Ziemassvētku gardumi

Ziemassvētki ir lielisks attaisnojums tiem, kas mīl gardumus. Šeit jūs atradīsiet brīnišķīgas pralinē receptes, klasiskas Ziemassvētku receptes tradicionālo gardumu cienītājiem un citas īpašas receptes īstiem gardēžiem.


Šokolādes bumbiņas

Šokolādes bumbiņas

Apmēram 10 gab. 25 minūtes
Sastāvdaļas

2-3 ēdamkar. kafijas
100 g sviesta istabas temperatūrā
140 g Dansukker tumšā Muscovado cukura
4 ēdamkar. kakao pulvera
2 tējkar. Dansukker Vaniļas cukura
120 g auzu pārslu
1 tējkar. malta kanēļa
1/4 tējkar. malta kardamona

Dekorēšanai
dažādu krāsu cukura pērlītes


Pagatavo kafiju un atdzesē to. Pārējās sastāvdaļas samaisa. Pievieno kafiju, rūpīgi samīca un ar rokām izveido bumbiņas.

Apviļā cukura pērlītēs.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Kraukšķīgie batoniņi ar šokolādes glazūru

Kraukšķīgie batoniņi ar šokolādes glazūru

Apmēram 20-25 gabaliņi 50 minūtes
Sastāvdaļas

Batoniņiem
60 g mandeļu
60 g valriekstu
180 g zemesriekstu
25 g sviesta
210 g Dansukker Dzidrā sīrupa
50 g sezama sēklu
35 g kokosriekstu skaidiņu

Šokolādes glazūrai
200 g tumšās šokolādes
50 g sviesta

Dekorēšanai
Sasmalcināti pistāciju rieksti


Cepeškrāsni noregulē uz 150 °C.

Riekstus sasmalcina virtuves kombainā. Sviestu izkausē un iemaisa riekstu drupačās.

Pārējās sastāvdaļas samaisa un arī pievieno maisījumam, līdz tas sabiezē.

Maisījumu izklāj 24x30 cm izmēra cepešpannā, kas izklāta ar ietaukotu cepampapīru.

Cep krāsns vidējā daļā 20-25 minūtes un atdzesē.

Šokolādi un sviestu izkausē ūdens peldē un kārtīgi samaisa.

Šokolādes glazūru pārklāj riekstu cepumam un pārkaisa ar drupinātām pistācijām. Atdzesē ledusskapī.

Sagriež gabaliņos.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šokolādes praline

Šokolādes praline

Apmēram 20 gabaliņi 1 stunda
Sastāvdaļas

Pralinē konfekšu formiņas

Karameles pildījumam
150 ml saldā krējuma
45 g Dansukker nerafinētā cukurniedru cukura
70 g Dansukker Dzidrā sīrupa

Glazūrai
150 g tumšās šokolādes

Ieteikumi garšas papildinājumam
• 50 g ”turku piparu” (lakricas konfektes)
• 1,25 tējkar. piparmētru pulvera
• 1 g safrāna
• 2 tējkar. malta kanēļa
• 2 tējkar. malta kardamona


Pannā ar biezu dibenu izkausē un uzvāra cukuru, sīrupu un saldo krējumu. Vāra, līdz izveidojas bieza karameles mērce, apmēram 10 minūtes. Mazliet atdzesē.

Šokolādi sadrupina un izkausē ūdens peldē.

Praline formiņas izklāj ar kausēto šokolādi un atdzesē ledusskapī. Pēc tam izklāj otru šokolādes kārtu un atkal liek ledusskapī, līdz šokolāde pilnībā sastingusi. Atlikušo šokolādi pilda dekorēšanas tūtā.

Izvēlas pildījumu. Ja izvēlēti turku pipari vai safrāns, tad smalcināšanai izmanto piestiņu.

Izvēlētās garšvielas pievieno karameles krēmam un iepilda to dekorēšanas tūtā. Pildījumu iespiež šokolādes konfektēs, līdz paliek 1/3 tilpuma brīva. Atlikušo daļu piepilda ar izkausēto šokolādi.

