Čatnijs – pikanta piedeva

Čatnijs ir aizgūts no indiešu virtuves. Vārds ir radies no „catni”, kas hindi valodā nozīmē „pikants”. Čatniju izmanto kā garšvielu un piedevu ēdienam. To izmanto ne tikai indiešu ēdieniem ar kariju, bet arī gaļas, zivju un putnu gaļas ēdieniem. Izmantojiet vasaras augļu un ogu ražu un papildiniet krājumus ziemai.


Piparu un sīpolu čatnijs

Piparu un sīpolu čatnijs

Aptuveni 1 litrs
Sastāvdaļas

800 g sīpolu
3 lieli sarkanie pipari
1 skābs ābols
1/2 -1 asais sarkanais pipars
30 ml olīveļļaa
100 ml Dansukker Niedru sīrupa
250 ml baltvīna etiķa
10 g sāls
5 g paprikas pulvera
200 g Dansukker Ievārījuma cukura
50 ml zaļo pipargraudu


Sīpolus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Piparus nomazgā, atbrīvo no sēklām un sakapā smalkos gabaliņos. Ābolus nomizo, izgriež serdes, sagriež daiviņās. Čili nomazgā, attīra no sēkliņām un sagriež gabaliņos. Katliņā uzkarsē olīveļļu, liek iekšā dārzeņus un ābolus un pāris minūtes viegli apcep. Pievieno sīrupu, etiķi, sāli un paprikas pulveri. Uzliek vāku un uz nelielas ugums vāra 20 minūtes. Noņem vāku un vāra vēl 10 minūtes. Pievieno Ievārījuma cukuru, pipargraudus, un vāra vēl 3-4 minūtes. Liek siltās, sterilizētās burkās. Noslēdz. Uzglabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmju čatnijs

Plūmju čatnijs

Aptuveni 1 litrs
Sastāvdaļas

1 kg plūmju
1 kubiņos sagriezts sarkanais čili pipars
1 sarīvēts ķiploks
500 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
250 ml baltvīna etiķa
15 ml svaigi sarīvēta ingvera
1 kanēļa standziņa
15 ml dzelteno sinepju sēklu
15 ml paprikas pulvera
Sāls


Plūmes noblanšē un atbrīvo no mizām un sēklām, sagriež smalkos gabaliņos. Liek visas sastāvdaļas katliņā ar biezu dibenu un uzvāra. Tad uz lēnas uguns vāra aptuveni 45 minūtes, līdz čatnijs iegūst nepieciešamo konsistenci. Pēc garšas pievieno sāli. Lej siltās, sterilizētās burkās.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Vasaras čatnijs

Vasaras čatnijs

Sastāvdaļas

500 g ķiršu (vēlams, skābo ķiršu)
500 g tomātu
2 sīpoli
1 ķiploka galviņa vai 3-4 daiviņas
1/2 svaiga sarkanā čili pipara
125 ml balzāmetiķa
1 tējk. sāls
1 tējk. melno piparu
1 iepakojums (330 g) Dansukker Marmelādes cukura


Noskalo ķiršus un izņem kauliņus. Tomātus blanšē, nomizo un sagriež kubiciņos. Nomizo un sakapā sīpolu un ķiploku. Noskalo, izņem sēklas un sakapā vai sasmalcina čili. Ieliek katliņā visas sastāvdaļas, izņemot ievārījuma cukuru, un vāra 15 minūtes, periodiski apmaisot. Pievieno ievārījuma cukuru un vāra vēl 5 minūtes. Noņem no plīts un uzmanīgi noņem putas, ja tādas ir. Sapilda siltās, sterilās burkās. Cieši noslēdz. Glabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Rabarberu čatnijs

Rabarberu čatnijs

Sastāvdaļas

500 g sasmalcinātu rabarberu
150 g dzelteno vai zaļo rozīņu
150 ml baltvīna etiķa
250 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
30 ml svaiga, sarīvēta ingvera
6 g Colman’s sinepju pulvera
6 g sāls
1 g kajēnas piparu 


Visas sastāvdaļas saliek katliņā, pārklāj ar vāku un vāra 10 minūtes. Kārtīgi izmaisa un tad, nepārtraukti maisot, vāra vēl 5 minūtes, līdz čatnijs ieguvis nepieciešamo konsistenci. 

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Burkānu čatnijs

Burkānu čatnijs

Sastāvdaļas

1 kg nelielu burkānu
2 sīpoli
2 apelsīni
200 ml ūdens
1 tējk. malta koriandra
1 ēd. kar. sāls
2 tējk. melno piparu
2 tējk. karija
2 tējk. svaigi rīvēta ķiploka
200 ml rozīņu
400 ml baltvīna etiķa
1 iepakojums (330 g) Dansukker Marmelādes cukura


Burkānus noskalo, nomizo un sarīvē uz dārzeņu rīves. Nomizo un sagriež ripiņās sīpolus. Nomazgā apelsīnus, norīvē mizu un izspiež sulu. Katliņā samaisa burkānus, sīpolus, apelsīnu sulu, apelsīna mizas un ūdeni. Katliņu noslēdz un vāra uz lēnas uguns 5 minūtes. Pievieno pārējās sastāvdaļas un vāra vēl 5 minūtes, periodiski apmaisot. Sapilda siltās, sterilās burkās. Cieši noslēdz. Glabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Saldskābais vīģu un tomātu čatnijs

Saldskābais vīģu un tomātu čatnijs

Sastāvdaļas

500 g smalkos gabalos sagrieztu tomātu
4-5 svaigas vai žāvētas vīģes, kas sagrieztas četrās daļās
1 kaltēts čili pipars
2,5 cm garš svaiga ingvera gabals, sasmalcināts
1 tējk. garšvielu maisījuma, kurā ir fenheļa un sinepju sēklas, ķimenes
4 ēd. kar. Dansukker niedru cukura „Demerara”
1 ēd. kar. olīveļļas
1 saspiesta ķiploka daiviņa
1/2 tējk. sāls


Sakarsē pannā eļļu. Pieliek klāt čili, ingveru, garšvielu maisījumu un ķiploku. Maisa kādu laiku, pieliek tomātu un cukuru. Vāra uz lēnas uguns bez vāka apmēram 15 minūtes, līdz tomātu sula ir izgarojusi un maisījums ir sabiezējis.

Pieliek vīģes gabalus un uz lēnas uguns vāra maisījumu apmēram 5 minūtes. Var pasniegt siltu vai aukstu. Ja izmanto žāvētas vīģes, pieliek tās maisījumam vienlaicīgi ar čili.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Ābolu un aveņu čatnijs (pikantā mērce)

Ābolu un aveņu čatnijs (pikantā mērce)

Sastāvdaļas
1 kg skābu ābolu
1/2 kg sīpolu
250 ml ābolu etiķa
300 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
1/2 tējk. sarkano piparu
1 ēd. kar. sasmalcināta ingvera
1 naža gals sasmalcinātu krustnagliņu
0,5 kg aveņu

Ābolus nomizo, izgriež serdi un sagriež gabaliņos. Sīpolus nomizo un sīki sakapā. Ābolu etiķi kopā ar cukuru un garšvielām katlā uzvāra. Pievieno ābolus un sīpolus, pārsedz ar vāku un vāra 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg. Pievieno avenes un vāra vēl 5 minūtes. Gatavo čatniju sapilda tīrās, siltās burkās un cieši aizvāko. Uzglabā vēsumā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker