuma cukuru ir pavisam vienkārši pagatavot un baudīt mājās gatavotus ievārījumus un marmelādes.

Pagatavo saldējumu
Kāpēc gan pirkt saldējumu, ja to var pagatavot pats! Šeit esam apkopojuši mūsu labākās saldējuma receptes, bet tu, protams, vari eksperimentēt arī ar savām iemīļotākajām receptēm!

Ielūdziet draugus nobaudīt veldzējošus dzērienus
Pagatavo mājās Zemeņu limonādi, ko paņemt līdzi uz pludmali, vai arī Aveņu Jamtini ar citronu, kas ir bezalkoholiska alternatīva vasaras ballītēm. Mums ir labākās receptes, kas remdēs tavas un viesu slāpes.