Karameles

Karameles
Vērtējums: (0gab.)

Sastāvdaļas

  • 110 g sviesta
  • 120 g saldā krējuma
  • 3 ēdamkarotes ūdens
  • 40 g cukura sīrupa vai medus
  • 200 g Dansukker baltā cukura
  • Šķipsniņa plēkšņu vai jūras sāls
  • 100 g sālītu riekstiņu

Nelielā katlā izkausē sviestu, tam pievieno saldo krējumu un atdzesē.
Citā katliņā lej cukura sīrupu, ūdeni un cukuru. Uz vidēji lielas uguns visu uzvāra, līdz cukurs sāk burbuļot, un turpina vārīt vēl 7–10 minūtes, līdz cukurs iegūst zeltainu nokrāsu. Ja pieejams termometrs, temperatūrai jābūt 116 °C.
Lēnā strūkliņā, nepārtraukti maisot, pievieno izkausēto sviestu. Uzmanīgi, jo karamele ir ļoti, ļoti karsta!
Kad pievienots viss sviests, karameli turpina sildīt vēl 5 minūtes. Nepieciešamā temperatūra ir 116–118 °C.
Kvadrātveida cepamo formu izklāj ar cepamo papīru. Karsto masu lej formā, pārkaisa ar sāls graudiņiem un riekstiem un atdzesē vismaz 3 stundas. Pēc atdzesēšanas karameles sagriež kvadrātiņos un ietin cepamajā papīrā vai liek konfekšu kārbā.

Receptes autore: Anna Panna
Fotogrāfs: Elīna Upmale