Atdzesē un izņem no formiņām.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Ziemassvētku punša trifeles

Ziemassvētku punša trifeles

20 gab.
Sastāvdaļas

250 g tumšās šokolādes
100 ml  saldā krējuma
5 ēdamkar. Dansukker Tumšā Muscovado cukura
25 g sviesta
2-3 ēdamkar. Ziemassvētku punša


Šokolādi sadrupina. Krējumu un cukuru katliņā uzvāra un noņem no plīts. Pievieno šokolādi, sviestu un punšu. Maisa, līdz masa kļūst viendabīga. Mazliet atdzesē. Ar dekorēšanas tūtiņu vai karotīti sadala mazās porcijās un atstāj ledusskapī, lai sastingst. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kakao.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Grauzdētas mandeles

Grauzdētas mandeles

Sastāvdaļas

250 g blanšētu mandeļu
250 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
75 ml ūdens


Katliņā uz straujas uguns, ar dakšiņu apmaisot, uzvāra ūdeni, cukuru un mandeles. Samazina liesmu un turpina vārīt, līdz ūdens pilnīgi iztvaikojis, bet cukurs – atkal kristalizējies un aplipis mandelēm lielos gabalos. Mandeles izber uz pergamenta papīra, ar dakšiņas palīdzību atdala vienu no otras un atdzesē.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šokolādes konfektes

Šokolādes konfektes

40 gabaliņi
Sastāvdaļas

100 g sviesta
20 g  kakao
200 ml  saldā krējuma
210 g  Dansukker tumšā Muscovado cukura
140 g  Dansukker Dzidrā sīrupa
2 tējkar. Dansukker Vaniļas cukura
100 g tumšās šokolādes dekorēšanai


Visas sastāvdaļas, izņemot šokolādi, liek katlā ar biezu pamatni un uzvāra. Nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz 125 °C. Temperatūru ieteicams pārbaudīt ar termometru vai, pilienu masas iepilinot glāzē auksta ūdens. Ja izveidojas apaļa, elastīga bumbiņa, īrisa krēms ir gatavs. Nepieciešamo krēma temperatūru iespējams sasniegt 30-40 minūtēs.
Īrisu izlej uz paplātes, kas pārklāta ar pergamenta papīru. Kad atdzisis, sagriež gabaliņos.
Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi. Īrisa gabaliņus katru iemērc šokolādē un noliek malā, līdz šokolāde sastingusi. Ietin krāsainos papīriņos vai kārto konfekšu kārbā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Grauzdētas mandeles ar lakricu un sāli

Grauzdētas mandeles ar lakricu un sāli

Sastāvdaļas

200 g saldu mandeļu
60 g Dansukker pūdercukura
70 g Dansukker tumšā Muscovado cukura
1 ēdamkar. ūdens
Sāls pārslas


Mandeles, pūdercukuru, Muscovado cukuru un ūdeni katliņā uzkarsē, nepārtraukti maisot. Liesmu samazina un pievieno sāli. Temperatūru noregulē tā, lai cukurs nepiedegtu. Turpina maisīt, līdz cukurs pilnībā izkusis. Mandeles izber uz paplātes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Pārkaisa vēl mazliet sāls pārslu. Atdala mandeles vienu no otras ar dakšiņas palīdzību un atdzesē.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Riekstu šokolādes īrisi

Riekstu šokolādes īrisi

Apmēram 40 gab.
Sastāvdaļas

100 g sviesta
150 ml  saldā krējuma
110 g  Dansukker baltā cukurbiešu cukura
210 g  Dansukker Dzidrā sīrupa
125 g tumšās šokolādes
1 šķipsniņa sāls
100 g  lazdu riekstu


Katliņā izkausē sviestu, pievieno saldo krējumu. Pievieno arī cukuru un sīrupu. Uzvāra. Pievieno gabaliņos sasmalcinātu šokolādi un šķipsniņu sāls. Pa laikam apmaisot, uzvāra līdz 125 °C temperatūrai. Temperatūru pārbauda ar termometru vai ar piliena palīdzību (pilienu krēma iepilina glāzē auksta ūdens – ja piliens izveido apaļu mīkstu bumbiņu, tad īriss ir gatavs). Nepieciešamo krēma temperatūru iespējams sasniegt 30-40 minūtēs. Pievieno veselus lazdu riekstus un izlej masu uz ietaukotas paplātes (30x10 cm). Atdzesē. Sagriež gabaliņos.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šokolādes trifeles ar zvaigžņu anīsu

