Ziemassvētku deserti

Ziemas vidū apkārt virmo klementīnu un safrāna smarža. Šī smarža vēstī, ka uz zemes ir arī tādas vietas, kur nav tik tumšs un tik auksts, kā pie mums, ziemeļos. Mums tomēr ir ļoti paveicies, jo ko gan mēs iesāktu Ziemassvētkos bez rīsu pudiņa, apelsīniem un vīģēm, kas kopā ar eglītes smaržu rosina smaidu ik sejā. Šeit atradīsiet vairākas lieliskas receptes, ar kurām pārsteigt Ziemassvētkos.


Rīsu pudiņš ar ķiršu mērci “Rice à la Malta”

Rīsu pudiņš ar ķiršu mērci “Rice à la Malta”

8 porcijas 2,5-3 stundas
Sastāvdaļas

Rīsu pudiņam
180 g īsgraudu rīsu
400 g ūdens
0,5 tējkar. sāls
100 ml piena
200 ml saldā krējuma
30 g Dansukker pūdercukura
1 tējkar. Dansukker Vaniļas cukura

Ķiršu mērcei
225 g saldētu ķiršu
300 ml ūdens
90 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
2 kanēļa standziņas
1 ēdamkar. kartupeļu cietes


Ūdeni, rīsus un sāli uzvāra un vāra vēl 10 minūtes.

Pievieno pienu, uzliek vāku un turpina vārīt uz masas liesmas apmēram 45 minūtes.

Katliņu noņem no uguns un ļauj atdzist.

Saldo krējumu viegli uzputo un iemaisa rīsos.

Pievieno vaniļas un pūdercukuru.

Pagatavo ķiršu mērci. Ogas un kanēļa standziņas pārlej ar ūdeni, pievieno niedru cukuru un uzvāra.

Kartupeļu cieti izšķīdina 1-2 tējkarotēs ūdens un iemaisa ķiršu mērcē.

Atdzesē un kārto trauciņos.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šokolādes krēms ar piparmētru beze cepurīti

Šokolādes krēms ar piparmētru beze cepurīti

6 nelielas porcijas
Sastāvdaļas

75 g tumšās šokolādes
200 ml  saldā krējuma
3 ēdamkar. Dansukker želejas cukura Multi
1 ēdamkar. Dansukker Tumšā sīrupa
1 tējkar. Dansukker Vaniļas cukura

Beze gatavošanai
3 olu baltumi
180 g  Dansukker baltā cukura
30 g  Dansukker pūdercukura
Grauzdēti drupināti lazdu rieksti dekorēšanai
1-2 pilieni piparmētru eļļas vai esences


Šokolādi sadrupina. Krējumu un želejas cukuru uzvāra 30 sekundes un pārlej šokolādei. Pievieno Muscovado un vaniļas cukuru. Maisa, līdz masa viendabīga, salej formiņās un atdzesē.
Beze gatavošana. Olas baltumus un cukuru silda ūdens peldē, līdz cukurs izšķīdis. Pievieno pūdercukuru un puto 5-10 minūtes. Pievieno pāris pilienu piparmētru esences. Caur dekorēšanas tūtiņu izspiež cepurītes virs šokolādes krēma un apdedzina virskārtu, izmantojot virtuves liesmas pūtēju, Pārkaisa ar grauzdētiem, drupinātiem riekstiem.
No atlikušās beze masas pagatavo mazus beze riņķīšus.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Panna cotta ar karstvīnā mērcētām brūklenēm

Panna cotta ar karstvīnā mērcētām brūklenēm

6 porcijas
Sastāvdaļas

400 ml  saldā krējuma
2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
75 g  Dansukker želejas cukura Multi
1 ēdamkarote baltā karstvīna

Brūkleņu sagatavošanai
50 ml karstvīna
2 ēdamkar. Dansukker gaišā Muscovado cukura
50 g  brūkleņu


Saldo krējumu, vaniļas cukuru un želejas cukuru uzvāra (30 sekundes), salej glāzēs un atdzesē. Uzkarsē karstvīnu kopā ar Muscovado cukuru, noņem no liesmas un pievieno brūklenes. Atstāj ievilkties vismaz 1 stundu. Pirms pasniegšanas ogas izņem no šķidruma un pārkaisa panna cotta krēmam.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Rīsu pudiņš ar kokosriekstu pienu

