Ziemas izbraucieni

Lai viegli slīd, lai sārtums vaigos un priecīgs prāts!
Uzņemiet enerģiju, dodoties brīvdienās uz kalniem. Šeit mēs esam apkopojuši receptes dažādiem gardumiem, kurus varēsiet ērti paņemt līdzi termosā vai mugursomā, kad dosieties izbraucienos. Atpūtas brīdī sasildieties ar gardu zupu vai karstu dzērienu, bet pie kafijas vai sulas piekodiet gardu našķi.


Ceptie maizes plāceņi

Ceptie maizes plāceņi

10 gab.

Sastāvdaļas

450 ml kviešu miltu
100 ml kviešu asnu
Pustējk. sāls
2 tējk. maizes garšvielu, piemēram, anīsa sēklu vai fenheļa sēklu
1 tējk. dzeramās sodas
50 g šķidrā margarīna
200 ml sarūguša piena
3 ēd. kar. Dansukker Tumšā cukura sīrupa


Bļodā samaisa visas sausās sastāvdaļas. Pievieno margarīnu, pienu un sīrupu, visu samīca, līdz iegūst viendabīgu masu. Liek mīklu uz virsmas, kas nokaisīta ar miltiem, un izveido garenu kukuli, ko sagriež 10 gabalos. Katru gabalu izrullē plakanā plācenītī. Pārrulē pāri ar mīklas rulli, kam ir izaugumi, vai arī sadursta plācenīšus ar dakšiņu.
Katru pusi cep uz sausas pannas apmēram pusotru minūti, vidējā karstumā.


Piknika maizītes ar šķiņki

Piknika maizītes ar šķiņki

32 gab.

Sastāvdaļas

50 g rauga
500 ml remdena ūdens
150 ml šķidrā margarīna
50 ml sezama sēklu
100 ml kviešu asnu
2 tējk. sāls
2 ēd. kar. Dansukker Gaišā cukura sīrupa
2 olas
Apmēram 1600 ml kviešu miltu

Pildījumam
16 šķēles kūpināta šķiņka
32 šķēles siera
1 sarkanais pipars


Bļodā sadrupina raugu, pievieno ūdeni un maisa, līdz raugs izšķīst. Pievieno margarīnu, sezama sēklas, kviešu asnus, sāli, sīrupu un olas. Pakāpeniski iestrādā miltus, līdz mīkla vairs nelīp pie bļodas malām. Apklāj ar dvielīti un atstāj uzbriest uz 30 minūtēm.

Pa to laiku sagatavo pildījumu. Piparu nomazgā, atbrīvo no sēklām un sagriež strēmelītēs. Šķiņķa šķēles pārgriež uz pusēm.

Mīklu liek uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem un mīca, līdz mīkla ir pilnīgi viendabīga. sadala mīklu 4 vienādās daļās. Katru daļu izrullē apaļas formas gabalā. Ar picas nazi vai līdzīgu priekšmetu sagriež apli astoņās trijstūrveida daļās. Uz platākās malas uzliek sieru, šķiņķi un pipara strēmeli. Tad trijstūri sarullē, sākot no platākās daļas un beidzot ar smailo daļu, un saliec maizīti pusmēness formā. Izvieto maizītes uz cepešpannas, kas noklāta ar pergamentu. Atstāj uzbriest uz 20 minūtēm. Pārslauka ar viegli sakultu olu un viegli pārkaisa ar sezama sēklām. Cep krāsns apakšējā daļā 250 °C apmēram 10 minūtes. Liek uz režģa, pārklāj pāri dvielīti un atstāj atdzist.

Maizītes var arī sasaldēt.


Ābolu mafini ar drumstalām

Ābolu mafini ar drumstalām

12 gab.

Sastāvdaļas

Drumstalas
40 g sviesta vai margarīna
100 g Kellogg pārslu (K special, ja pieejams)
50 g kviešu miltu
50 g Dansukker smalkā niedru cukura

Mīkla
425 g kviešu miltu
200 g Dansukker pūdercukura
2 tējkarotes cepamā pulvera
1 ola
175 ml piena
50 g eļļas

Pildījums
2 āboli
Malts kanēlis


Samaisiet mīklas sastāvdaļas viendabīgā masā. Ābolus nomizojiet un izgrieziet serdes, pēc tam sagrieziet tos plānās šķēlītēs un apviļājiet kanēlī. Pievienojiet pārējās mīklas sastāvdaļas. Ielejiet masu mafinu formiņās. Iespiediet kanēlī apviļāto ābolu šķēlītes mīklā. Uzkaisiet nedaudz drumstalu. Cepiet cepeškrāsns vidū 200 °C temperatūrā 15 minūtes.


