Gardumi ar vasaras ogām

Bez šaubām vasaras ogas ir gardas arī svaigā veidā. Tomēr dažreiz šķiet, ka būs ērtāk, ja tās tiks pagatavotas. Kūka vai pīrāgs lieti noderēs dzimšanas dienas galdā vai arī, gaidot mīļus ciemiņus. Un kāpēc gan sevi nepalutināt par godu brīvajam laikam!


Bulciņas ar vaniļas krēmu un svaigām ogām

Bulciņas ar vaniļas krēmu un svaigām ogām

30-35 gab.

Sastāvdaļas

Mīklai
25 g rauga
5 olas
100 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
1 tējkar. sāls
420-480 g kviešu miltu
350 g sviesta istabas temperatūrā
1 ola glazēšanai

Vaniļas krēmam
0,5 vaniļas pāksts
250 ml saldā krējuma
4 olu dzeltenumi
45 g Dansukker baltā cukura
1 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
2 ēdamkar. kukurūzas cietes
25 g sviesta istabas temperatūrā

Dekorēšanai
Svaigas ogas
Dansukker pūdercukurs


Vaniļas krēmam
Iztīra vaniļas pāksti un kopā ar saldo krējumu uzvāra.  Pāksti izņem ārā.
Olu dzeltenumus, cukuru, vaniļas cukuru un kukurūzas cieti sakuļ gaisīgās putās.
Karsto krējumu, nepārtraukti kuļot, iemaisa olu dzeltenumos. Masu lej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti kuļot, vēlreiz uzvāra. Kad krēms sabiezējis, noņem no plīts. Krēmu pārlej bļodā. Turpinot kulšanu, pa piciņai pievieno sviestu. Atdzesē.

Bulciņas
Raugu sadrupina virtuves kombaina traukā. Pievieno olas. Ar mīklas maisāmo uzgali kuļ, līdz raugs izšķīdis. Pievieno sīrupu, sāli un miltus. Visu sastrādā vijīgā masā. Pa piciņai pievieno sviestu. Turpina maisīt vēl apmēram 10 minūtes. Pārklāj ar tīru dvielīti un liek siltā vietā uzrūgt vismaz 5 stundas.
Uzrūgušu mīklu pārliek uz iemiltotas virsmas. Izrullē apmēram 1 cm plānā kārtā. Ar glāzi vai formiņu izspiež aplīšus 10 cm diametrā. Izkārto uz cepampapīra loksnes un atstāj uzrūgt vēl 1 stundu.
Ar diviem pirkstiem katrā formiņā izspiež caurumiņu. Pārsmērē ar olu. Vidū iespiež vaniļas krēmu. Cep cepeškrāsnī 220 °C apmēram 5 minūtes.
Bulciņas atdzesē. Dekorē ar svaigām ogām un pārkaisa ar pūdercukuru.


Melleņu sapnis

Melleņu sapnis

20-30 gab.

Sastāvdaļas

Pamatnei
220 g sviesta
90 g Dansukker baltā cukura
350 g kviešu miltu
1 olas dzeltenums
0,5 citrona miziņa

Pildījuma
150 g melleņu sulas (300 g saldētu melleņu)
225 g Dansukker baltā cukura
30 g kviešu miltu
4 olas
0,5 citrona sulas


Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C.
Citronu nomazgā un norīvē miziņu. Visas pamatnes sastāvdaļas sastrādā mīklā. Ietauko četrstūrainu kūkas formu (apmēram 24 x 30 cm) un ieklāj viegli ietaukotu cepampapīru. Mīklu izklāj cepamformā. Cep cepeškrāsns vidusdaļā 10-13 minūtes. Atdzesē.
Atkausētas mellenes izberž caur sietu. Izspiež arī sulu no citrona.
Miltus ber bļodā un samaisa ar cukuru. Iemaisa arī olas un pievieno melleņu un citrona sulu. Visu sakuļ viendabīgā masā. Pārlej pāri pamatnei un cep cepeškrāsns vidējā daļā vēl 15 minūtes. Atdzesē. Sagriež kūkas gabaliņos un pārkaisa ar pūdercukuru.


Zemeņu torte ar marakujas biezeni

Zemeņu torte ar marakujas biezeni

8-10 gab.

