Saldās Ziemassvētku dāvanas

Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm? Uzrīkojiet savā virtuvē rūķu darbnīcu un sajūtiet, kā rodas svētku sajūta, gatavojot un iepakojot dāvanas.


Šokolādes praline

Šokolādes praline

Apmēram 20 gabaliņi 1 stunda
Sastāvdaļas

Pralinē konfekšu formiņas

Karameles pildījumam
150 ml saldā krējuma
45 g Dansukker nerafinētā cukurniedru cukura
70 g Dansukker Dzidrā sīrupa

Glazūrai
150 g tumšās šokolādes

Ieteikumi garšas papildinājumam
• 50 g ”turku piparu” (lakricas konfektes)
• 1,25 tējkar. piparmētru pulvera
• 1 g safrāna
• 2 tējkar. malta kanēļa
• 2 tējkar. malta kardamona


Pannā ar biezu dibenu izkausē un uzvāra cukuru, sīrupu un saldo krējumu. Vāra, līdz izveidojas bieza karameles mērce, apmēram 10 minūtes. Mazliet atdzesē.

Šokolādi sadrupina un izkausē ūdens peldē.

Praline formiņas izklāj ar kausēto šokolādi un atdzesē ledusskapī. Pēc tam izklāj otru šokolādes kārtu un atkal liek ledusskapī, līdz šokolāde pilnībā sastingusi. Atlikušo šokolādi pilda dekorēšanas tūtā.

Izvēlas pildījumu. Ja izvēlēti turku pipari vai safrāns, tad smalcināšanai izmanto piestiņu.

Izvēlētās garšvielas pievieno karameles krēmam un iepilda to dekorēšanas tūtā. Pildījumu iespiež šokolādes konfektēs, līdz paliek 1/3 tilpuma brīva. Atlikušo daļu piepilda ar izkausēto šokolādi.

Atdzesē un izņem no formiņām.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Vīģu ievārījums

Vīģu ievārījums

1 burciņa 30 minūtes
Sastāvdaļas

200 g žāvētu vīģu
100 ml ūdens
90 g Dansukker Cukurniedru cukura
90 g Dansukker Ievārījuma cukura


Vīģes izmērcē siltā ūdenī apmēram 10 minūtes. Noberž miziņas un sadala vīģes mazākos gabaliņos.

Vīģes liek katliņā, pievieno ūdeni, cukuru un vāra aptuveni 5 minūtes. Nosmeļ putas. Ar mikseri sasmalcina biezenī.

Ievārījumu pilda tīrās, izkarsētās burciņās, aizvāko un uzglabā vēsā, tumšā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Cepumu maisījums burciņā

Cepumu maisījums burciņā

25 gab.
Sastāvdaļas

Stikla burka, dekoratīva aukliņa, instrukcija lietotājam

Burciņas saturs
150 g miltu
75 g auzu pārslu
2 1/2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
2 1/2 tējkar. cepamā pulvera
225 g Dansukker gaišā Muscovado cukura

Garšai
30 g žāvētu melleņu vai brūkleņu
45 g baltas šokolādes podziņas
45 g tumšās šokolādes podziņas
30 g rozīnes
1 tējkar. kanēļa cukura


Visas sastāvdaļas kārto burciņā kārtām. Pamatā liek maisījumu no miltiem, cepamā pulvera un vaniļas cukura. Pārklāj ar cukura kārtu un auzu pārslām. Virspusē – ogas un šokolāde.

Instrukcija lietotājam
Uzkarsē krāsni līdz 200°C.
Sakuļ 225 g sviesta un 1 lielu olu. Pievieno burciņas saturu un sastrādā mīklā. No mīklas veido bumbiņas un kārto tās uz cepamā papīra, viegli piespiežot.
Cep krāsns vidējā daļā 10-15 minūtes, līdz cepumi iegūst zeltainu krāsu. Atdzesē uz pannas. Labu veiksmi!

