Ziemassvētku kūkas

Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā. Tomēr iespējams, ka pārmaiņas pēc jūs vēlētos pamēģināt kaut ko pilnīgi jaunu un atšķirīgu. Varbūt tieši šogad jūs atklāsiet kādu jaunu, sev tīkamu gardumu.


Biskvītkūka ar brūklenēm un kokosriekstu-īrisa glazūru

Biskvītkūka ar brūklenēm un kokosriekstu-īrisa glazūru

1 stunda
Sastāvdaļas

Kūkai
3 olas
225 g Dansukker smalkā cukura
1 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
50 g sviesta
100 ml piena
210 g kviešu miltu
2 tējkar. cepamā pulvera
1 tējkar. malta kardamona
1 šķipsniņa sāls
150 g saldētu brūkleņu

Glazūrai
25 g sviesta
70 g Dansukker Dzidrā sīrupa
75 ml saldā krējuma
70 g kokosriekstu skaidiņu
5 ēdamkar. Dansukker nerafinētā cukurniedru cukura


Cepeškrāsni noregulē uz 175°C.

Olas, cukuru un vaniļas cukuru sakuļ mīkstās putās.

Sviestu izkausē, pievieno pienu un iemaisa olu maisījumā.

Miltus, cepamo pulveri, kardamonu un sāli samaisa. Ieber brūklenes. Visu uzmanīgi iecilā olu maisījumā.

Mīklu lej ietaukotā kūkas formā (22 cm diametrā). Cep krāsns vidējā daļā apmēram 25 minūtes.

Pagatavo glazūru. Izkausē sviestu un iemaisa tajā pārējās sastāvdaļas. Turpina maisīt dažas minūtes.

Kad pagājušas 20 minūtes, kūku izņem no krāsns, pārlej ar glazūru un novieto atpakaļ krāsnī. Temperatūru palielina līdz 200°C un turpina cept apmēram 5-10 minūtes, līdz kūka zeltaini brūna.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Smiltsērkšķu un riekstu bezē cepumiņi

Smiltsērkšķu un riekstu bezē cepumiņi

6 porcijas 1,5-2 stundas
Sastāvdaļas

Pamatnei
130 g lazdu riekstu
130 g mandeļu
6 olu baltumi
260 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
1ēdamkar. mandeļu miltu

Smiltsērkšķu musam
150 ml smiltsērkšķu sīrupa
6 želatīna plāksnītes
3 ēdamkar. ūdens
130 g Dansukker cukurniedru cukura
3 olu baltumi
300 ml saldā krējuma

Dekorēšanai
Smiltsērkšķi


Cepeškrāsni noregulē uz 150 °C.

Sadrupina lazdu riekstus un mandeles.

Pievieno vienu olas baltumu un pusi no cukura.

Atlikušos olas baltumus saputo biezās putās. Samazina putošanas ātrumu un pakāpeniski pievieno atlikušo cukuru. Tad iemaisa arī mandeļu miltus.

Maisījumu izklāj uz cepampapīra apmēram 30x40 cm izmērā.

Cep krāsns vidējā daļā 10-15 minūtes. Gatavam viegli jāatdalās no papīra. Atdzesē.

Pagatavo musu. Smiltsērkšķus atkausē, sablendē un izberž caur sietu.

Želatīna plāksnītes izmērcē aukstā ūdenī. Cukurniedru cukuru ar ūdeni uzvāra. Saputo olu baltumus. Kad sīrupa temperatūra sasniegusi 121°C, to tievā strūkliņā, nepārtraukti putojot, ielej olu baltumos. Turpina putot, līdz masa atdzisusi.

Saldo krējumu saputo. Smiltsērkšķu sulu uzsilda līdz 40°C. Izspiež ūdeni no želatīna plāksnītēm un iemaisa tās siltajā sulā, līdz želatīns izšķīdis. Uzmanīgi iemaisa musa masu un pēc tam arī putukrējumu. Mūsu pilda dekorēšanas tūtā un novieto ledusskapī uz 30 minūtēm.

