Plūmju raža

Zaļas, dzeltenas, dzeltensarkanas un tumši lillā... Kopumā pastāv gandrīz 2000 dažādu plūmju šķirņu, un tās ir vienas no mūsu ierastākajām dārza ogām. Kad plūmes ir nogatavojušās, tās var ēst tieši no koka vai arī no tām var pagatavot garšīgus desertus vai marmelādes. Un kāpēc gan nepagatavot pašiem savu plūmju kompotu, kuru pasniegt kopā ar sieru?


Plūmju torte

Plūmju torte

Apm. 10 porc.
Sastāvdaļas

Mīklai
125 g mīksta sviesta vai margarīna
180 g kviešu miltu
25 g Dansukker niedru cukura "Demerara"
30 ml ūdens

Pildījumam
150 g izlobītu mandeļu
140 g Dansukker smalkā baltā cukura
2 olas
300 ml trekna skābā krējuma
norīvēta citrona miziņa no puscitrona
500 g svaigu plūmju

Dekorēšanai
Dansukker pūdercukurs


No sviesta vai margarīna, cukura un ūdens pagatavo vienmērīgu mīklu. Ievieto mīklu ietaukotā pīrāga formā (aptuveni 28 cm diametrā), izveidojot arī sānu maliņas. Caurdursta ar dakšiņu un atdzesē 30 minūtes.

Mandeles smalki samaļ. Sajauc kopā visas pildījuma sastāvdaļas un ielej mīklas pamatnē. Plūmes sadala uz pusēm, izņem kauliņus un ievieto pildījumā. Cep cepeškrāsns apakšējā daļā 225°C apmēram 30 minūtes. Pasniedz remdenu ar olu krēmu, saldējumu vai putukrējumu. Pirms pasniegšanas nedaudz pārber ar pūdercukuru.

Plūmes var aizstāt ar citiem augļiem vai ogām.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmju čatnijs

Plūmju čatnijs

Aptuveni 1 litrs
Sastāvdaļas

1 kg plūmju
1 kubiņos sagriezts sarkanais čili pipars
1 sarīvēts ķiploks
500 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
250 ml baltvīna etiķa
15 ml svaigi sarīvēta ingvera
1 kanēļa standziņa
15 ml dzelteno sinepju sēklu
15 ml paprikas pulvera
Sāls


Plūmes noblanšē un atbrīvo no mizām un sēklām, sagriež smalkos gabaliņos. Liek visas sastāvdaļas katliņā ar biezu dibenu un uzvāra. Tad uz lēnas uguns vāra aptuveni 45 minūtes, līdz čatnijs iegūst nepieciešamo konsistenci. Pēc garšas pievieno sāli. Lej siltās, sterilizētās burkās.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmju ievārījums ar jāņogām

Plūmju ievārījums ar jāņogām

Aptuveni 1 1/2 litra
Sastāvdaļas

1 kg plūmju
500 g upeņu un / vai jāņogu
1 kg Dansukker Ievārījuma cukura
50 g mandeļu skaidiņu


Plūmes noblanšē un atbrīvo no mizām un sēklām. Sakapā mazos gabaliņos. Ogas atbrīvo no kātiņiem un noskalo. Sakapātās plūmes un ogas liek katliņā, pieber Ievārījuma cukuru, vāra 10 minūtes. Pievieno mandeļu skaidiņas. Noņem no uguns un nosmeļ putas. Ielej karstās sterilizētās burkās. Noslēdz. Uzglabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmes rumā

Plūmes rumā

Apm. 1,5 litri
Sastāvdaļas

70 ml gaišā ruma
500 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
1,25 kg plūmju
1 citrons


Rumu ar sīrupu maisa, līdz iegūst viendabīgu masu. Plūmes noskalo un sadursta ar dakšiņu, adatu vai tml. Citronu nomazgā un sagriež šķēlītēs. Plūmes un citrona šķēlītes kārto lielā burkā, pārlej pāri sīrupa un ruma maisījumu. Tur ledusskapī vismaz 3 nedēļas. Pasniedz ar viegli saputotu putukrējumu, kam pievienots vaniļas cukurs, vai ar vaniļas saldējumu.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Saule burciņā

Saule burciņā

Apmēram 1 litrs
Sastāvdaļas

250 g plūmju
2 persiku vai nektarīnu
5 aprikozes
500 g Dansukker Ievārījuma cukura
1/2 svaiga sarkanā čili pipara
10 g Dansukker Vaniļas cukurs 