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Laima un ingvera ievārījums

Laima un ingvera ievārījums

30 minūtes
Sastāvdaļas

3 laima augļi
1 citrons
50 g svaiga ingvera
2 ēdamk. Dansukker Gaišā Muscovado cukura
285 g Dansukker Ievārījuma cukura
100 ml ūdens
1 laima rīvēta miziņa
1/2 citrona rīvētas miziņas


Laimus un citronu nomazgā un norīvē miziņas. Mīkstumus sagriež gabaliņos, nogriežot baltās daļiņas. Nomizo un sarīvē ingveru. Augļu mīkstumus, sarīvētās miziņas un ingveru kopā ar ūdeni uzvāra. Pievieno Ievārījuma cukuru un karsē 5-10 minūtes. Veic „Ievārījuma testu”, lai pārliecinātos par konsistenci. Ievārījumu pilda serilās, izkarsētās burciņās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Auzu pārslu piparkūkas

Auzu pārslu piparkūkas

Sastāvdaļas

175 g auzu pārslu
180 g kviešu miltu
8 g cepamā pulvera
150 g Dansukker Farīna cukura
1 g sāls
5 g kanēļa
2 g kardamona
2 g samaltu krustnagliņu
1 ½ tējk. samalta ingvera
1 ola
100 ml rūgušpiena vai paniņu
30 g kausēta sviesta vai eļļas


Sakarsē cepeškrāsni līdz 225°C.

Visas sausās sastāvdaļas samaisa bļodā. Pieliek pārējās sastāvdaļas un maisa, līdz izveidojas mīkla. Liek to uz darba virsmas, kas izkaisīta ar miltiem. Sadala 4 daļās. Izrullē šaurās sloksnēs, liek tās uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep krāsns vidusdaļā apmēram 13 minūtes. Tad diagonāli sagriež mazākās sloksnītēs un pagriež tās ar griezuma vietu uz augšu. Cep vēl 10 minūtes. Atstāj cepeškrāsnī uz dažām stundām, atverot cepeškrāsns durtiņas nelielā spraugā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Apelsīnu krēms

Apelsīnu krēms

Sastāvdaļas

3 olas
500 g Dansukker Ievārījumu cukura
200 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
200 g sviesta


 Katliņā ar biezu dibenu liek olas, Ievārījuma cukuru un apelsīnu sulu. Liek uz uguns un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz maisījums sāk sabiezēt. Pievieno mazos gabaliņos sadrupinātu sviestu, nepārtraucot maisīšanu.

Noņem katliņu no uguns. Izlej maisījumu cauri smalkam sietam un ielej siltās, sterilizētās burkās. Glabā ledusskapī.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Ziemassvētku bezē cepumi

Ziemassvētku bezē cepumi

Apmēram 40
Sastāvdaļas

5 olu baltumi
200 g Dansukker baltā smalkā cukura
1 ml balzametiķa
240 g Dansukker pūdercukura
30 g sadrupinātu konfekšu spieķīšu ar piparmētru garšu, baltā un sarkanā krāsā 


Nevainojami tīrā bļodā ar mikseri puto olu baltumus, cukuru un etiķi, līdz iegūst biezu, stingru masu. Bļodā iesijā pūdercukuru, pievieno sadrupinātās konfektes un iemaisa sakultajos olu baltumos. Ar konditorejas uzgali vai karoti liek mīklas gabaliņus uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep krāsns vidusdaļā 225°C, līdz bezē cepumi kļūst sausi: vienu–pusotru stundu atkarībā no cepumu lieluma. 

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Kūciņas uz kociņiem

Kūciņas uz kociņiem

Apmēram 25
Sastāvdaļas

1/4 no cepešpannas kūkas
10 cepumu „Digestive”
75 g Filadelfijas siera
30 g Dansukker tumšā Muscovado cukura
200 g šokolādes (jebkādas)
kūku rotājumi
koka kociņi (cukurgailīšu) 


Jaunākais modes kliedziens ASV ir mazas, mīkstas, greznas kūciņas uz kociņiem. Piedāvājam savu variantu, kā pagatavot šīs kūciņas uz kociņiem.