No cepumu pamatnes izgriež 20 aplīšus 7 cm diametrā. Ar dekorēšanas tūtas palīdzību uz aplīša izspiež mūsu, pārklāj ar otru aplīti, vēlreiz musu un tad trešo aplīti. Dekorē ar smiltsērkšķiem un drupinātiem riekstiem.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Pikantā ābolu un valriekstu kūka

Pikantā ābolu un valriekstu kūka

Sastāvdaļas

3 skābi āboli
420 g  Dansukker Dzidrā sīrupa
3 olas
150 g Dansukker Gaišā Muscovado cukura
2 tējkar. Dansukker Vaniļas cukura
150 ml  saulespuķu eļļas
390 g  miltu
1 1/2 tējkar. cepamā pulvera
1 1/2 tējkar. sodas
1 ēdamkar. malta kanēļa
1 tējkar. malta kardamona
1/2 tējkar. rīvēta ingvera
1/2 tējkar. sāls pārslu
100 g  drupinātu valriekstu

Glazūrai
150 g  Dansukker pūdercukura
4 ēdamkar. saldā krējuma
100 ml svaigā krēmsiera
2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
3 ēdamkar. ūdens (ja nepieciešams, var pievienot papildus)


Ābolu sagriež šķēlītēs, pievieno sīrupu, olas, Muscovado cukuru, vaniļas cukuru, eļļu. Visu lielā traukā samaisa.
Atsevišķi samaisa pārējās sausās sastāvdaļas un pakāpeniski, maisot, pievieno āboliem, veidojot vijīgu masu. Pievieno valriekstus.
Maisījumu lej ietaukotā 2 l tilpuma kūkas formā un cep krāsns vidējā daļā 175 °C 55-60 minūtes. Atdzesē.
Glazūras sastāvdaļas ar virtuves kombainu sastrādā vijīgā masā. Ja masa ir par biezu, papildina ar mazliet ūdens.
Glazūru pārlej kūkai un pirms pasniegšanas atstāj ledusskapī vismaz 20 minūtes.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Rulete ar vīģēm un maskarpones krēmu

Rulete ar vīģēm un maskarpones krēmu

Sastāvdaļas

Pamatnei
3 olas
125 g  Dansukker baltā cukura
1 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
120 g  miltu
0,5 tējkar. cepampulvera
1 citrona miziņa
2 tējkar. malta kanēļa

Mascarpone krēmam
350 ml  saldā krējuma
250 g maskarpones siera
3 ēdamkar. Dansukker pūdercukura
6 ēdamkar. vīģu ievārījuma


Cepeškrāsni noregulē uz 250 °C. Cepešpannu izklāj ar ietaukotu pergamentpapīru. Olas ar cukuru un vaniļas cukuru sakuļ gaisīgās putās.  Miltos iemaisa cepamo pulveri, un visu iemaisa olu putās. Izklāj uz cepešpannā izklātā pergamentpapīra vienmērīgā kārtā. Cep cepeškrāsns vidū apmēram 5 minūtes. Pārkaisa ar cukuru, izgāž no cepešpannas uz cepamā papīra un atdala no pergamentpapīra.
Maskarpones krēmam saputo saldo krējumu, iemaisa maskarpones sieru. Iesijā pūdercukuru. Uzmanīgi iecilā vīģu ievārījumu.
Ruletes biskvītu pārklāj ar krēmu un sarullē. Uzglabā vēsā vietā. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru un dekorē ar ogām.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Augļu kēkss

Augļu kēkss

Sastāvdaļas

250 g rozīņu
10 žāvētu vīģu
10 žāvētu aprikožu
150 ml konjaka vai apelsīnu sulas
250 g sviesta
135 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
4 olas
240 g  miltu
50 g mandeļu
65 g  lazdu riekstu
2 tējkar. cepampulvera
Sviests un rīvmaize formas apmalei


