Laiks maizes cepšanai

Ja mīlat cept maizi, tad lieti noderēs, ja mājās vienmēr būs nepieciešamās sastāvdaļas. Iesākumam pietiks ar raugu, dažādu veidu miltiem un „Dansukker” sīrupu. Vai nevēlaties pamēģināt izcept maizi no pašu gatavota ierauga? Tas nebūs sarežģīti! Maize, kas pagatavota no ierauga, ir ļoti veselīga un ilgi uzglabājama. Pagatavošanas iespējas un veidi ir neskaitāmi.


Maizītes ar sieru un šķiņķi

Maizītes ar sieru un šķiņķi

Apm. 10 gab.
Sastāvdaļas

600 ml kviešu miltu
100 ml auzu kliju
1 ēd. kar. cepamā pulvera
1 tējk. sāls
1 ēd. kar. Dansukker Tumšā cukura sīrupa
50 g šķidrā margarīna
100 ml ūdens
2 olas
300 ml krējuma
150 g gabaliņos sagriezta siera
100 g gabaliņos sagriezta kūpināta šķiņķa
100 g kukurūzas graudu
25 g sagriezta siera ar halapenjo pipariem


Visas sastāvdaļas samaisa kopā, iegūstot staipīgu mīklu. Saliek mīklu pa ietaukotām maizīšu veidnītēm vai kēksu veidnītēm (metāla vai papīra). Liek cepeškrāsns vidū un cep apmēram 20 minūtes 200°C. Pasniedz svaigi ceptas.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Rupju rudzu miltu maizītes

Rupju rudzu miltu maizītes

50 gab.
Sastāvdaļas
1 litrs remdena ūdens
100 g svaigā rauga
400 ml auzu kliju
200 ml plēkšņu kviešu miltu
400 ml tumšo rudzu miltu
100 ml linsēklu
75 g šķidrā margarīna
1 tējk. sāls
75-100 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
1 ēd. kar. anīsa sēklu vai fenheļa sēklu (pēc izvēles)
Apmēram 1800 ml rudzu miltu un kviešu miltu maisījuma

Raugu iedrupina bļodā. Pievieno ūdeni un maisa, līdz raugs ir izšķīdis.
Samaisa kopā auzu klijas, plēkšņu kviešu miltus, rudzu miltus, linsēklas, margarīnu, sāli, sīrupu un garšvielas. Pakāpeniski iestrādā miltus, līdz mīkla vairs nelīp pie bļodas malām. Pārklāj ar dvielīti un atstāj uzbriest uz 45 minūtēm.

Liek mīklu uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem un mīca, līdz mīkla ir pilnīgi viendabīga un elastīga. Sadala mīklu 2 daļās un izveido no katras daļas garenu kukuli. Sagriež katru kukuli 25 gabalos un samīca tos apaļos rullīšos. Atstāj uzbriest uz 30 minūtēm. Sasilda cepeškrāsni līdz 225°C.

Rullīšus cep krāsns vidējā daļā apmēram 12 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini. Izņem ārā, liek uz režģa, pārklāj pāri dvielīti un atstāj atdzist.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Pikantie kukuļi

Pikantie kukuļi

2 gab.
Sastāvdaļas

50 g rauga
500 ml remdena ūdens
50 ml „Fibrex” (var aizstāt ar klijām)
125 g biezpiena vai mīkstā siera ar zemu tauku saturu
1 tējk. sāls
50 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
50 ml Dansukker Farīna cukura
1 ābols (apm. 100 g)
100 ml kaltētu dzērveņu (50 g)
1 tējk. anīsa sēklu
1 tējk. fenheļa sēklu
1 litrs rudzu miltu un kviešu miltu maisījuma
Apmēram 500 ml kviešu miltu


Raugu iedrupina bļodā. Pievieno ūdeni un „Fibrex” un maisa, līdz raugs ir izšķīdis. Pievieno biezpienu vai svaigo sieru, sāli, sīrupu un Farīna cukuru. Ābolu nomizo, sarīvē un pievieno mīklai. Pievieno dzērvenes un garšvielas. Pakāpeniski iestrādā vispirms miltu maisījumu, tad kviešu miltus, līdz mīkla vairs nelīp pie bļodas malām. Liek mīklu uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem un mīca, līdz mīkla ir pilnīgi viendabīga. Sadala mīklu 2 vienādās daļās un izveido kukulīšus. Liek tos uz cepešpannas, kas noklāta ar pergamentu, un atstāj uzbriest uz 45 minūtēm. Cep krāsns apakšējā daļā 200°C apmēram 30 minūtes. Apslaka izceptos kukulīšus ar nedaudz auksta ūdens. Liek kukulīšus uz režģa, pārklāj pāri dvielīti un atstāj atdzist.

