Itāļu gardumi

Itālijas raksturīgās iezīmes ir mode, futbols, motorolleri „Vespa” un espresso kafija. Taču galvenokārt Itālija ir valsts, kurā augstu novērtē labu ēdienu. Tās var būt gan picas un pasta, gan izsmalcināti gaļas un zivju ēdieni, kā arī klasiskie konditorejas izstrādājumi un deserti.


Šokolādes un apelsīnu semifredo

Šokolādes un apelsīnu semifredo

2 litri

Sastāvdaļas

3 olas
2 olu dzeltenumi
2 ēdamkar. Dansukker vaniļas cukura
160 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
100 ml Dansukker glikozes sīrupa
500 ml putukrējuma
250 g izkausētas tumšās šokolādes
100 g drupinātu praline konfekšu
1 apelsīna miziņa


Karstumizturīgā traukā samaisa olas, olu dzeltenumus, vaniļas cukuru, parasto cukuru un glikozes sīrupu.
Trauku liek vāroša ūdens peldē un ar elektrisko putotāju puto 6-8 minūtes, līdz masa kļūst gaišāka un biezāka. Noņem no plīts un atdzesē.
Saldo krējumu saputo un uzmanīgi iecilā olu maisījumā, līdz masa kļūst viendabīga.
Maisot tievā strūkliņā pievieno izkausēto šokolādi, praline un visu izmaisa. Pievieno apelsīna miziņu.
Maisījumu ielej 2 l tilpuma traukā (vai divos mazākos) un atstāj uz nakti vai 6 stundām saldētavā.
Pirms pasniegšanas semifredo istabas temperatūrā mazliet atsilda, pasniedz tieši no trauka vai arī ar karoti pārliek nelielās bļodiņās.


Ķiršu tiramisu

Ķiršu tiramisu

4-6 personām

Sastāvdaļas

200 g stipras kafijas
4 ēd. kar liķiera "Amaretto"
75-100 g cepumu "Savoari"

4 olu dzeltenumi
125 g Dansukker baltā smalkā cukura
300 g ķiršu
250 g maskarpones siera
250 g biezpiena ar zemu tauku saturu
1 tējk. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu

Garnējumam
kakao


Sajauc kafiju ar liķieri. Ieliek cepumus formiņā un pārlej ar kafijas maisījumu. Ļauj, lai kafijas maisījums ievelkas cepumos.

Trauciņā ieliek olu dzeltenumus un cukuru un liek trauciņu katlā ar karstu ūdeni. Nepārtraukti maisot, karsē, līdz veidojas biezs krēms. Noņem no uguns.

Noskalo ķiršus un izņem kauliņus. Nosusina ar papīra dvieli  un iemaisa olu krēmā.

Samaisa maskarpones sieru un biezpienu ar vaniļas cukuru.

Noklāj cepumus ar pusi no maskarpones maisījuma. Uzklāj olu krēmu ar ķiršiem. Uzklāj atlikušo maskarpones maisījumu. Pārkaisa ar kakao.


Limončello

Limončello

Sastāvdaļas

500 g organisko citronu
500 ml degvīna
400 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa


Citronus nomazgā un nogriež no tiem plānas miziņas. Burkā samaisa degvīnu un sīrupu. Ieber iekšā citronu miziņas. Burku cieši noslēdz. Noliek vēsā vietā uz 2-3 nedēļām. Tad izkāš, miziņas izmet, šķīdumu ielej pudelē.

Liķieri pasniedz ar ledus gabaliņiem kā aperitīvu vai atšķaidot ar minerālūdeni.

Limončello ir tradicionāls Itālijas citronu liķieris – vasaras dzēriens ar spirdzinošu garšu.


Itāļu aveņu saldējums

Itāļu aveņu saldējums

4 porcijas

Sastāvdaļas

250-400 g aveņu (vai citu ogu)
4 olu dzeltenumi
100 g Dansukker baltā cukura
150 ml piena
250 ml saldā krējuma
100 ml Dansukker dzidrā cukura sīrupa


Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru. Pienu kopā ar krējumu un sīrupu uzvāra un mazliet atdzesē. Siltu piena maisījumu iekuļ olu maisījumā, pievieno avenes, izmaisa un izkāš caur sietu. Maisījumu sastrādā saldējumā ar saldējuma mašīnu vai arī, atstājot saldētavā uz vismaz 5 stundām, ik pa laikam apmaisot. Pasniedz kopā ar cepumiem.

