Mitruma saglabāšana

Mitruma saglabāšanaTā kā cukurs piesaista ūdeni, tad cukura klātbūtnē tiek aizkavētas tās reakcijas, kurām ir vajadzīgs ūdens. Maizes uzglabāšanas laiks tiek pagarināts, jo pateicoties cukuram, ūdens maizē saglabājas ilgāk.

 

Tādos produktos kā biskvīts un vārīti saldumi, kuros ir maz ūdens un daudz cukura, relatīvā mitruma pakāpe ir zemāka nekā apkārtējais mitrums. Bez aizsargājoša iepakojuma šie produkti absorbēs mitrumu no gaisa.

 

Cukura spēju pārtikas produktos piesaistīt ūdeni nosaka kristāliskā un izšķīdušā cukura attiecība. Jebkādas šīs attiecības izmaiņas ražošanas vai uzglabāšanas laikā ietekmē ūdens daudzumu, kādu pārtikas produkts var piesaistīt.

 

Maize un konditorejas izstrādājumi, kuru pagatavošanā izmanto sīrupu, būs daudz mitrāki un tiem būs ilgāks uzglabāšanas laiks, nekā ar cukuru gatavotiem produktiem. Tas ir pateicoties fruktozes saturam sīrupā, jo fruktoze piesaista vairāk ūdens nekā cukurs

 

 

Atgriezties pie Cukura funkcionālo īpašību apraksta. »