Cukura veidi

Cukurs (saharoze jeb parastais cukurs) ir dabiska cukura forma, kas satur fruktozi un dekstrozi. Visi augļi, ogas un dārzeņi satur parastā cukura, fruktozes un dekstrozes maisījumu dažādās proporcijās. Cukurbietēs un cukurniedrēs ir īpaši augsts parastā cukura saturs, kā dēļ šie augi ir ideāli piemēroti cukura ražošanai. Pēc ķīmiskā sastāva cukurbietēs esošais cukurs ir identisks, piemēram, banānos esošajam cukuram.

 

Dekstroze, zināma arī kā glikoze, ir galvenā cietes sastāvdaļa. Dekstroze ir cukurs, kuru organisms uzņem visātrāk.

 

Fruktoze ir vissaldākais no dabiskajiem cukuriem. Tā īpaši uzlabo augļu un ogu garšu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukura veidi, cukura produkti un cukura spirti

 

Nosaukums Sinonīms Iegūšana Relatīvais saldums Enerģētiskā vērtība kJ/g
Cukurs Saharoze Iegūst (difundē) no cukurbietēm vai cukurniedrēm, izmantojot karstu ūdeni 1,0 17
Dekstroze Glikoze Kviešu, kartupeļu vai kukurūzas cietes sadalīšana (hidrolīze) ar skābi un/vai enzīmiem 0,6-0,7 17
Fruktoze Augļu cukurs Fruktozi ar enzīmiem vai skābi vispirms sadala (hidrolīze vai invertēšana) glikozē un fruktozē. Tad filtrējot atdala fruktozi un no glikozes, veicot enzīmu konversiju, iegūst fruktozi. 1,0-1,3 17
Maltoze Iesala cukurs Cietes sadalīšana (hidrolīze) 0,5 17
Laktoze Piena cukurs Iegūst no sūkalām, siera ražošanas blakusprodukta 0,4 17
Tagatoze   Iegūst no laktozes 0,9 6
Trehaloze   Ar cieti veikta enzīmu konversija 0,4-0,5 17
Invertcukurs Invertcukurs Sukrozes sadalīšana (inversija) ar enzīmiem vai skābi vienādās glikozes un fruktozes proporcijās 1,0 17
Glikozes sīrups Cietes sīrups, glikoze Kviešu cietes vai kukurūzas cietes sadalīšana (hidrolīze) ar skābi un/vai enzīmiem 0,4-0,6 17*
Izoglikoze Kukurūzas sīrups, kukurūzas sīrups ar augstu fruktozes koncentrāciju (KSAFK) Pamatā ir glikozes sīrups. Daļu glikozes (42 vai 55 %) ar enzīmiem konvertē (izomerizē) fruktozē 0,8-1,0 17*
Manitols   Fruktozes hidrogenēšana. Hidrogenēšana ir ķīmisks process, kurā cukura molekulām (fruktoze) piegādā hidrogēnu tā sauktajā spirta grupas formā. No tā veidojies termins cukura spirti 0,6-0,7 10
Ksilīts Bērza cukurs No bērza vai citu lapu koku koksnes iegūtas ksilozes hidrogenēšana (sk. manitolu) 0,9-1,0 10
Laktitols   Laktozes hidrogenēšana (sk. manitolu) 0,4 10
Sorbitols   Glikozes hidrogenēšana (sk. manitolu) 0,6 10
Izomalts   Saharozes apstrāde ar enzīmiem 0,5-0,6 10
Maltitols   Maltozes hidrogenēšana (sk. manitolu) 0,8 10
Maltitola sīrups, sorbitola sīrups   Uz cietes balstītu sīrupu ar augstu maltozes satura koncentrāciju hidrogenēšana (sk. manitolu) 0,6-0,8 10*

* Aprēķināts sausā vielā