Ēdieni

Lieldienās pavasaris ir pašā plaukumā, un mēs sākam gatavot vieglākas, spirdzinošākas maltītes. Iedvesmai piedāvājam mūsu ēdienu gatavošanas ieteikumus. Šo ēdienu sastāvā ir siļķi, vistas un, protams, olas.


Lieldienu salāti

Lieldienu salāti

4 personām
Sastāvdaļas

250 g laša filejas
5 g sāls
15 g Dansukker baltā smalkā cukura
10 balto piparu graudi
500 ml salātu lapu (jebkuri salāti)
100 g saldētu sparģeļu
100 g kūpināta laša
250 g neattīrītu garneļu (svaigas vai saldētas)
4 vārītas olas

Mērcei
50 ml majonēzes
150 ml biezas konsistences skābā krējuma ar vismaz 30% tauku saturu
Šķipsna sāls, šķipsna balto piparu
0,5 tējk. sinepju pulvera
5 g Dansukker pūdercukura
50 ml sakapātu diļļu
50 ml sakapātu pētersīļu
10 ml sakapātu sīpolu

Dekorēšanai
Dilles


Laša filejas noskalo aukstā ūdenī. Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli, cukuru, balto piparu graudus un uzvāra. Tad ieliek ūdenī laša fileju un vāra, līdz ūdens vēlreiz uzvārās. Noņem katlu no uguns un atstāj 15-20 minūtes.

Salātu lapas noskalo un nosusina uz papīra dvieļa. Izkārto salātu lapas 4 šķīvjos. Lasi sagriež gabaliņos un sadala pa 4 šķīvjiem.

Katlā uzvāra 1 litru ūdens ar sāli. Ieliek sparģeļus, noņem no plīts un atstāj 5 minūtes. Sagriež sparģeļus gabaliņos. Olas un garneles izloba. Olas sagriež daiviņās. Kūpināto lasi sagriež strēmelītēs. Sparģeļus, olas, garneles un kūpināto lasi izkārto šķīvjos ar salātu lapām.

Sajauc visas mērces sastāvdaļas un mērci pārlej pāri salātiem. Dekorē ar dillēm un pasniedz ar maizīti.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Lieldienu vista

Lieldienu vista

4 porc.
Sastāvdaļas

600-700 g vistas filejas

Marinādei
100 ml baltvīna
50 ml rapšu eļļas
1 ēd. kar. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
2 ēd. kar. vistas buljona
Norīvēta miziņa no puscitrona
Krietna šķipsna balto piparu

Mērcei
1 šķēlītēs sagriezts sīpols
1 ēd. kar. sviesta vai margarīna
1 ēd. kar. Dansukker dzidrā cukura sīrupa

Marinādei
100 ml apelsīnu sulas
2 tējk. kartupeļu cietes

Piedevās
1 sarkanā paprika
1 dzeltenā paprika
10 cm garš purava gabals
1 sarkanais sīpols
1 ēd. kar. sviesta vai margarīna
1 ēd. kar. Dansukker Zeltainā cukura sīrupa


Visas marinādes sastāvdaļas sajauc kopā biezā pārtikas maisiņā. Ieliek vistas filejas un maisiņu cieši noslēdz. Maisiņu labi sakrata, lai marināde pilnībā pārklāj vistas gabalus. Tur ledusskapī 2 stundas. Tad vistas filejas liek ietaukotā cepeštraukā un cep krāsns vidusdaļā 175°C, līdz fileju temperatūra sasniedz 70°C.

Pannā izkausē sviestu vai margarīnu, liek sīpolus un sīrupu un lielā karstumā apcep, līdz sīpoli ir mīksti. Pielej marinādi un apelsīnu sulu, uzvāra. Kartupeļu cieti iemaisa nelielā daudzumā auksta ūdens, izmaisa un pielej mērcei, uzbriedina. Gatavo mērci izkāš caur sietu.

Papriku un puravu noskalo. Papriku sagriež lielos gabalos. Puravu sagriež šķēlītēs. Sīpolu nomizo un sagriež daiviņās. Pannā izkausē taukvielu. Liek pannā dārzeņus un sīrupu un uz lielas uguns strauji apcep, līdz dārzeņi kļūst silti, bet nezaudē kraukšķīgumu.