Šokolādes trifeles ar zvaigžņu anīsu

50 gab.
Sastāvdaļas

200 g piena šokolādes
250 g tumšās šokolādes
200 ml saldā krējuma 35%
3 gab. zvaigžņu anīsa
3 ēdamk. Dansukker Tumšā sīrupa
Kakao pulveris


Cepamo pannu izklāj ar 20 x 20 cm cepamo papīru. Sasmalcina šokolādi. Saldo krējumu un anīsu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un noņem no plīts tieši pirms vārīšanās. Atstāj uz 5 minūtēm un pēc tam vēlreiz uzsilda, maisot pievienojot šokolādi un Tumšo sīrupu. Zvaigžņu anīsu izņem.

Maisījumu izlej uz cepamās pannas, pārsedz ar pārtikas plēvi un atstāj vismaz 24 stundas ledusskapī. Atdzisušu sagriež 50 – 60 gabaliņos un pārkaisa ar kakao pulveri.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Mandeļu un lakricas īrisi

Mandeļu un lakricas īrisi

1 panna
Sastāvdaļas

270 g Dansukker cukurbiešu cukura
100 ml Dansukker Zeltainā sīrupa
200 ml 35% saldā krējuma
200 ml sakapātu mandeļu
100 ml sakapātas lakricas


Pannā ar biezu dibenu lej saldo krējumu, cukuru un Zeltaino sīrupu un karsē līdz vārīšanās temperatūrai, laiku pa laikam apmaisot. Samazina temperatūru un vāra 20-30 minūtes (līdz 134°C) līdz maisījums ir sabiezējis. Ja nav virtuves termometra, var pārbaudīt, ieliekot tējkaroti karameles ledus aukstā ūdeni, ja karamele sastings, tad ir sasniegta vajadzīgā temperatūra.

Kamēr karamele vārās, sasmalcina mandeles un lakricu. Pusi no drumstalām izkaisa formā, kas pārklāta ar cepamo papīru.

Kad karamele sabiezējusi, tajā iemaisa atlikušās mandeles un lakricu. Masu lej formās vai uz pergamenta papīra un atstāj istabas temperatūrā atdzist. Īrisu salauž gabaliņos un uzglabā burciņā. Starp īrisa kārtām liek pergamenta papīru, lai nesalīp.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Trifeļu kūka

Trifeļu kūka

20 gab.
Sastāvdaļas

300 ml saldā krējuma
2 tbsp Dansukker glikozes sīrupa
1 t.kar svaiga rīvēta ingvera
300 g tumšās šokolādes
200 ml mandeļu makarūnu vai citu drupinātu biskvītu
200 ml riekstu maisījuma
200 ml Pimpim aveņu konfekšu


Saldo krējumu, glikozes sīrupu un ingveru uzvāra. Pievieno drupinātu šokolādi un turpina maisīt, līdz tā izkususi. Taisnstūra veidni izklāj ar foliju un piepilda ar šokolādes maisījuma kārtu. Bļodā sajauc riekstu, cepumu un konfekšu maisījumu un iejauc to šokolādes masā. Atdzesē. Pirms pasniegšanas izgāž no formas un sagriež gabaliņos.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Sniega bumbas

Sniega bumbas

Apm. 30 gab.
Sastāvdaļas

200 g sviesta vai margarīna istabas temperatūrā
180 g Dansukker pūdercukura
225 g auzu pārslu
100 g vaniļas krēma pulvera
30-60 ml auksta ūdens
200 g baltās šokolādes
Kokosriekstu skaidiņas


Samaisa sviestu vai margarīnu ar pūdercukuru. Pievieno auzu pārslas, vaniļas krēma pulveri un aukstu ūdeni. Saviļā bumbiņās un liek ledusskapī atdzist. Šokolādi izkausē karstā ūdens peldē. Bumbiņas vispirms iemērc šokolādē, tad pārkaisa ar kokosriekstu pulveri. Uzglabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šeit jūs atradīsiet vēl citas Ziemassvētku gardumu receptes »