Kukulīšus var arī sasaldēt.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Ierauga kukuļi

Ierauga kukuļi

3 gab.
Sastāvdaļas


Rudzu ieraugam
150 ml ūdens
200 g rudzu miltu
100 g svaigi sarīvēta ābola

Maizei
500 ml ūdens
400 g iepriekš pagatavota rudzu ierauga
100 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
100 g tumšo rudzu miltu
500 g plēkšņu kviešu miltu
300 g Manitobas miltu (milti ar ļoti augstu lipekļa saturu)
18 g sāls


Ierauga pagatavošana

Ūdeni uzsilda līdz 35°C. Iemaisa tajā miltus un sarīvēto ābolu. Maisījumu ievieto divlitru burkā ar vāku. Burku trīs dienas uzglabā vietā, kur ir 26-30°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Vienreiz dienā burkas saturu apmaisa.

Ceturtajā dienā ieraugu izkasa no burkas un ieliek mīklas bļodā. Pievieno 200 g miltu un 200 ml ūdens, kas uzsildīts līdz 35°C. Rūpīgi apmaisa un notur vēl 24 stundas 26-30°C. Piektajā dienā ieraugs ir gatavs. To uzglabā ledusskapī. Tur tas var stāvēt vienu nedēļu. Pēc tam tas jāpabaro ar 100 ml ūdens un 200 g miltu.

Maizes pagatavošana

Bļodā ielej ūdeni un pievieno ieraugu. Maisa, līdz ieraugs ir izšķīdis. Pievieno sīrupu un visus miltus. Maisa mīklu ar elektrisko mikseri uz lēniem apgriezieniem vai mīca ar rokām 10 minūtes. Pievieno sāli un enerģiski maisa vēl 8 minūtes. Mīklu liek ietaukotā plastmasas toverī ar vāku un atstāj uz 3 stundām. Tad liek mīklu uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, sadala trīs vienādās daļās un katru daļu samīca bumbā. Pārklāj pāri dvielīti un atstāj uz 10 minūtēm. Izveido no bumbām kukuļus un viegli apkaisa ar plēkšņu kviešu miltiem. Liek kukuļus uz dvielīšiem, kas apkaisīti ar miltiem. Savelk dvielīšus apkārt kukuļiem tā, lai kukulis celtos uz augšu, nevis briestu uz sāniem. Atstāj uzbriest uz pusotru stundu.

Cepešpannu liek krāsnī un sasilda to līdz 250°C. Uz griežamā dēlīša izklāj pergamenta lapu. Uz tās novieto kukuļus un tad visu uzliek uz karstās cepešpannas. Kukuļus bagātīgi apsmidzina ar ūdeni. Pēc piecām minūtēm samazina krāsns temperatūru līdz 200°C. Atver krāsns durvis un ļauj vēdināties 10 minūtes. To atkārto 2 reizes. Kopējais cepšanas laiks – 40 minūtes. Pēc tam izņem kukuļus ārā un liek uz režģa atdzist.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Valriekstu kukuļi

Valriekstu kukuļi

2 gab.
Sastāvdaļas


Rudzu ieraugam
150 ml ūdens
200 g rudzu miltu
100 g svaigi sarīvēta ābola

Vakarā
100 g iepriekš pagatavota rudzu ierauga
300 ml ūdens
300 ml cieto kviešu graudu miltu

500 g nomizotu, sarīvētu ābolu
100 ml Dansukker tumšā Muscovado cukura

200 ml sasmalcinātu rudzu graudu
300 ml karsta ūdens

No rīta
Ieraugs, ābolu maisījums un izmērcētie rudzi
700 ml cieto kviešu graudu miltu
200 ml rudzu miltu
200 ml griķu pārslu
200 ml saulespuķu sēklu
200 g valriekstu
100 ml linsēklu
1 ēd. kar. anīsa sēklu vai fenheļa sēklu
3 tējk. sāls


Ierauga pagatavošana

Ūdeni uzsilda līdz 35°C. Iemaisa tajā miltus un sarīvēto ābolu. Maisījumu ievieto divlitru burkā ar vāku. Burku trīs dienas uzglabā vietā, kur ir 26-30°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Vienreiz dienā burkas saturu apmaisa.

