Cepam ar citroniem un apelsīniem

Sāciet gadu ar svaigu citrusaugļu garšu kūkās un konditorejas izstrādājumos. Apelsīni un citroni saistās ar ziemu un ļoti labi noder konditorejas izstrādājumu gatavošanā. Citrusaugļi ir atsvaidzinoši, nedaudz skābeni un labi kombinējas ar citām garšām, piemēram, šokolādes un karameles garšu. Iedvesmojies no mūsu gardajām receptēm!


Krēmīgais citronu pīrāgs

Krēmīgais citronu pīrāgs

Sastāvdaļas

Pamatnes sastāvdaļas
150 g miltu
1 ēdamkar. Dansukker Zeltainā sīrupa
1 ēdamkar. Dansukker cukurbiešu cukura
1 ēdamkar. Dansukker vaniļas cukura
100 g auksta sviesta, sagriezta mazos gabaliņos
1 olas dzeltenums

Pildījumam
2 olas
5 olu dzeltenumi
225 g Dansukker cukurbiešu cukura
1 ēdamkar. Dansukker vaniļas cukura
75 ml saldā krējuma
3 citronu sula
1 citrona miziņa (rīvēta)
Dansukker pūdercukurs pārkaisīšanai


Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170°C.

Pamatnes sastāvdaļas samaisa viendabīgā masā. Mīklu izlīdzina 24- 27 cm diametra formā ar noņemamām malām. Cep cepeškrāsnī 170°C aptuveni 20 minūtes. Atdzesē.

Puto olas, olu dzeltenumus un cukuru, pievienojot saldo krējumu, tad citronu sulu un rīvēto miziņu.

Ar pildījumu noklāj kūkas pamatni un cep 170°C 30-35 minūtes. Gatavu kūku atdzesē, ieteicams ledusskapī.

Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.


Cepešpannas kūka ar klementīniem sīrupā

Cepešpannas kūka ar klementīniem sīrupā

Apmēram 20 porcijas

Sastāvdaļas

8 olas
1200 g Dansukker baltā smalkā cukura
15 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
2 g sāls
180 g kakao pulvera
360 g miltu
400 g mīksta sviesta

Pasniegšanai
10 klementīni
500 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
300 ml ūdens
3 kanēļa standziņas
9 zvaigžņu anīsa
15 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu

Putukrējums  


Puto cukuru un olas, līdz iegūst gaisīgas putas. Samaisa kopā sausās sastāvdaļas un iecilā uzputotajā masā. Pievieno izkausētu sviestu. Lej mīklu platā, seklā cepešpannā, kas izklāta ar ietaukotu cepampapīru. Cep krāsns apakšējā daļā 175 °C apmēram 35 minūtes.

Klementīnus rūpīgi nomizo un, cik iespējams, izkasa ārā sēkliņas. Sagriež klementīnus gabaliņos. Katliņā lej sīrupu, ūdeni, pievieno garšvielas un uzvāra. Pievieno klementīnus un noņem no uguns, bet masu atstāj katliņā, līdz tā atdziest.

Kūku pasniedz ar klementīnu mērci un viegli uzputotu putukrējumu.

Klementīnu mērci var aizstāt ar kokosriekstu glazūru, ko pievieno kūkai.

600 g kokosriekstu skaidiņu
500 g Dansukker baltā smalkā cukura
300 ml Dzidrā cukura sīrupa
500 ml saldā krējuma
200 g margarīna

Katliņā samaisa kopā glazūras sastāvdaļas un uz lēnas uguns vāra 5 minūtes, nepārtraukti maisot. Šādā variantā kūku cep 25 minūtes, tad apsmērē ar kokosriekstu glazūru un turpina cept 10 minūtes. Noliek atdzist, tad sagriež taisnstūrveida gabalos. Uzglabā cieši noslēgtā kārbā, starp kārtām liekot papīru. Var sasaldēt.


Citronu-mussa kūka

Citronu-mussa kūka

8 porcijas

Sastāvdaļas

Pamatne
300 g mandeļu masas
3 olas

Pildījums
4 želatīna plāksnītes
3 olas, atdaliet olu dzeltenumus no baltumiem
150 g Dansukker pūdercukura
200 g saldā krējuma
2 nelieli citroni
100 g biezpiena

Garnējums
2 kivi


Uzstādiet cepeškrāsns temperatūru uz 175 °C.

