Rūgšana

RūgšanaRūgšanas procesu izmanto gadsimtiem ilgi pārtikas produktu ražošanā un konservēšanā. Rūgšanas procesā kā enerģijas avotu bieži izmanto raugu un dažus ogļhidrātu veidus, piem., cukuru.

 

Maizes cepšanā parasti mīklai pievieno nedaudz cukura, lai paātrinātu rauga darbību, kad tas sāk veidot oglekļa dioksīdu. Cepšanā cukurs baro raugu; rauga enzīmi sašķeļ cukuru par spirtu un oglekļa dioksīdu. Šī iemesla dēļ cukurs ne vienmēr saglabājas gala produktā.

 

Nedaudz cukura (vai sīrupa) padara rauga fermentus ātrākus un iedarbīgākus nekā tad, ja cukurs netiek pievienots. Oglekļa dioksīds liek mīklai celties un padara maizi porainu.

 

 

Atgriezties pie Cukura funkcionālo īpašību apraksta. »