Veselīgs uzturs


Ceptas zivs vai kraukšķīgu aisberga salātu mērce

Samaisa apmēram 100 ml viegli sakulta krējuma, 2 ēdamkarotes citrona sulas un 1 ēdamkaroti baltā smalkā cukura. Labs ar ceptu pleksti vai kraukšķīgiem aisberga salātiem.


Cukurs izceļ tomāta garšu

Vērts pielikt tomātu mērcei mazliet cukura – tas izcels paša tomāta garšu.


Cukurs pie ogām

Pārkaisa sasaldējamām ogām cukuru vai sasaldē ogas cukura sulā. Cukura sulai pirms uzliešanas ogām jābūt aukstai. Necukurotas ogas glabājas saldētavā 3–4 mēnešus, bet cukurotas ogas – vismaz gadu.


Cukurs uzlabo garšu!

Pieliek mazliet cukura kotlešu mīklai, lai izceltu tās garšu. Pietiekams daudzums ir divi garšvielu mēriņi cukura uz puskilogramu maltās gaļas. Šāds cukura daudzums nesaldina, bet tikai uzlabo garšu. Tas labi der maltas gaļas mērcei un citiem gaļas ēdieniem.


Dodoties slēpot vai slidot

Dodoties slēpot vai slidot, ņem ceļamaizei lielu termosu ar zupu. Piedevām der, piemēram, garšīgas maizītes vai kēksus. Ēdiens sasildīs, būs sātīgs un labs.


Ēdiens ir pārāk ass?

Ja ēdiens liekas pārāk ass, nekad neuzdzer ūdeni, jo tad tas izliksies vēl ugunīgāks. Asumu var mazināt ar kādu saldu ēdienu (piemēram, banānu).


Eleganta cukura maliņa!

Samitrina glāzes maliņu ar citrona sulu un pēc tam iespiež to baltajā smalkajā cukurā. Maliņa izskatās eleganti un uzlabo atspirdzinošo dzērienu un sulu garšu.


Mazs brīnums

Vārot dārzeņus, pieliek ūdenim papildus sālim mazliet cukura. Labs daudzums uz litru ūdens ir 2 tējkarotes sāls un 1 tējkarote cukura. Dārzeņu garša ievērojami uzlabojas! 


Rabarbera lapa - labs iepakojums

Ietin ceļamaizes vai dzeramo pudeli rabarbera lapā. Rabarbera lapa izolē un uztur ceļamaizes un dzērienu vēsus. Tā nav jānes atpakaļ uz mājām, bet to var atstāt dabā, kur tā ātri pārstrādāsies pati no sevis.


Vienkārša mērce vai marināde

Viegli var pagatavot universālu salātu mērci vai marinādi, izmantojot pavisam nedaudz vielu. Sajauc citrona sulu, olīveļļu, niedru cukuru "Demerara"un mazliet saspiesta ķiploka. Var pamainīt garšu, pievienojot citas garšvielas, piemēram, svaigus garšaugus, kariju, kanēli, čili vai sarīvētu ingveru.