Sleigh Ride

Sleigh Ride

6 tases

Sastāvdaļas

120 g tumšās šokolādes ar 70% kakao saturu
1 l stipras, karstas kafijas
100 g Dansukker pūdercukura
2 tējk. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
300 ml piena
200 g saldā krējuma


Izkausē šokolādi tvaika peldē. Pievieno pūdercukuru, vaniļas cukuru un kafiju un kārtīgi izmaisa. Pievieno pienu. Pirms saliešanas traukā ar putotāju saputo krējumu. Stingrās putās saputoto putukrējumu ieliek dzērienā.


Melleņu cepumi

Melleņu cepumi

1 plātne apmēram 20 x 30 cm

Sastāvdaļas

650 ml miltu
0,5 tējk. kanēļa
150 ml Dansukker baltā cukurbiešu cukura
0,5 tējk. Dansukker vaniļas cukura
2 ēd. kar. piena
125 g sviesta
650 ml melleņu vai citu ogu pēc izvēles
1 ēd. kar. citrona sulas
1,5 ēd. kar. kartupeļu cietes


Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175°C. Miltus ar 100 ml cukura, kanēli, vaniļas cukuru un pienu samaisa. Pievieno sīkos gabaliņos sakapātu sviestu un sastrādā visu drupanā masā. Pusi no mīklas liek karstumizturīgā traukā, kas izklāts ar cepampapīru, un kārtīgi nospiež, līdz drupačas salipušas. Ogas, citrona sulu un atlikušo cukuru samaisa un pārklāj cepumu pamatni. Ja izmanto saldētas ogas, pievieno 1,5 tējkaroti kartupeļu cietes. Atlikušo drupaču mīklu pārkaisa pāri cepumam un viegli piespiež. Cep cepeškrāsnī 30-35 minūtes vai arī, līdz virskārta ir zeltaini brūna. Atdzesē un sagriež gabalos.


Sāļie kēksi

Sāļie kēksi

6 lieli vai 12 mazi
Sastāvdaļas

800 ml kviešu miltu
1 ēd. kar. cepamā pulvera
2 tējk. Dansukker niedru cukura "Demerara"
1/2 tējk. sāls
100 g sviesta
400 ml piena
200 ml sarīvēta siera

Pildījumam
300 ml smalki sagriezta purava
100 g strēmelēs sagrieztas salami desas

Vai
100 ml sagrieztu kaltēto tomātu
100 g kubiņos sagriezta fetas siera
50 ml sagriezta svaiga bazilika

Vai
100 g gabalos sagriezta kūpināta šķiņķa
1/2 gabalos sagrieztas sarkanās paprikas
1 ēd. kar. svaiga oregāno (raudenes)


Sakarsē krāsni līdz 250°C.

Samaisa miltus, cepamo pulveri, sāli, cukuru un sviestu, pievieno pienu, rūpīgi samaisa. Samaisa izvēlētā pildījuma sastāvdaļas un pievieno mīklai.

Sadala mīklu pa kēksu formām un pārkaisa pāri sarīvēto sieru. Cep krāsns vidusdaļā apmēram 12 minūtes (ja izmanto mazās formas) vai apmēram 18 minūtes (ja lielās).

Kēksus var pasniegt siltus vai aukstus, tāpēc tie lieliski der kā ceļamaizītes.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Vistas un makaronu zupa

Vistas un makaronu zupa

Sastāvdaļas

300 g broilera filejas
1 sarkanā paprika
1 dzeltenā paprika
1 puravs
taukvielas
800 ml ūdens
2 buljona kubiņi
50 g makaronu
1/4 tējk. balto piparu
1 tējk. Dansukker niedru cukura „Demerara”
1/4 tējk. kajēnas piparu
pētersīļi

Biezpiena krēmam
150 ml biezpiena
50 ml trekna saldā krējuma
1–2 tējk. karija
1/4 tējk. Dansukker niedru cukura „Demerara”
1/2 tējk. sāls


Sagriež broilera fileju mazos gabaliņos. Izņem no paprikas sēklas. Noskalo puravu. Sagriež ripiņās papriku un puravu.