Žāvētos augļus sagriež gabalos un pārlej ar konjaku vai apelsīnu sulu. Atstāj uz stundu ievilkties. Ietauko un pārkaisa ar rīvmaizes drumstalām maizes formas (2 l) iekšējo apmali. Cepeškrāsni noregulē uz 175 °C. Sviestu un cukuru sakuļ mīkstās putās. Pa vienai pievieno olas. Pievieno pusi no miltiem, pusi no augļu maisījuma, un pēc tam arī pārējās sastāvdaļas. Kārtīgi izmaisa. Masu lej formā un cep cepeškrāsns vidējā daļā apmēram 1,5 stundu. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns atdzesē apmēram 10 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru. Servē sagrieztu plānās šķēles, var kopā ar glāzi šerija.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Saldētā kūka

Saldētā kūka

1 kūka, 8-10 porcijas
Sastāvdaļas

Pamatnei (3 pamatnes daļas)
225 g sviesta
360 g Dansukker cukurbiešu vai pūdercukura cukura
100 ml Dansukker Dzidrā sīrupa
5 olas
450 g miltu
2 ēdamk. kukurūzas miltu
2 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. sāls
150 ml piena

Ievārījumam
500 g  aveņu vai melleņu pēc izvēles
180 g Dansukker želejas cukura Multi

Krēmsiera glazūra
100 g mīksta sviesta
300 g krēmsiera
360 g Dansukker pūdercukura
1 tējk. Dansukker Vaniļas cukura
3 tējk. garšvielu piparkūkām

Saldās lauskas dekorēšanai
225 g Dansukker cukurbiešu cukura
50 ml ūdens
50 ml Dansukker Dzidrā sīrupa
Zila pārtikas krāsviela


Pamatnei
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C. Ietauko 3 veidnes (16 – 20 cm diametrā). Bļodā sakuļ sviestu, cukuru un Dzidro sīrupu, līdz masa iegūst gaišu krēmveida konsistenci. Pa vienai pievieno olas, iesijā miltus, kukurūzas miltus, cepamo pulveri, sāli un pielej pienu. Maisa, līdz mīkla kļūst viendabīga.
Mīklu sadala līdzīgi 3 cepamās formās. Cep 35-40 minūtes.

Ievārījumam
Želejas cukuru un ogas uzvāra un turpina vārīt 5-10 minūtes, līdz ogas izšķīdušas.

Krēmsiera glazūra
Visas sastāvdaļas samaisa vijīgā masā.

Saldās lauskas dekorēšanai
Cukuru, Dzidro sīrupu un ūdeni izmaisa un uzkarsē līdz 160°C. Pievieno zilo pārtikas krāsvielu. Masu izlej uz cepamā papīra un atdzesē. Atdzisušu salauž gabaliņos.

Kūkas veidošana
Ja kūkas pamatnes iznākušas par biezu, tās pārgriež gareniski uz pusēm. Pirmo kārtu pārsmērē ar ievārījumu, nenoklājot to līdz maliņām. Liek nākamo pamatni un arī pārklāj ar ievārījumu. Kūku noklāj ar krēmsiera glazūru. Dekorē ar zilajām lauskām.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Vafeļu rullīši ar brūkleņu krēmu

Vafeļu rullīši ar brūkleņu krēmu

20-25 gab.
Sastāvdaļas

Vafeļu
150 ml kausēta sviesta
135 g Dansukker cukurbiešu cukura
180 g miltu
300 ml ūdens

Brūkļeņu krēmam
200 g mīksta sviesta
300 g Dansukker pūdercukura
3 ēdamk. brūkleņu pulvera vai ievārījuma
100 g svaigā krēmsiera


Vafeļu
Sviestu, cukuru un miltus kārtīgi sajauc, maisa līdz veidojas viendabīga mīkla. Pamazām pievieno ūdeni.
Uzkarsē vafeļu pannu un ietauko.
1 ēdamk. mīklas lej uz pannas un cep 1-3 minūtes atkarībā no cepšanas temperatūras.
Ar cepamo lāpstiņu noņem vafeli un sarullē kamēr tā karsta.