Avenes var aizstāt ar citām ogām vai 10 g smalki sasmalcināta bazilika vai 2 ēdamkarotēm viskija. Šajā gadījumā balto cukuru var aizstāt ar tikpat daudz Muscovado cukura pikantākai garšai. Viskija saldējumu pasniedz ar labiem šokolādes cepumiem un avenēm.


Apelsīnu cantuccini

Apelsīnu cantuccini

Apm. 50 gab.

Sastāvdaļas

400 g kviešu miltu
200 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
1 tējk. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vanilu
2 ēd. kar. liķiera "Cointreau" vai "Grand Marnier"
sarīvēta miziņa no viena apelsīna
2 ēd. kar. sviesta vai margarīna
2 olas
200 g nolobītu mandeļu


Ieliek traukā mīklai paredzētās sausās sastāvdaļas. Pievieno liķieri, apelsīna mizu, taukvielas un olas un samaisa visu viendabīgā masā. Pievieno mandeles. Ieliek mīklu plastmasas maisiņā un ievieto ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm.

Uz dēlīša, kas apkaisīts ar miltiem, sadala mīklu divās daļās un veido iegarenus rullīšus (aptuveni 3 centimetru diametrā). Uzliek rullīšus uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep cepeškrāsns vidū 175°C aptuveni 12 minūtes. Sagriež pusotru centimetru platos gabaliņos. Uzliek gabaliņus uz plāts un pārklāj ar cepamo papīru. Turpina cept cepeškrāsnī vēl 10 minūtes.

Ļauj atdzist uz restītēm. Uzglabā sausā vietā.


Bazilika Panna Cotta ar šokolādes kūku

Bazilika Panna Cotta ar šokolādes kūku

6 personām

Sastāvdaļas

Kūkai
2 olas
150 g Dansukker baltā smalkā cukura
150 g kviešu miltu
1,5 ēd. kar. kakao
1 tējk. cepamā pulvera
2 ēd. kar. verdoša ūdens

Panakotai
500 g saldā krējuma
100 g smalki sakapāta svaiga bazilika
100 g Dansukker želejas cukura "Multi"

Garnējumam
2 ēd. kar. Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
svaigas avenes
Dansukker pūdercukurs

Cepamais papīrs, cukurs pārkaisīšanai


Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru, iesmērē ar taukvielām. Saputo olas ar cukuru, līdz masa kļūst balta un gaisīga. Sajauc kviešu miltus un kakao ar cepamo pulveri un kopā ar ūdeni iemaisa maisījumu saputotajā masā. Ielej mīklu cepešpannā un cep cepeškrāsns vidū 250°C aptuveni 5 minūtes. Izgāž sacepumu uz iepriekš sacukurota cepamā papīra. Ļauj atdzist. Izmantojot glāzes, kuras vēlāk tiks izmantotas deserta pasniegšanai, izgriež no kūkas apļus.

Pagatavo krēmu: katliņā samaisa krējumu, baziliku un želejas cukuru, uzvāra un vāra 30 sekundes. Salej sešās glāzēs. Līdz pasniegšanai glabā ledusskapī.

Pirms pasniegšanas krēmu uzliek uz kūkas apļiem. Pārlej ar sīrupu. Garnē ar svaigām avenēm. Avenes apkaisa ar mazliet pūdercukura.


Itāliešu citronu pīrāgs

Itāliešu citronu pīrāgs

Apmēram 8 porcijām

Sastāvdaļas

400 g konditorejas mīklas 
Milti darba virsmas nokaisīšanai

Pildījumam 
250 g rikotas siera 
250 g maskarpones siera 
Sula un norīvēta miziņa no 1 citrona 
125 g Dansukker baltā smalkā cukura 
6 olas dzeltenumi 
6 olu baltumi


Mīklu izrullē uz miltainas darba virsmas tā, lai malas būtu 5 cm platākas par 25 cm lielu veidni. Tad izklāj veidni ar mīklas plāksni, liekos centimetrus atstājot gar malām.