Rīsu pudiņš ar kokosriekstu pienu

6 porcijas
Sastāvdaļas

200 ml ūdens
45 g Dansukker Gaišā Muscovado cukura
800 g kokosriekstu piena
50 ml kokosriekstu skaidiņas
2 tējk. Dansukker Vaniļas cukura
1 tējk. saberzta kardamona

Pasniegšanai – mango šķēlītes, kokosriekstu skaidiņas un kapātas mandeles


Rīsus pārlej ar ūdeni, pievieno Gaišo Muscovado cukuru un vāra 10 minūtes. Pievieno kokosriekstu pienu un vāra vēl 20-30 minūtes, līdz masa sabiezējusi. Pievieno kokosriekstu skaidiņas, vaniļas cukuru un kardamonu. Ja šķiet, ka ir par biezu, var mazliet atšķaidīt ar ūdeni.

Pasniedz siltu ar mango, kokosriekstu skaidiņām un sadrupinātām mandelēm.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šokolādes fondants

Šokolādes fondants

6 porcijas
Sastāvdaļas

100 g sviesta
150 g augstas kvalitātes tumšās šokolādes
2 olas
2 olas dzeltenumi
40 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
1 ēdamkar. Dansukker Vaniļas cukura
2 ēdamkar. miltu
1/2 tējkar. malta ingvera
Sviests un baltais cukurs formiņu sagatavošanai
Brūklenes vai citas ogas dekorēšanai


Sviestu uz pannas izkausē. Šokolādi sadrupina gabaliņos un liek sviestā izkust. Olas un dzeltenumus uzputo. Pievieno pārējās sausās sastāvdaļas un iemaisa visu sviesta-šokolādes maisījumā. Turpina maisīt, līdz masa kļūst viendabīga.
Fondanta formiņas ieziež ar taukvielu, izkaisa ar cukuru un piepilda ar mīklas maisījumu.
Cepeškrāsni uzsilda līdz 200°C temperatūrai un fondanta formiņas izkārto krāsns vidū. Cep 6-8 minūtes. Kūciņu vidum ir jābūt mīkstam un krēmīgam.
Pasniedz karstu kopā ar ogām un saldējuma bumbiņu vai putukrējuma torni.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Panna Cotta ar ledenēm

Panna Cotta ar ledenēm

4 porcijas
Sastāvdaļas

400 ml saldā krējuma
200 g sasmalcinātu ledeņu
70 g Dansukker želejas cukura Multi


Saldo krējumu un sasmalcinātas ledenes karsē, līdz tās izkusušas. Pievieno želejas cukuru Multi un vāra pusminūti. Pilda porciju trauciņos vai glāzēs un atdzesē istabas temperatūrā. Pirms pasniegšanas dekorē ar ogām vai augļiem.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šokolādes un apelsīnu semifredo

Šokolādes un apelsīnu semifredo

2 litri
Sastāvdaļas

3 olas
2 olu dzeltenumi
2 ēdamkar. Dansukker vaniļas cukura
160 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
100 ml Dansukker glikozes sīrupa
500 ml putukrējuma
250 g izkausētas tumšās šokolādes
100 g drupinātu praline konfekšu
1 apelsīna miziņa


Karstumizturīgā traukā samaisa olas, olu dzeltenumus, vaniļas cukuru, parasto cukuru un glikozes sīrupu.
Trauku liek vāroša ūdens peldē un ar elektrisko putotāju puto 6-8 minūtes, līdz masa kļūst gaišāka un biezāka. Noņem no plīts un atdzesē.
Saldo krējumu saputo un uzmanīgi iecilā olu maisījumā, līdz masa kļūst viendabīga.
Maisot tievā strūkliņā pievieno izkausēto šokolādi, praline un visu izmaisa. Pievieno apelsīna miziņu.
Maisījumu ielej 2 l tilpuma traukā (vai divos mazākos) un atstāj uz nakti vai 6 stundām saldētavā.
Pirms pasniegšanas semifredo istabas temperatūrā mazliet atsilda, pasniedz tieši no trauka vai arī ar karoti pārliek nelielās bļodiņās.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Piparkūku pankūkas

Piparkūku pankūkas

8-10 gab.
Sastāvdaļas

210 g miltu
60 g Dansukker Farīna cukura
1/2 tējkar. cepamā pulvera
1 tējkar. sodas
1/2 tējkar. sāls
1 tējkar. kanēļa
1 tējkar. malta ingvera
1/2 tējkar. malta muskatrieksta
1/2 maltu krustnagliņu
100 ml ūdens
50 ml Dansukker Niedru sīrupa
100 ml aukstas kafijas
2 lielas olas
4 ēdamkarotes izkausēta sviesta
1 ēdamkar. citrona sulas un miziņa no viena citrona
Eļļa vai sviests pannas ieziešanai


