Sastāvdaļas
230 g sviesta istabas temperatūrā
250 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
50 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
150 g skābā krējuma
3 olas
1 tējkarote vaniļas cukura
220 g miltu
75 g kakao pulvera (ar kakao saturu vismaz 60 %)
1 tējkarote cepamā pulvera
1 tējkarote sodas
½ tējkarotes sāls
100 ml krējuma liķiera
80 ml espreso kafijas (atdzesētas)
Glazūrai
100 g tumšās šokolādes
100 ml saldā krējuma
2 ēdamkarotes neitrālas augu eļļas
dzērvenes pūdercukurā, granātābola sēkliņas, rozmarīns dekorēšanai
Instrukcijas
Noregulē cepeškrāsni uz 180 ºC.
Kēksa formu rūpīgi iesmērē ar sviestu tā, lai visas formas iedobītes ir noklātas ar plānu sviesta kārtu.
Lielā bļodā liek sviestu istabas temperatūrā, cukuru, muscovado cukuru, vaniļas cukuru un ar mikseri puto apmēram 5 minūtes, tad pievieno olas, skābo krējumu, sāli un visu saputo.
Sviesta un olu masā iesijā miltus, kakao, sodu, cepamo pulveri, un visu puto, līdz masa kļūst viendabīga. Pēdējos pievieno liķieri un kafiju, iemaisa. Mīklu liek sagatavotajā kēksa formā un cep 40 minūtes. Kad kēkss gatavs, izņem to no krāsns un ļauj atdzist 15 minūtes formā, tad to apgriež otrādi un izņem no kēksa formas. Ļauj atdzist pilnībā.
Pagatavo glazūru. Katliņā liek šokolādi, saldo krējumu un eļļu, uz mazas liesmas silda un maisa, līdz iegūta spīdīga glazūra. To pārlej āri kēksam un dekorē ar rozmarīna zariņiem, dzērvenēm vai granātābola sēkliņām. Pasniedz.
Autors: Līva Kārkla-Upeniece
Stils: Zane Tilaka un Līva Kārkla-Upeniece
Foto: Mareks Gaidamovičs
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Halloween
Ļaujiet bērniem tērpties maskās, uzvelciet maskas arī paši un pārsteidziet visus ar gardiem saldumiem.

Āboli un bumbieri cepeškrāsnī
No dārza atnesti svaigi un norasojuši vai veikala plauktā izvēlēti skaisti un ekskluzīvi – āboli un bumbieri lieliski noder dažādu kūku un desertu gatavošanā.

Meža veltes brūklenes
Brūklenes ir perfektas ogas, jo tās saglabā savas vērtīgās īpašības visas ziemas garumā. Uzglabā tās ūdenī, svaigi samaltas ar cukuru vai ievārījumā. Izmanto ikreiz kā piedevu cepumiem, kūkai, desertam vai mērcei. Receptes - zemāk.

Čatnijs - pikanta piedeva
Čatnija izcelsme ir indiešu kulinārijā, un tas visbiežāk sastāv no konservētiem augļiem, cukura un garšvielām. Čatnijs ir laba piedeva vairākumam ēdienu, un tas pastiprina ēdiena garšu. Esam apkopojuši mūsu labākās čatnija receptes, kuras varēsi izmantot, gatavojot ēdienus.

Rudens bagātība ķirbis
Ceļam ķirbi goda vietā! Tā košais mīkstums ir brīnišķīga daudzu ēdienu sastāvdaļa. Tas lieliski iederas kā pamatsastāvdaļa zupā, gan kā biezinātājs pankūkās vai kēksā. Izmanto katru iespēju ķirbi iekļaut savā ēdienkartē. Receptes iedvesmai - zemāk.

Iecienītie āboli
Vieni no vasaras pēdējiem augļiem ir āboli – gardi, sulīgi un veselīgi. Tos var pagatavot dažādos veidos. Mēs piedāvājam receptes, kā var pagatavot gardus konditorejas izstrādājumus no svaigiem āboliem, kā arī sulas un ābolu marmelādes receptes ilgākai ābolu uzglabāšanai.