Sastāvdaļas

Kūkas pamatnei
4 olas
180 g Dansukker pūdercukura
1 tējkar. Dansukker Vaniļas cukura
100 g kviešu miltu
100 g kartupeļu cietes
2 tējkar. cepamā pulvera
1 l zemeņu
Marakujas biezenis
Vaniļas krēms

Dekorēšanai
300 ml saldā krējuma
1 l dažādu svaigu ogu


Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 °C. Olas ar cukuru sakuļ gaisīgā masā. Atlikušās sastāvdaļas bļodā sastrādā kopā un iemaisa olu maisījumā. Ietauko 19 cm diametra kūkas formu. Ielej mīklu un cep cepeškrāsns vidējā daļā 35-40 minūtes. Ar koka irbulīti pārbauda kūkas gatavību. Atdzesē istabas temperatūrā.

Zemeņu pusītes sagriež šķēlītēs un atliek malā līdz dekorēšanai. Pagatavo marakujas augļa biezeni un vaniļas krēmu.

Kad kūkas biskvīts pilnībā atdzisis, to ar asu maizes nazi sagriež trīs horizontālās plāksnēs. Apakšējo plāksni liek uz servējamā šķīvja. Pārklāj ar vaniļas krēmu un izkārto zemeņu šķēlītes. Virsū liek nākamo plāksni. To noklāj ar marakujas biezeni un zemeņu šķēlītēm. Pārklāj ar pēdējo biskvīta plāksni un visu kūku apsmērē ar vaniļas krēmu. Dekorē ar zemenēm un citām ogām.


Biskvīti ar aveņu krēmu

Biskvīti ar aveņu krēmu

30 gab.

Sastāvdaļas

Pamatnei
200 g mandeļu pastas
2 olu baltumi
75 g Dansukker brūnā cukura

Sviesta krēmam
3-4 ēdamkar. aveņu sulas (izmanto 200 g svaigu vai saldētu aveņu)
1 olas dzeltenums
180 g Dansukker pūdercukura
1,5 ēdamkar. Dansukker vaniļas cukura
200 g sviesta istabas temperatūrā

Virskārtai
250 g baltās šokolādes
saldētu aveņu


Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Mandeļu pastu sarīvē un sakuļ kopā ar olas baltumu un cukuru viendabīgā masa. Cepešpannu pārklāj ar cepampapīru. Ar dekorēšanas tūtiņas vai tējkarotes palīdzību masu sadala nelielās piciņās (1,5-2 cm diametrā). Cep krāsns apakšējā daļā 10-12 minūtes, atkarībā no tā, kādu tekstūru vēlas – jo mazāks cepšanas laiks, jo staipīgāka konsistence.
Avenes ber katliņā un maisot uzkarsē. Kad sula atdalījusies, izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām, un atdzesē.
Olu dzeltenumus, pūdercukuru un vaniļas cukuru saputo. Pievieno sviestu un turpina kult apmēram 10 minūtes. Iemaisa aveņu sulu. Nostādina ledusskapī apmēram 20 minūtes.
Ar sviesta krēmu pārklāj cepumu pamatnes, veidojot smailas “cepurītes”. Cepumus uz 20 minūtēm novieto saldētavā.
Šokolādi izkausē karstā ūdens peldē. Cepumus pārklāj ar šokolādes glazūru un pārkaisa ar saldētu aveņu drumstalām. Uzglabā ledusskapī.


Groziņi ar vaniļas krēmu un svaigām ogām

Groziņi ar vaniļas krēmu un svaigām ogām

12 gab.

Sastāvdaļas

Cepuma pamatnei
300 g kviešu vai mandeļu miltu
120 g Dansukker pūdercukura
125 g sviesta
1 citrona miziņa
1 olas dzeltenums
4-6 ēdamkar. ledus auksta ūdens

Vaniļas krēmam
500 ml piena
3 ēdamkar. Dansukker vaniļas cukura
1 tējkar. vaniļas pulvera
90 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
6 olu dzeltenumi
3 ēdamkar. kukurūzas miltu
50 g mīksta sviesta