Sajauc kopā visas biezpiena krēma sastāvdaļas un noliek to aukstumā līdz pasniegšanai.

Apbrūnina gaļu un dārzeņus katliņā nelielā taukvielu daudzumā. Pielej ūdeni un pievieno buljona kubiņus. Pievieno cukuru, baltos piparus un kajēnas piparus. Pievieno makaronus un vāra zupu, līdz makaroni ir gatavi.

Lej šķīvjos, pārkaisa ar pētersīļiem. Uzliek virsū nedaudz biezpiena krēma.


Augļu smalkmaizītes

Augļu smalkmaizītes

Apmēram 35

Sastāvdaļas

50 ml rozīņu 
50 ml žāvētu aprikožu 
100 ml apelsīnu sulas 
600 g miltu 
1 paciņa sausā rauga 
50 ml Dansukker baltā smalkā cukura 
150 g mīksta sviesta vai margarīna 
150 ml jogurta ar vaniļas garšu 
3 olas 

Pildījumam 
100 g sviesta vai margarīna  
150 ml Dansukker pūdercukura 
1 ēd. kar. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
100 ml drupinātu mandeļu (pēc izvēles) 

Glazūrai 
1 ola 

Dekorēšanai 
Dansukker Baltās cukura pērlītes  


Aprikozes un rozīnes liek bļodā, pievieno apelsīnu sulu un atstāj izmirkt uz 2 stundām. Tad augļus sakapā smalkos gabaliņos.

Miltus, raugu un cukuru samaisa bļodā. Pievieno taukvielu, jogurtu, olas, sasmalcinātos augļus un maisa, līdz mīkla ir viendabīga. Liek mīklu uz virsmas, kas izkaisīta ar miltiem, un izrullē taisnstūrveida plāksnē.

Samaisa kopā pildījuma sastāvdaļas un apsmērē ar to mīklu. Taisnstūri sarullē, sagriež šķēlēs un liek papīra formiņās. Saliek formiņas uz cepamplāts. Pārklāj ar dvielīti un atstāj uz 2 stundām, lai uzbriest.

Olu sakuļ, apsmērē ar to maizītes un pārkaisa pāri cukura pērlītes. Cep krāsns vidusdaļā 250°C apmēram 7 minūtes. Liek uz režģa atdzist, pārklājot ar dvielīti.


Karsts apelsīnu – ābolu punšs

Karsts apelsīnu – ābolu punšs

4 porcijas

Sastāvdaļas

500 ml ābolu sulas
4 ēd. kar. Dansukker Farīna cukura
2 kanēļa standziņas
300 ml sarkano apelsīnu sulas
1 sarkanais apelsīns


Katliņā samaisa ābolu sulu ar Farīna cukuru un kanēļa standziņām un karsē 5 minūtes, noslēdzot trauku ar vāku. Izņem kanēļa standziņas. Karstajam dzērienam pievieno apelsīnu sulu. Kārtīgi nomazgā apelsīnu un sagriež ar visu mizu mazos gabaliņos. Ieliek dažus apelsīna gabaliņus katrā glāzē un uzlej karsto dzērienu. Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas.


Sīrupa cepumiņi ar kaltētām ogām

Sīrupa cepumiņi ar kaltētām ogām

20-30 gab.

Sastāvdaļas

250 ml speltas miltu
50 ml sezama sēklu
2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
100 g sviesta
75 ml Dansukker cukurniedru sīrupa
50 g tumšās šokolādes
30 g kaltētu ogu, piem., kazeņu, fizāļu vai ķiršu                        


Miltus, sezama sēklas, vaniļas cukuru un sviestu sastrādā drupanā masā. Pievieno sīrupu, pēc tam šokolādi, ogas, un visu sastrādā mīklā. Mīklu izveltnē garā rullī, ietin pārtikas plēvē un atstāj uz vienu stundu ledusskapī. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 °C. Mīklas rulli sagriež 1 cm biezās ripās. Tās kārto uz cepampapīru apklātas cepešpannas un cep apmēram 10 minūtes. Atdzesē uz restītēm.