Augļus iemērc uz 0,5 minūti verdošā ūdenī, tad izņem, nomizo, atdala no kauliņiem un sagriež sīkākos gabaliņos. Nepārtraukti maisot, vāra kopā ar ievārījuma cukuru 5 minūtes. Pievieno čili un vaniļas cukuru, vēlreiz uzvāra, noputo un salej izmazgātās, sterilizētās burkās. Aizvāko un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Ievārījums lieliski garšo ar sieru un tostmaizīti, kā arī ar saldējumu.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmju marmelāde ar riekstiem

Plūmju marmelāde ar riekstiem

Pagatavošanas laiks -1 stunda
Sastāvdaļas

1- 1,5 kg plūmju
1 kg Dansukker Ievārījumu cukura
2 kanēļa standziņas
4 sagriezti anīsi
200 g mandeļu


Plūmes nomazgā, nomizo un atbrīvo no kauliņiem. Sagriež mazākos gabaliņos. Nomizo un sasmalcina mandeles. Plūmes ieber plūmes katlā, pievieno garšvielas un maisot vāra 10 minūtes. Pievieno Ievārījumu cukuru un vāra 2-3 minūtes. Noņem katlu no uguns un rūpīgi noņem ievārījumam putas. Iepilda ievārījumu siltās, tīrās burkās un aizvāko tās. Uzglabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmju pārsteigums

Plūmju pārsteigums

Apm. 6 porcijas
Sastāvdaļas

750 g plūmju
50 g Dansukker Farīna cukura
5 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu

Mīklai
180 g kviešu miltu
5 g cepamā pulvera
75 g Dansukker baltā smalkā cukura
125 g gabaliņos sagriezta sviesta vai margarīna
1 ola
100 ml piena

Dekorēšanai
10 g Dansukker pūdercukura
1 g malta kanēļa


Plūmes nomazgā, pārgriež uz pusēm, izgriež kauliņus. Kārto cepešpannā ar apaļo pusi uz leju. Pārkaisa ar Farīna cukuru. Bļodā samaisa mīklu, cepamo pulveri un cukuru. Pievieno taukvielas, pavirši samīca. Pievieno olas un pienu, un maisa, līdz iegūst viendabīgu konsistenci. Maisījumu pārliek pāri plūmēm. Cep krāsns vidusdaļā 175°C apm. 30 minūtes. Pūdercukuru samaisa ar kanēli un pārber pāri kūkai īsi pirms pasniegšanas.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmju un persiku marmelāde

Plūmju un persiku marmelāde

Sastāvdaļas

500 g plūmju
500 kg persiku
200 ml ūdens
2 zariņi svaiga rozmarīna
500 ml Dansukker Ievārījuma cukura


Plūmes un persikus noskalo un sagriež mazākos gabalos, atbrīvo no kauliņiem. Liek katlā, pievieno ūdeni un rozmarīnu un vāra 10 minūtes.

Pievieno Ievārījuma cukuru un vāra vēl 5 minūtes, atbrīvojot no putām. Marmelādi pilda karstās, tīrās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmju kompots pasniegšanai ar sieru

Plūmju kompots pasniegšanai ar sieru

Sastāvdaļas

8 plūmes
1/3 čili pipara
2 anīsi
100 g Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
1 ēd. kar. svaigi spiestas citrona sulas


Applaucē vai nomizo plūmes, ja tām ir bieza miza. Sagriež tās gabaliņos. Samaisa plūmes ar piparu, anīsu, sīrupu un citrona sulu un vāra, nepārtraukti maisot, līdz plūmes izšķīst.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plūmju ievārījums ar mandelēm

Plūmju ievārījums ar mandelēm

Sastāvdaļas
1 kg plūmju
1 kg Dansukker Ievārījuma cukura
50 g blanšētu mandeļu
50 ml plūmju brendija vai liķiera

Plūmes noskalo, atkaulo un sagriež. Plūmes un Ievārījuma cukuru, pastāvīgi maisot, vāra 5 minūtes. Pievieno mandeles un plūmju brendiju vai liķieri, apmaisa. Noņem putas, ja nepieciešams. Pilda siltās, sterilizētās burkās. Burkas piepilda pilnas un aizvāko ar siltiem, sterilizētiem vāciņiem. Uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Šo recepti sastādīja

Dansukker