Dekorēšanai svaigas ogas un Dansukker pūdercukurs


Cepuma pamatnes pagatavošana
Miltus, cukuru un sviestu sastrādā drupanā mīklā.  Pievieno sarīvētu citrona miziņu. Iemaisa olu dzeltenumus. Pa ēdamkarotei pievieno ūdeni, līdz mīkla kļūst vijīga. Izveido bumbu, ietin plēvē un atstāj uz stundu vēsumā.  Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C. Mīklu izrullē, izklāj kēksu formiņās vai iespiež riekstiņu formiņās. Cep aptuveni 10-12 minūtes. Atdzesē un izņem no formiņām. Uzmanīgi! Ja izmanto mandeļu miltus, tad cepums būs ļoti trausls. Cepumus piepilda ar vaniļas krēmu un dekorē ar ogām un pūdercukuru.

Vaniļas krēma pagatavošana
Pienu uzvāra un pievieno vaniļas cukuru un pulveri. Olu dzeltenumus ar cukuru un kukurūzas miltiem sakuļ čaganā masā. Turpinot kulšanu, lēnām pievieno karsto pienu. Maisījumu lej atpakaļ katliņā un maisot turpina karsēt, līdz masa sabiezē. Vaniļas krēmu noņem no plīts un pārliek bļodā. Pievieno sviestu un turpina maisīt, līdz tas izkusis. Ledusskapī atdzesē.


Vasaras ogu kūka

Vasaras ogu kūka

Cepšanas forma 2.4 litru tilpumā

Sastāvdaļas

200 g sviesta
4 olas
320 g Dansukker cukurbiešu cukura
75 g Dansukker Dzidrā sīrupa
360 g miltu
4 tējkar. cepamā pulvera
1 ēdamkar. Dansukker vaniļas cukura
1 citrona rīvēta miziņa
200 ml piena
300 ml ogu pēc izvēles


Cepeškrāsni uzsilda līdz 175°C.

Cepamo formu ietauko un pārkaisa ar miltiem. Pusi ogu daudzuma izkārto formā.

Izkausē sviestu un atstāj atdzesēties. Pievieno pusi no ogu daudzuma.

Olas, cukuru un sīrupu saputo gaisīgā masā. Miltiem pievieno rīvēto citrona miziņu, vaniļas cukuru un cepamo pulveri. Miltu maisījumu pievieno olu masai. Iemaisa sviesta un ogu masu, pievieno pienu un visu vienmērīgi izmaisa.

Pilda kūku formā un cep 50 – 60 minūtes.


Miniatūras krēmsiera kūciņas ar gaisīgu aveņu pildījumu

Miniatūras krēmsiera kūciņas ar gaisīgu aveņu pildījumu

12 kēksu formiņas

Sastāvdaļas

Pamatnes sastāvdaļas
8 Digestive cepumi
25 g kausēta sviesta
1 ēdamkar. Dansukker Farīna cukura

Aveņu pildījumam
150 g aveņu
2 ēdamkar. Dansukker pūdercukura
1 tējkar. Dansukker vaniļas cukura

Siera masas pildījumam
135 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
1 ēdamkar. miltu
400 g krēmsiera
1 tējkar. rīvētas citrona miziņas
1 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
2 lielas olas
2 ēdamkar. saldā krējuma


Cepškrāsni uzkarsē līdz 175°C.

Cepumus sasmalcina un sajauc ar sviestu un Farīna cukuru. Masu sadala 12 kēksu formiņās un izlīdzina. Cep cepeškrāsnī 5 minūtes 175°C.

Sablendē avenes, pūdercukuru un vaniļas cukuru. Masu izberž caur smalku sietu, lai atbrīvotos no aveņu kauliņiem.

Sajauc miltus, gaišo Muscovado un vaniļas cukurus, pievieno krēmsieru un citrona miziņu, kārtīgi izmaisa, līdz masa kļūst viendabīga. Pa vienai pievieno olas un rūpīgi izmaisa. Iemaisa saldo krējumu.

Gatavo masu sadala 12 kēksu formiņās. Katrā formiņā ar aveņu biezeni uzzīmē apli un ar kociņu papildina zīmējumu. Cep 175 °C ,15 – 20 minūtes.

Kūciņas atdzesē istabas temperatūrā. Kad atdzisušas, liek ledusskapī, lai pasniegtu patīkami vēsas. Dekorē ar svaigām avenēm.