Samaisa abus sierus, citrona sulu un miziņu, pusi no cukura un piecus olu dzeltenumus. Olu baltumus sakuļ stingrās putās. Pievieno atlikušo cukuru un kuļ vēl 2 minūtes. Iecilā olu baltumus sieru maisījumā.

Izlej olu maisījumu mīklas „bļodā” un lieko mīklas daļu pārliec pāri pildījumam. Viegli saputo olas dzeltenumu un pārmērē ar to mīklu. Cep krāsns vidusdaļā 175 °C apmēram 30 minūtes. Liek ledusskapī uz vismaz 2 stundām.


Sabajons

Sabajons

4 porcijas

Sastāvdaļas

4 olas dzeltenumi 
75 ml Dansukker niedru cukura „Demerara” 
100 ml stiprināta vīna (vislabāk – „Marsala”) 
Augļi vai ogas 


Vispirms augļus un/ vai ogas izkārto četros traukos.

Olu dzeltenumus ar cukuru uzkuļ putās.

Katliņā uzvāra ūdeni un tajā liek peldēt bļodiņu ar olu dzeltenumiem. Pievieno vīnu un karsē, līdz masa ir stingra un saturīga.

Ar karoti uzliek sabajonu uz augļiem un/ vai ogām. Pasniedz nekavējoties.


Tomātu brušetas

Tomātu brušetas

4 porcijas

Sastāvdaļas

1 franču maize
1 ēd. kar. Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
6 tomāti
2 ēd. kar. eļļas
2 ķiploka daiviņas
svaigs baziliks
100 g rīvēta mocarellas siera
sāls, pipari


Noskalo tomātus un sagriež tos kubiņos. Traukā samaisa tomātus, eļļu, sīrupu, sakapātu ķiploku, baziliku, sāli un piparus un ļauj pusstundu ievilkties. Sagriež franču maizi astoņās šķēlēs. No pildījuma nolej lieko šķidrumu un uzklāj pildījumu uz maizes. Sarīvē sieru un uzkaisa uz pildījuma. Cep 200°C apmēram 5-10 minūtes, līdz siers kļūst dzeltenbrūns. Pasniedz karstas.


Focaccia

Focaccia

15-18 gab.

Sastāvdaļas

400 ml ūdens
25 g rauga
50 g olīveļļas
2 tējk. sāls
1 ēd. kar. Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
50—100 g svaigu augu garšvielu, piemēram, oregano, timiāna vai bazilika
250 g cieto kviešu miltu
apmēram 600 g kviešu miltu

Apsmērēšanai un garnējumam
50 g olīveļļas
1 rīvēta ķiploka daiviņa
10 saulē kaltēti un gabaliņos sagriezti tomāti
15-18 uz pusēm sagrieztas melnās olīvas
25 g pīniju riekstu
1 ēd. kar. kristālisko pārslu sāls


Izmanto virtuves kombainu.

Mīklas traukā iemīca raugu, ielej ūdeni un sīrupu un visu kārtīgi izmaisa. Pievieno miltus un garšvielas un, uzstādot nelielu ātrumu, maisa 2-3 minūtes. Pievieno eļļu un maisiet vēl 10 minūtes. Pievieno sāli un, uzstādot lielu ātrumu, maisa 5-8 minūtes, līdz mīkla atdalās no trauka malām.

Ar olīveļļu iesmērē cepešpannu un ielej mīklu. Apsmērē ar olīveļļu mīklu un pārklāj ar foliju. Ļauj uzrūgt 2 stundas. Izrullē mīklu uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, un sagriež trīs daļās, kas savukārt jāsagriež 5-6 vienādi lielos gabalos. Uzliek sagriezto mīklu uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Sajauc olīveļļu ar sarīvēto ķiploku. Ar pirkstiem iespiež bedrītes mīklā un apsmērē ar eļļu. Iespiež divas olīvu pusītes un pāris tomātu gabaliņus katrā. Pārkaisa ar pīniju riekstiem un pārslu sāli.

Plāti ievieto krāsnī ar temperatūru 250°C. Kārtīgi apsmidzina mīklu ar ūdeni. Cep 8 minūtes. Ļauj atdzist uz restītēm. Focaccia drīkst sasaldēt. Saldētu maizi var sildīt pāris minūtes krāsnī pirms pasniegšanas.