Brūkļeņu krēmam
Sviestu puto, līdz tas kļūst gaišs. Pievieno pūdercukuru, krēmsieru un brūkleņu pulveri vai ievārījumu un saputo. Krēmu pilda konditorejas tūtā un pilda vafeļu rullīšos.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šokolādes kūka ar konfekšu gabaliņiem

Šokolādes kūka ar konfekšu gabaliņiem

10-12 gabali
Sastāvdaļas

100 g sviesta
100 g sasmalcinātas tumšās šokolādes
3 olas
135 g Dansukker Tumšā Muscovado cukura
50 ml Dansukker Zeltainā sīrupa
120 g miltu
200 ml krāsaino šokolādes konfekšu (piemēram, MMs)
200 ml mini maršmelovi
200 ml zemesriekstu vai Indijas riekstu


Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C. Ietauko kūku veidni (22-26 cm diametrā). Izkausētam sviestam pievieno sasmalcinātu šokolādi un maisa, līdz šokolāde izkususi. Olas un Zeltaino sīrupu kuļ, līdz masa kļūst gaisīga. Iecilā miltus un sviesta un šokolādes masu. Pievieno šokolādes konfektes, maršmelovus un riekstus. Masu izlīdzina kūku veidnē un cep 20 – 30 minūtes. Kūku atdzesē un pirms pasniegšanas dekorē ar maršmeloviem un šokolādes mērci.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Mammas marcipāna kūka

Mammas marcipāna kūka

Sastāvdaļas

Mitra, gaisīga un pasakaini aromātiska biskvīta kūka taisnstūra (30 x 23 cm) vai apaļā (26) formā.

200 g izkausēta sviesta
2 olas
190 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
60 g Dansukker pūdercukura
50 ml Dansukker baltā sīrupa
240 g miltu
2 tējkar. cepamā pulvera
1/2 tējkar. mandeļu ekstrakta
150 ml piena
50 g mandeļu (marcipāna) pastas


Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175°C.
Tortes formu izklāj ar cepampapīru.
Izkausē sviestu. Olas kopā ar cukuru saputo ar lāpstiņu, nevis elektrisko putotāju. Pievieno sīrupu. Atsevišķā bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri.
Izkausētajam sviestam pievieno pienu un mandeļu ekstraktu.
Olu masā iemaisa mandeļu pastu, piena maisījumu un visbeidzot sviesta maisījumu.
Neraizējieties, ja pamanāt kunkuļus – tie izšķīdīs cepšanas laikā.
Maisījumu ielej tortes formā un cep krāsns apakšējā daļā 15-20 minūtes.
Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.
Var dekorēt ar pūdercukura glazūru vai izkausētu šokolādi.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Karameļu siera kūka

Karameļu siera kūka

Sastāvdaļas

Apaļa tortes forma ar izņemamu pamatni 24 cm diametrā.

12 biskvīta cepumu
75 g izkausēta sviesta
3 tējkar. kanēļa
600 g krēmsiera
240 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
4 tējkar. Dansukker Vaniļas cukura
Rīvēta miziņa no ½ citrona
4 lielas olas
150 ml saldā krējuma

Karameļu mērcei
200 ml saldā krējuma
90 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
100 ml Dansukker gaišā sīrupa
100 g sviesta
1/2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura


Katliņā sajauc krējumu, cukuru, sviestu un sīrupu. Vāra, līdz sāk biezēt, tad pievieno vaniļas cukuru. Ja vēlas, var pievienot arī 4-5 tējkarotes sāls pārslu.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175°C.
Cepumus sadrupina un samaisa kopā ar izkausēto sviestu un kanēli.
Biskvīta drupačas izklāj veidnes pamatnē un izlīdzina ar lāpstiņu.

