Sastāvdaļas
Melleņu ievārījums
250 g melleņu
125 g Dansukker ievārījuma cukura
Vaniļas krēms
1/2 vaniļas pāksts
250 ml piena
4 olu dzeltenumi
40 g Dansukker baltā cukura
2 ēdamkarotes kukurūzas cietes
25 g sviesta istabas temperatūrā
Rauga mīkla
25 g rauga
200 ml piena
70 g Dansukker dzidrā sīrupa
1 tējkarote drupinātu kardamona sēklu
75 g sviesta istabas temperatūrā
1 ola
420-480 g kviešu miltu
1/4 tējkarote sāks
Kanēļa pildījums
50 g sviesta istabas temperatūrā
4 ēdamkarotes Dansukker Farīna cukura
2 tējkarotes malta kanēļa
1/2 ēdamkarotes kukurūzas miltu
Glazūra
ola, sāls un ūdens
Instrukcijas
Vispirms pagatavo melleņu ievārījumu. Mellenes noskalo un notīra. Katliņā samaisa ogas un cukuru un vāra 7–10 minūtes. Noskalo un lej tīrās, izkarsētās burciņās. Cieši aizvāko un uzglabā vēsumā.
Pagatavo vaniļas krēmu. Vaniļas pāksti atver, izskrāpē sēkliņas, pārlej visu ar pienu un uzvāra. Vaniļas pāksti izņem. Olu dzeltenumus, cukuru un kukurūzas cieti saputo mīkstās putās. Nepārtraucot putošanu, olu maisījumā lēnā strūkliņā ielej karsto pienu.
Masu lej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti putojot, uzvāra. Noņem no uguns, kad krēms sabiezē. Nepārtraucot putošanu, pa maziem gabaliņiem iekuļ sviestu. Vaniļas krēmu izkāš caur smalku sietu un ieliek konditorejas maisiņā. Uzglabā ledusskapī.
Pagatavo rauga mīklu. Bļodā sadrupina raugu un izšķīdina to siltā pienā. Pievieno sīrupu, kardamonu, sviestu, olu un 2/3 miltu. Mīklu samīca, līdz tā ir gluda un elastīga. Pievieno sāli un vēl miltus un mīca, līdz mīkla atdalās no bļodas malām. Pārklāj ar tīru drāniņu un novieto siltumā uz apmēram 20 minūtēm.
Tikmēr pagatavo kanēļa pildījumu. Saputo sviestu, brūno cukuru, kanēli un kukurūzas cieti.
Mīklu izklāj uz miltiem apkaisītas virsmas un vēlreiz izmīca. Izrullē taisnstūrveida plātē apmēram 30x45 cm, un pārklāj ar kanēļa pildījumu. Sarullē rullī un sagriež apmēram 4 cm lielos gabalos. Maizītes liek apmēram 22 cm diametra formā, kas izklāta ar cepampapīru, un ļauj vēlreiz uzrūgt zem drānas apmēram 1 stundu, līdz masa dubultojas apjomā.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C (augšējā un apakšējā karstuma režīmā).
Maizītes apsmērē ar sakultu olu un katras maizītes centrā uzspiež vaniļas krēmu. Blakus vaniļas krēmam uzliek nedaudz melleņu ievārījuma.
Kūku cep cepeškrāsns apakšējā daļā apmēram 25–30 minūtes. Tad kūku izņem no krāsns, ļauj nedaudz atdzist un pēc tam uzmanīgi izņem no formas. Atdzesē pilnībā.
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Receptes garšīgu ievārījumu un marmelādes pagatavošanai
Izmanto vasaras augļus un ogas, un ieskaties mūsu lietderīgajās ievārījuma un marmelādes receptēs. Ideāli noder uz brokastu maizēm, samaisojot ar jogurtu, vai arī kopā ar pankūkām. Ar Ievārījuma cukuru ir pavisam vienkārši pagatavot un baudīt mājās gatavotus ievārījumus un marmelādes.

Gardumi ar vasaras ogām
Cep konditorejas izstrādājumus ar vasaras ogām un cienā ar mājās gatavotiem gardumiem. Pīrāgs vai kūka ar svaigām, skābenām ogām ir lielisks gardums pēcpusdienas kafijas pauzē. Izmanto vasaras ogas un svini brīvdienas.

Sīrupi vasarā
Gatavo sīrupus vasarā un uzglabā savas iemīļotākās ogas un augļus pudelēs. Pagatavot sīrupu ir vieglāk nekā tu domā. Skaties zemāk mūsu lieliskās receptes iedvesmai. Sīrupu vari pasniegt uzreiz vai arī noglabāt gaidāmajam tumšajam gadalaikam. Uzglabā vēsā vietā vai sasaldē.

Mellenes – labākās meža ogas
Mellenes tomēr ir labākās meža ogas. Melleņu sezona sākas jūlijā un var ilgt līdz rudens sākumam. Izmanto meža melleņu iespējas un cep pīrāgus, gatavo ievārījumus un sīrupus.

Burvīgās avenes
Mūsu burvīgās avenes ar savu patīkamo garšu lieliski iederas konditorejas izstrādājumos un desertos, un, tāpat kā zemenes, tās var ēst svaigas. Avenes atradīsi gan augļu dārzā, gan mežā. Izmanto avenes gan mājās gatavotos pīrāgos, gan aveņu krēmos.

Ielūdziet draugus nobaudīt veldzējošus dzērienus
Pagatavo mājās Zemeņu limonādi, ko paņemt līdzi uz pludmali, vai arī Aveņu Jamtini ar citronu, kas ir bezalkoholiska alternatīva vasaras ballītēm. Mums ir labākās receptes, kas remdēs tavas un viesu slāpes.