Ceturtajā dienā ieraugu izkasa no burkas un ieliek mīklas bļodā. Pievieno 200 g miltu un 200 ml ūdens, kas uzsildīts līdz 35°C. Rūpīgi apmaisa un notur vēl 24 stundas 26-30°C. Piektajā dienā ieraugs ir gatavs. To uzglabā ledusskapī. Tur tas var stāvēt vienu nedēļu. Pēc tam tas jāpabaro ar 100 ml ūdens un 200 g miltu.

Maizes pagatavošana

Vakarā
Bļodā samaisa ieraugu un ūdeni, iemaisa miltus. Bļodu apklāj ar vāku vai pārtikas plēvi. Atstāj uz nakti 25°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Sarīvēto ābolu samaisa ar Muscovado cukuru un ievieto ledusskapī. Sasmalcinātos rudzu graudus aplej ar vārošu ūdeni un atstāj, lai izmirkst.

No rīta
Lielā bļodā samaisa ieraugu, ābolu maisījumu un izmērcētos rudzus. Pievieno atlikušās sastāvdaļas, visu rūpīgi samaisa. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un atstāj uzbriest, līdz mīkla dubultojusies apjomā (2-3 stundas). Mīklu sadala pa divām ietaukotām taisnstūrveida veidnēm ar tilpumu 2 l katra. Viegli pārkaisa virsmu ar rudzu miltiem. Atstāj uzbriest vēl 1 stundu.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 250°C. Veidnes ieliek cepškrāsns apakšējā daļā, samazina temperatūru līdz 200°C un cep, līdz kukuļa iekšpuse sasniedz 98°C. Tas aizņems apmēram stundu. Ja kukulīša iekšpuses temperatūra būs zemāka, maize būs mitra. Pēc cepšanas izņem kukuļus no veidnēm un noliek uz režģa atdzist.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Kraukšķīgie plācenīši

Kraukšķīgie plācenīši

10-12 gab.
Sastāvdaļas


Kviešu ieraugam
150 ml ūdens
200 g kviešu miltu
100 g svaigi sarīvēta ābola

Plācenīšiem
100 g iepriekš pagatavota kviešu ierauga
200 ml remdena ūdens
3 ēd. kar. Dansukker Tumšā cukura sīrupa
1 tējk. sāls
1-2 tējk. anīsa sēklu vai fenheļa sēklu
200 ml kviešu kliju
200 ml tumšo rudzu miltu
400 ml kviešu miltu

100 ml sezama sēklu
100 ml linsēklu


Kviešu ierauga pagatavošana

Ūdeni uzsilda līdz 35°C. Iemaisa tajā miltus un sarīvēto ābolu. Maisījumu ievieto divlitru burkā ar vāku. Burku trīs dienas uzglabā vietā, kur ir 26-30°C, piemēram, iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ar izslēgtu karstumu. Vienreiz dienā burkas saturu apmaisa.

Ceturtajā dienā ieraugu izkasa no burkas un ieliek mīklas bļodā. Pievieno 200 g miltu un 200 ml ūdens, kas uzsildīts līdz 35°C. Rūpīgi apmaisa un notur vēl 24 stundas 26-30°C. Piektajā dienā ieraugs ir gatavs. To uzglabā ledusskapī. Tur tas var stāvēt vienu nedēļu. Pēc tam tas jāpabaro ar 100 ml ūdens un 200 g miltu.

Plācenīšu pagatavošana

Bļodā liek kviešu ieraugu, pielej ūdeni. Iemaisa sīrupu, sāli, anīsa sēklas, fenheļa sēklas un klijas. Pievieno abu veidu miltus un mīklu rūpīgi samīca. Bļodu apklāj ar vāku vai pārtikas plēvi un atstāj mīklu uzbriest 2 stundas. Cepeškrāsns vidējā daļā ieliek cepešpannu un sakarsē krāsni līdz 250°C.