Sasildītos šķīvjos kārto vistu, mērci un dārzeņus. Pasniedz ar vārītiem rīsiem, makaroniem vai kartupeļiem.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Siļķes sinepju marinādē

Siļķes sinepju marinādē

4 porcijas
Sastāvdaļas

1 kg veselu vai 600 g iztīrītu Baltijas siļķu 
200 ml netrekna skābā krējuma 
2 ēd. kar. rupjgraudu sinepju (course-grain mustard) 
1 ēd. kar. Dižonas sinepju
1 ēd. kar. Dansukker Dzidrā cukura sīrupa 
1 olas dzeltenums 
100 ml rudzu miltu 
2 tējk. Dansukker niedru cukura „Demerara” 
1 tējk. sāls 
Dāsna šķipsna balto piparu 


Siļķes noskalo un nosusina papīra dvielī.

Krējumu, sinepes un sīrupu samaisa kopā. Siļķes liek maisījumā – marinādei ir pilnībā jāpārklāj siļķes – un ievieto ledusskapī uz 2-3 stundām. Pēc tam siļķes izņem no marinādes un saspiež pa divām kopā.

Rudzu miltus samaisa ar sāli un pipariem. Siļķes apviļā miltos un cep uz pannas taukvielās, līdz tās iegūst zeltaini brūnu toni.

Svaigi ceptās siļķes pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai ar rupjmaizes šķēli, vai arī liek pa vidu hamburgera maizītei, pievienojot svaigu salātlapu un karoti skāba krējuma.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Siļķu salāti

Siļķu salāti

4 porcijas
Sastāvdaļas

200 g gabaliņos sagrieztu marinētu siļķu 
200 ml skābā krējuma 
2 ēd. kar. Dansukker Dzidrā cukura sīrupa 
200 ml smalkās šķēlēs sagriezta gurķa 
100 ml smalkos kabaliņos sakapāta purava 
Norīvēta miziņa no 1 laima 
Norīvēta miziņa no 1 citrona 
1 ēd. kar. sakapāta svaiga estragona 
1 ēd. kar. sakapātu pētersīļu 


Visas sastāvdaļas bļodā sajauc. Liek ledusskapī uz 1 stundu, lai savelkas garšas. Pasniedz ar labu maizi. 

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Siļķes karija mērcē

Siļķes karija mērcē

4 porcijas
Sastāvdaļas

1 kg veselu vai 600 g iztīrītu Baltijas siļķu 
1 tējk. sāls 
1/2 tējk. balto piparu 
2-3 ēd. kar. karija pulvera 
200 ml saldā krējuma 
1 ēd. kar. Dansukker Farīna cukura

Dekorēšanai 
Pētersīļi 


Siļķes noskalo un nosusina papīra dvielī. Apkaisa ar sāli un pipariem.

Ietauko cepešpannu. Siļķu filejas pārloka uz pusēm, sarullē un liek cepešpannā. Pārkaisa karija pulveri, apsmidzina ar saldo krējumu. Pārkaisa Farīna cukuru. Cep cepeškrāsns vidusdaļā 200°C apmēram 20 minūtes.

Pārkaisa pētersīļus un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai svaigiem dārzeņiem, vai salātiem. Var pasniegt arī kā auksto uzkodu.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Siļķes sinepju mērcē

Siļķes sinepju mērcē

4 porcijas
Sastāvdaļas

420 g marinētu siļķu 
100 ml smalki sakapātu šalotes sīpolu 
50 ml smalki sagrieztu kaperu 
2 ēd. kar. rupjgraudu sinepju (course-grain mustard) 
2 ēd. kar. Dižonas sinepju 
2 ēd. kar. Dansukker Niedru sīrupa 
100 ml krējuma 


Siļķes sagriež gabaliņos. Pārējās sastāvdaļas sajauc kopā un siļķes liek maisījumā. Liek ledusskapī uz nakti, lai savelkas garšas.  

Šo recepti sastādīja

Dansukker