Kociņus sadala uz pusēm un ieliek ūdenī. Kūku sadrupina smalkās drumstalās. Cepumus sadrupina un sajauc ar kūkas drumstalām. Iemaisa iekšā sieru un Muscovado cukuru. No maisījuma izveido vēlamā lieluma bumbiņas, saliek uz šķīvja un liek ledusskapī. Šokolādi izkausē karsta ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Vienu kociņa galu iemērc šokolādē un liek atdzist (var izmantot, piemēram, bļodu ar rīsiem, kuros iespraust kociņus). Kad šokolāde nožuvusi, kociņus sasprauž bumbiņās un tās iegremdē šokolādē. Var pārkaisīt ar kūku rotājumiem (vai apviļāt tajos). Noliek atdzist. Glabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Fizāļu marmelāde

Fizāļu marmelāde

Sastāvdaļas

500 g fizāļu
200 ml ūdens
1 ēd. kar. svaigi spiestas citrona sulas
400 g Dansukker Ievārījuma cukura 


Fizāļus nomizo, noskalo un sagriež uz pusēm. Liek katliņā, pielej ūdeni un citronu sulu. Uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra apm. 5 minūtes. Pieber Ievārījuma cukuru un vāra vēl 3 minūtes. Lej karstās, sterilizētās burkās, aizvāko. 

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Piparkūku dāvanu kaste

Piparkūku dāvanu kaste

Sastāvdaļas

Jauka dāvana, ko var piepildīt ar pašgatavotām vai pirktām konfektēm un iecienītājiem Ziemassvētku cepumiem, piemēram, piparkūkām.

Izmanto mājās pagatavotu vai pirktu piparkūku mīklu.


Izrullē to apm. 4 mm biezā kārtā. Izgriež divus apļus, izmantojot apaļu cepumu kārbu kā šablonu. Liek apļus uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep 190°C apm. 10 minūtes. Liek atdzist.

Nomēra kārbas ārējo malu. Sadala šo izmēru uz pusēm. Ņemot vērā izmērīto lielumu, izgriež divus taisnstūrus vēlamajā kārbas augstumā. Liek tos uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep. Izgriež arī kārbas vāka rokturi, un pievieno cepešplātī. Kad kastes sāni izcepušies, tos, cik vien ātri iespējams, aploka apkārt cepumu kārbai. Jārīkojas ļoti uzmanīgi un ar cimdiem, jo viss būs ļoti karsts. Aplocītos sānus pietur pie kārbas, līdz tie atdziest. Salīmē visas detaļas (abus sānus un kārbas dibenu) ar cieto pūdercukura glazūru un atstāj sacietēt. Ar glazūru piestiprina arī rokturi vienam no apļiem, kas būs vāks. Dekorē kārbu ar pūdercukuru un piepilda ar gardumiem.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Stiprais safrāna dzēriens

Stiprais safrāna dzēriens

Sastāvdaļas

700 ml brendija
¼ g safrāna
15 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa 


Brendiju, safrānu un sīrupu liek pudelē un pamatīgi sakrata. Atstāj uz nakti. Izkāš caur smalku sietu, lai atbrīvotos no safrāna. 

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Ziemassvētku džiterbaga cepumi

Ziemassvētku džiterbaga cepumi

Apmēram 35
Sastāvdaļas

240 g kviešu miltu
60 g Dansukker pūdercukura
200 g mīksta sviesta vai margarīna
1 olas dzeltenums

Bezē masai
2 olu baltumi
65 g Dansukker niedru cukura „Demerara”
10 g piparkūku garšvielu


Bļodā samaisa miltus un pūdercukuru. Pievieno sadrupinātu taukvielu un ar dakšiņu masu saspaida drupanā konsistencē. Pievieno olas dzeltenumus un maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Liek ledusskapī vismaz uz pusstundu. Olu baltumus puto stingrās putās. Uzmanīgi iemaisa cukuru un garšvielas.

Mīklu izrullē taisnstūra formā, apm. 50 x 30 cm. Bezē masu pārsmērē pāri. Sarullē. Liek ledusskapī uz pusstundu, ļaujot mīkla pilnībā atdzist. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160°C. Mīklas rulli sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs. Liek tās uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep krāsns vidusdaļā apmēram 20 minūtes.

Šo recepti sastādīja

Dansukker