Veselīgs uzturs


Apsarmojošie augļi

3 olu baltumi
augļi pēc garšas
100 g baltā smalkā cukura
150 g pūdercukura
sviestpapīrs

Ieliek olu baltumus bļodā un viegli sakuļ. Pārziež augļus ar olas baltumu, izmantojot otiņu, un uzliek tos uz restēm virs sviestpapīra.

Pārkaisa pāri diezgan biezu kārtu cukura. Var izmantot vai nu tikai balto cukuru vai arī baltā un pūdercukura maisījumu (2/3 baltā cukura un 1/3 pūdercukura). Ļauj cukuram kārtīgi uzsūkties (apmēram pusstundu) un uzmanīgi uzliek augļus uz paplātes.


Cukura dāvaniņas eglītei

Dansukker graudu cukurs un cukura gabaliņi
cietā glazūra
aukliņa

Ar cieto glazūru „salīmē” kopā 8 cukura gabaliņus un apsien ar dubultu aukliņu. „Līmējuma” vietās uzliek glazūru vēlamajās krāsās, lai cukura gabaliņi izskatītos kā dāvaniņas. Jāļauj apžūt, pirms iekar Ziemassvētku dāvaniņu eglītē.


Cukura graudu namiņš

Dansukker graudu cukurs un cukura gabaliņi

Cietā glazūra
400 ml Dansukker pūdercukura
1 olas baltums
2 pilieni etiķa

Sakuļ sastāvdaļas vienmērīgā, stingrā masā, vislabāk - izmantojot elektrisko mikseri. Ielej masu plastmasas maisiņā un izsmidzina tur, kur vajadzīgs.

„Salīmē” cukura gabaliņus kopā ar cieto glazūru un būvē namiņus, pilis, baznīcas un daudz ko citu.


Kreoliešu apelsīnu marmelāde

Sastāvdaļas
6 apelsīni ar plānu mizu
1 l ūdens
75 g niedru cukura "Demerara" uz 100 ml apelsīnu masas

Apelsīnus sagriež ļoti plānās šķēlītēs. Pārlej ar ūdeni un atstāj uz nakti.

Vāra maisījumu, līdz miza paliek mīksta, apmēram 10 min. Neuzliekot vāku, atstāj līdz nākamajai dienai.

Izmēra masu. Samaisa, ja vēlas vienmērīgāku konsistenci.

Pievieno 75 g niedru cukura uz 100 ml apelsīnu masas.

Vāra apmaisot, līdz marmelāde kļūst tik cieta, ka tā lēni plūst ap karoti, apmēram 20 min.

Noņem katliņu no virsmas un maisa, līdz marmelāde atdziest. Ielej marmelādi tīrās burkās un rūpīgi aizvāko.

Marmelādi var uzglabāt ledusskapī līdz pat 6 mēnešiem.


Tradicionālais Ziemassvētku marcipāns

Sakuļ bļodā saldo krējumu un miltus. Ļauj masai pastāvēt. Kārtīgi apgrauzdē mandeles, noloba miziņu un sasmalcina. Iemaisa mandeles mīklā. Iestrādā masā pūdercukuru, līdz mīkla kļūst viendabīga.

Masu izmanto marcipānu figūriņām, batoniņiem vai pralinē.


Pralinē varianti

1. Ņem pusi marcipāna un pievieno tam 5 ēdamkarotes ruma. Sadala marcipānu 40 gabaliņos un sarullē tos bumbiņās. Uz katras bumbiņas uzliek pusi valrieksta. Iemērc bumbiņas kausētā šokolādē.

2. Ņem pusi marcipāna un sadala to 40 gabaliņos. Uzmanīgi saplacina katru gabaliņu, uzliek uz tā nedaudz riekstu masas ar cukuru (Nougat) un ieviļā to marcipānā. Iemērc gabaliņus kausētā šokolādē.

3. Ņem vienu trešdaļu marcipāna un sajauc to ar sīki sasmalcinātiem žāvētiem augļiem. Izveido no šīs masas mazas bumbiņas un iemērc tās kausētā šokolādē. Dekorē ar plānām apelsīnu mizas skaidiņām.

4. Ņem vienu trešdaļu marcipāna un izveido no tā mazas bumbiņas. Iemērc bumbiņas kausētā šokolādē. Dekorē ar šokolādes graudiņiem.

5. Ņem vienu trešdaļu marcipāna un pievieno tam 3 ēdamkarotes liķiera. Izveido no masas figūriņas trijstūra formā un iemērc tās kausētā tumšajā šokolādē. Dekorē ar šokolādes graudiņiem.


Trauslie cepumi

Cepumi ilgāk paliek sausi un trausli, ja cepumu kārbā ieliek dažus cukura gabaliņus. Cukura gabaliņi uzsūc iespējamo mitrumu.


Viskija liķieris

Sastāvdaļas
400 g kondensētā piena
2 ēdamkarotes šķīstošās kafijas
3 ēdamkarotes Dansukker pūdercukura ar šokolādes garšu
1 ēdamkarote Dansukker vaniļas cukura
300 ml saldā krējuma
350 ml viskija

Šim liķierim ir ierobežots derīguma termiņš, un tas jāizlieto nedēļas laikā.

Lieliska piedeva pie kafijas tases pēc pusdienām saldā ēdiena vietā. Brīnišķīgi garšo, ja pasniedz ar ledu.

Sajauc katlā saldo krējumu, vaniļas cukuru, pūdercukuru ar šokolādes garšu un šķīstošo kafiju. Uzvāra šo masu. Noņem katlu no uguns un ļauj maisījumam atdzist. Pievieno kondensēto pienu un viskiju. Ielej šķidrumu interesantā, tīrā pudelē. Uzglabā ledusskapī.