Siera kūka
Krēmsieru, cukuru un citrona miziņu samaisa. Maisot pievieno olas un saldo krējumu. Masu izlej pāri cepumu drupačām un pārslaka ar karameļu mērci (aptuveni 100 ml). Viegli pārvelk ar dakšiņu, veidojot rakstu.
Cep krāsns vidējā daļā apmēram 60 minūtes vai līdz kamēr masa sabiezē.
Lēnām atdzesē un pēc tam liek ledusskapī. Kad kūka pilnībā atdzisusi, uzmanīgi noņem formas malas. Pasniedzot pārlej ar karameļu mērci.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Ziemassvētku virtuļi

Ziemassvētku virtuļi

8-10 gab.
Sastāvdaļas

150 g miltu
80 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
1 1/4 tējkar. cepamā pulvera
2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
3/4 tējkar. sāls
100 ml piena
50 g sviesta
1 tējkar. citrona sulas
1 ola
50 g mīksta sviesta
+ rapšu eļļa veidnes ietaukošanai


Cepeškrāsni uzsilda līdz 200°C.
Virtuļu veidni bagātīgi ieziež ar eļļu.
Bļodā samaisa miltus, cukuru, cepamo pulveri, vaniļas cukuru un sāli. Mazākā bļodiņā iejauc pienu un citrona sulu. Izkausē sviestu. Sausajām sastāvdaļām pievieno pienu, viegli uzputotu olu un izkausēto sviestu un visu rūpīgi izmaisa.
Mīklas maisījumu salej formiņās, aizpildot tās līdz pusei. Ieteikums: Pildīt formiņas caur dekorēšanas tūtiņu būs daudz ērtāk.
Cep cepeškrāsns apakšējā daļā 6-8 minūtes.
Pirms izņemšanas no formiņām virtuļus dažas minūtes atdzesē.
Pēc virtuļu izņemšanas katru formiņu ieziež ar sviestu.


IETEIKUMI DEKORĒŠANAI

Kanēlis un cukurs
45 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
1-2 tējkar. malta kanēļa
50 g izkausēta sviesta
Sviestu ar kanēli sajauc. Virtuļus ieziež ar sviestu un, kamēr tie vēl silti, apviļā cukura un kanēļa maisījumā.

Pūdercukurs un piparmētru ledenes
120 g Dansukker pūdercukura
1-2 tējkar. ūdens
70 g sadrupinātu piparmētru ledeņu
Pūdercukuru izšķīdina ūdenī, līdz veidojas vijīga masa. Virtuļus iemērc glazūrā un pārkaisa ar drupinātām piparmētru konfektēm.

Piparkūku glazūra
120 g Dansukker pūdercukura
1-2 ēdamkar. ūdens
2 tējkarotes ingvera pulvera
Pūdercukuru izšķīdina ūdenī, līdz veidojas vijīga glazūra. Iemaisa ingvera pulveri. Virtuļus pārklāj ar glazūru.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Īrisiņi praline

Īrisiņi praline

Sastāvdaļas

90 g cukura
140 g glikozes sīrupa
2 ēdamkar. ūdens
140 g balto sezama sēklu
20 g sviesta
200 g Nutella krēma


Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 °C.

Cukuru, ūdeni un glikozes sīrupu uzkarsē līdz 112 °C.

Katliņu noņem no uguns, pievieno sviestu un sezama sēklas. Maisa, līdz sviests izkusis.

Katrā makarūnu formiņā ielieciet pusi tējkarotes mīklas, lai tā neietu pāri malām.

Cep cepeškrāsnī 10-12 minūtes, nepārtraukti pieskatot. Konfektēm jākļūst zeltainām, bet ne tumši brūnām. Ļauj atdzist.

Rieksta lieluma piciņu Nutella krēma ar karotīti vai dekorējamo tūtiņu uzliek uz viena cepuma plakanās malas, virsū viegli piespiež otru cepumu.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šeit jūs atradīsiet vēl citas Ziemassvētku kūku receptes »