Rulete ar bezē krēmu un meža ogām

Rulete ar bezē krēmu un meža ogām

2 ruletes

Sastāvdaļas

Ruletes pamata recepte
3 olas
200 ml Dansukker baltā cukurbiešu cukura
200 ml miltu
2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
1, 5 tējkar. cepamā pulvera
2 ēdamkar. verdoša ūdens

Bezē krēms
4 četri lieli olu baltumi
200 ml Dansukker baltā cukurbiešu cukura
150-200 g sviesta istabas temperatūrā
2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura
4 ēdamkar. ogu biezeņa
200 ml svaigu ogu (biezenim un dekorēšanai)


Ruletes pamata recepte
Olas saputo. Pievieno miltus, vaniļas cukuru, cepampulveri un ūdeni. Maisījumu sadala divās porcijās un katru izlej plānā kārtiņā uz cepampapīra. Cep cepeškrāsnī 250 °C temperatūrā apmēram 5 minūtes. Gatavu izgāž uz cepampapīra kārtas, kas apkaisīta ar cukuru, un sarullē līdz turpmākajiem gatavošanas posmiem.

Bezē krēms
Olas ar cukuru puto ūdens peldē, līdz cukurs izšķīdis. Noņem no plīts un ielej miksera traukā. Turpina putot ar mikseri lielā ātrumā 5-10 minūtes. Tad ātrumu samazina un mazās piciņās pievieno mīkstu sviestu, pirms katras nākamās porcijas kārtīgi iemaisot iepriekšējo. Turpina putot, līdz masa ir pilnīgi vijīga.

Pusi no ogām sastrādā biezenī un, ja vēlas atbrīvoties no biezumiem, izspiež caur sietu. Biezeni iemaisa sviesta krēmā. Tam jāsanāk gaisīgam un vijīgam.

Padoms!
Ja krēms pārāk sabiezē, to ir viegli izlabot. Ja tas ir pārāk vēss, mazliet pasildiet to ūdens peldē un vēlreiz sakuliet. Ja tas ir pārāk karsts, pirms putošanas ielieciet to uz brīdi ledusskapī.


Vasaras torte

Vasaras torte

6-8 porcijas

Sastāvdaļas

Mīklai
180 g miltu
50 g Dansukker pūdercukura
125 g sviesta vai margarīna
1olas dzeltenuma

Pildījumam
500 ml saldā krējuma
100 ml svaigi spiestas citrona vai laima sulas
90 g Dansukker pūdercukura 25-35 g kartupeļu cietes

Dekorēšanai
500 g ogas pēc izvēles

Pasniedz kopā ar putukrējumu 


Mīklas sastāvdaļas sastrādā un izklāj cepamajā kūkas formā. Atstāj saldētavā uz 30 minūtēm. Cep 20 minūtes cepeškrāsns vidējā daļā 175°C temperatūrā, tad ļauj atdzist.
Pildījuma sastāvdaļas samaisa katliņā un vāra, līdz masa sāk biezēt. Atdzesē un pārlej kūkas pamatnei. Nolīdzina kūkas maliņas, dekorē ar svaigām ogām un pasniedz kopā ar putukrējumu.

Ar šo recepti var pagatavot arī mazos ogu groziņus.


Ogu kūka cepampannā

Ogu kūka cepampannā

Apmēram 30 gabaliņi

Sastāvdaļas

4 olas
450 g Dansukker Niedru cukura
270 g miltu
20 g Dansukker Vaniļas cukura
10 g cepamā pulvera
500 g ogu, piem., avenes, mellenes, jāņogas vai upenes
200 g sviesta vai margarīna
Dekorēšanai Dansukker pūdercukurs 


Olas ar niedru cukuru saputo putās. Miltus kopā ar vaniļas cukuru un cepamo pulveri iemaisa olu maisījumā. Mīklu ielej ietaukotā un miltiem izbārstītā 30 x 40 cm cepampannā. Pāri pārkaisa ogas. Cietu sviestu vai margarīnu ar siera vai mizojamo nazīti sagriež plānās šķēlītēs un pārklāj kūku. Cep cepeškrāsns vidējā daļā 45 minūtes 175°C temperatūrā. Kad atdzisis, sagriež gabaliņos un pārkaisa ar pūdercukuru. Var pasniegt kopā ar putukrējumu.