Mīklu liek uz darba virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, un izrullē garenā kukulī, ko sadala vairākās daļās. Katru daļu izrullē apaļā plācenī, izmantojot mīklas rulli ar izaugumiem (vai arī izmanto parasto rulli un plāceņus sadursta ar dakšiņu). Viegli pārkaisa ar sezama sēklām un linsēklām, tad sēklas iespiež plācenī, pārbraucot pāri ar rulli. Katru plāceni apņem ar pergamenta gabaliņu un ar to liek uz sakarsētās pannas.

Cep apmēram 5 minūtes. Tad plāceņus liek uz režģa atdzist. Plāceņus jāuzglabā sausā vietā.

Sēklas nav obligāta sastāvdaļa.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Plēkšņu kviešu plāceņi

Plēkšņu kviešu plāceņi

20 gab.
Sastāvdaļas
50 g rauga
600 ml remdena ūdens
2 ēd. kar. Dansukker Tumšā cukura sīrupa
2 tējk. sāls
3 ēd. kar. eļļas
1 tējk. samalta kumīna
200 ml plēkšņu kviešu pārslu
50 ml linsēklu
200 ml Manitobas miltu (milti ar ļoti augstu lipekļa saturu)
1200 ml sijātu plēkšņu kviešu miltu

Raugu iedrupina bļodā. Pievieno ūdeni un maisa, līdz raugs ir izšķīdis. Iemaisa sīrupu, sāli, eļļu, kumīnu, plēkšņu kviešu pārslas un linsēklas. Iestrādā miltus. Mīkla iznāks visai irdena.
Mīklu liek uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem. Saplacina mīklu līdz 2 cm biezumam. Viegli apkaisa ar miltiem, pārsedz pāri dvielīti un atstāj uzbriest uz stundu.
Sasilda cpeškrāsni līdz 250°C. Mīklu sagriež atsevišķās daļās garenu plāceņu formā un izvieto tos uz plāts, kas noklāta ar pergamentu. Cep krāsns vidusdaļā apmēram 15 minūtes. Izņem ārā un liek uz režģa atdzist.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Bagātie kukuļi

Bagātie kukuļi

2 gab.
Sastāvdaļas

200 ml rupja maluma miltu
700 ml rudzu miltu un kviešu miltu maisījuma
100 ml auzu pārslu
50 ml „Fibrex” (var aizstāt ar klijām)
100 ml saulespuķu sēklu
1 ēd. kar. anīsa sēklu vai fenheļa sēklu (pēc izvēles)
1 tējk. sāls
4 tējk. dzeramās sodas
1 litrs sarūguša piena
75 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa


Visas sausās sastāvdaļas samaisa kopā mīklas bļodā. Pielej sarūgušo pienu un sīrupu, rūpīgi samaisa. Maisījuma sadala pa divām ietaukotām taisnstūrveida veidnēm. Cep krāsns vidējā daļā 200ºC apmēram stundu.

Varianti
pievieno 300 ml rīvētu burkānu vai biešu,
vai arī – 200 ml kaltētu dzērveņu,
vai arī – sarīvētu viena apelsīna mizu

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Rudzu maizītes ar rozīnēm

Rudzu maizītes ar rozīnēm

24 gab.
Sastāvdaļas

50 g rauga
600 ml piena
50 ml „Fibrex” (var aizstāt ar klijām)
75 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
2 tējk. sāls
1 tējk. maltu anīsa sēklu
600 ml smalki maltu rudzu miltu
100 ml rozīņu
Apmēram 800 ml rudzu miltu un kviešu miltu maisījuma


Raugu iedrupina bļodā. Pienu sasilda līdz 37°C, tad pārlej raugam un maisa, līdz raugs ir izšķīdis. Pievieno „Fibrex”, sīrupu, sāli un anīsa sēklas. Iemaisa rudzu miltus un rozīnes. Pakāpeniski iestrādā miltu maisījumu, līdz mīkla vairs nelīp pie bļodas malām. Pārklāj ar dvielīti un atstāj uzbriest uz 30 minūtēm. Liek mīklu uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem un mīca, līdz mīkla ir pilnīgi viendabīga. Sadala mīklu 2 vienādās daļās un izveido kukulīšus. Katru kukulīti sagriež 12 gabalos. Samīca katru gabalu ovālā rullītī. Saliek rullīšus uz cepešpannas. Pārklāj ar dvielīti un atstāj uzbriest uz 30 minūtēm. Cep krāsns vidējā daļā 250°C apmēram 8 minūtes.

Šo recepti sastādīja

Dansukker