Lielā bļodā samaisa miltus, Farīna cukuru, cepamo pulveri, sodu, sāli un garšvielas.
Citā traukā sakuļ ūdeni, sīrupu, kafiju, olas, sviestu un citrona sulu. Abas daļas savieno un atstāj uz 15 minūtēm, lai sabiezē.
Pannu ieziež ar eļļu vai sviestu un uz vidējas uguns cep nelielas pankūciņas pa 1-2 minūtēm no katras puses, līdz tās kļūst zeltainas.

Padoms: pasniedz ar cukurniedru sīrupu un putukrējumu.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Apelsīnu panna (clafuti)

Apelsīnu panna (clafuti)

Sastāvdaļas

125 g mandeļu miltu
50 ml kviešu miltu
½ ml sāls
150 ml Dansukker baltā cukura
4 olas
4 olu dzeltenumi
300 ml saldā krējuma
1-2 apelsīni

Dekorēšanai
Dansukker pūdercukurs


Mandeļu un kviešu miltus samaisa kopā ar sāli. Pievieno cukuru, okas, olu dzeltenumus, krējumu un ar slotiņu saputo krēmīgā masā. Mīklu lej ietaukotā kūkas formā. Nomizo apelsīnus, sagriež šķēlēs un izkārto uz kūkas. Cep krāsns vidējā 175 °C temperatūrā 20-25 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru. Vislabāk garšo, kad mazliet padzisusi.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Apelsīnu salāti ar putukrējumu un piparkūkām

Apelsīnu salāti ar putukrējumu un piparkūkām

4 porc.
Sastāvdaļas
4 lieli apelsīni
300 ml ūdens
60 g Dansukker pūdercukura
30 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
150 ml saldā krējuma
4 piparkūkas
15 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa

Apelsīnus nomizo un sadala daiviņās. Katliņā samaisa ūdeni, pūdercukuru un vaniļas cukuru, uzvāra. Ieliek iekšā apelsīnu daiviņas un noņem katliņu no uguns. Uzliek vāku un ļauj atdzist.
Daiviņas izkārto deserta bļodiņās vai šķīvīšos. Uzputo krējumu, līdz veidojas stingri putukrējuma izcilnīši. Ar karoti putukrējumu uzliek virsū apelsīniem. Piparkūkas sadrupina un pārber pāri putukrējumam. Apslaka ar drusku sīrupa. Pasniedz nekavējoties.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Saldējums ar citrusaugļiem un kardamonu

Saldējums ar citrusaugļiem un kardamonu

Sastāvdaļas

15 ml kardamona pākšu, vislabāk - zaļās
2 apelsīni
2 klementīni
4 olu dzeltenumi
100 g Dansukker pūdercukura
500 ml saldā krējuma
50 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa

Mērcei
1 apelsīns
100 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
60 g Dansukker pūdercukura ar šokolādes garšu
10 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
100 ml krējuma


Kardamona pākstis sadrupina un izloba sēkliņas. Citrusaugļiem norīvē miziņas un izspiež sulu. Sulu, miziņas un kardamonu liek katliņā un uzvāra, līdz tilpums samazinās uz pusi. Liek malā atdzist. Olu dzeltenumus ar cukuru saputo, līdz veidojas gaisīgas putas. Krējumu un sīrupu uzvāra un maisot lēnām ielej putotajās olās. Tad maisījumam pievieno atdzisušo citrusaugļu sulu. Ielej maisījumu saldējuma mašīnā. Ja tādas nav, ielej maisījumu veidnē, to ieliek saldētavā uz piecām stundām, bet ik pēc pusstundas izņem un apmaisa.

Apelsīnu nomizo un sagriež smalkās strēmelītēs, ko liek sīrupā un pavāra, līdz apelsīns mīksts. Šokolādes pūdercukuru, vaniļas cukuru un krējumu samaisa un katliņā uzvāra.

Saldējumu saliek glāzēs vai deserta trauciņos. Grezno ar apelsīna miziņu un pārslaka ar apelsīnu mērci.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Šeit atradīsiet receptes, kā pagatavot Ziemassvētku desertus »