Samaliet mandeles, vēlams ar blenderi, un iemaisiet masā olas. Ielejiet masu ieziestā formā (apm. 25 cm) ar noņemamām malām. Cepiet citronu-mussa kūku cepeškrāsns vidū aptuveni 20 minūtes. Ļaujiet atdzist.

Iegremdējiet želatīna plāksnītes aukstā ūdenī.

Saputojiet olu dzeltenumus ar pūdercukuru. Saputojiet olu baltumus stingrās putās. Svaigo krējumu kārtīgi saputojiet.

Nomazgājiet citronus. Norīvējiet miziņu un izspiediet sulu.

Izņemiet no ūdens želatīna plāksnītes un katliņā karsējiet tās kopā ar citronu sulu. Ļaujiet nedaudz atdzist.

Nepārtraukti maisot, ielejiet citronu sulā izkausēto želatīnu olu dzeltenumu masā. Pievienojiet citrona miziņu un biezpienu. Pēc tam pievienojiet putukrējumu un visbeidzot — olu baltumus. Tad ielejiet mīklu formā un novietojiet vēsā vietā uz vismaz 3 stundām pirms pasniegšanas.

Garnējiet citronu-mussa kūku ar nomizotu, šķēlītēs sagrieztu kivi. (Kivi var aizstāt ar citiem šajā gadalaikā pieejamajiem augļiem.)


Citronmaizītes

Citronmaizītes

25 gab.

Sastāvdaļas

100 g sviesta vai margarīna
125 g miltu
30 g maltu mandeļu
50 g Dansukker smalkā cukura
1 tējkarote Dansukker vaniļas cukura

Pildījums
2 olas
100 g Dansukker smalkā cukura
2 ēdamkarotes kviešu miltu
1 citrona sula un miziņa

Garnējums
Dansukker pūdercukurs


Ieziediet ar taukvielām un izkaisiet ar miltiem četrkantīgu formu ar noņemamām malām (23 x 23 cm) vai arī izveidojiet šādu formu no alumīnija folijas. Uzstādiet cepeškrāsns temperatūru uz 175 °C.

Katliņā uz plīts izkausējiet taukvielas. Noņemiet katliņu no uguns un pievienojiet pārējās sastāvdaļas. Iespiediet mīklu formā. Cepiet cepeškrāsns vidū 12 minūtes. Izņemiet un nolieciet malā. Pazeminiet cepeškrāsns temperatūru līdz 150 °C.

Saputojiet olas ar cukuru, līdz masa kļūst gaisīga. Pievienojiet miltus un citrona miziņu. Visbeidzot pievienojiet citrona sulu. Ielejiet mīklu virs pamatnes un cepiet cepeškrāsns vidū aptuveni 15 minūtes. Pildījumam ir jāsacietē, bet tas nedrīkst kļūt brūns. Pirms sagriešanas gabaliņos, ļaujiet kūkai atdzist. Pirms pasniegšanas pārkaisiet ar pūdercukuru.


Citronu kūciņas

Citronu kūciņas

6-8 gab.

Sastāvdaļas

375 ml kviešu miltu
50 ml Dansukker niedru cukura „Demerara”
Šķipsna sāls
80 g sviesta vai margarīna
6 ēd. kar. ledusauksta ūdens
6 citroni
150 ml Dansukker baltā smalkā cukura
15 g sviesta vai margarīna
4 ēd. kar. kartupeļu cietes
3 olu dzeltenumi
100 ml Dansukker baltā smalkā cukura

Dekorēšanai
Lieldienu konfektes
Sviests vai margarīns formas ietaukošanai


Bļodā samaisa miltus, cukuru un sāli. Taukvielu sagriež mazos gabalos un iemaisa miltu maisījumā. Pielej ūdeni un strauji maisa, līdz iegūta viendabīga mīkla. Mīklu ieliek pārtikas maisiņā un liek ledusskapī uz pusstundu.

Ietauko 6-8 kūciņu veidnes un iespiež tajās mīklu groziņā veidā. Sadursta ar dakšiņu. Liek veidnes ar mīklu ledusskapī uz pusstundu, tad cep cepeškrāsns vidusdaļā 200 °C (konvekcijas režīmā - 175 °C) apmēram 15 minūtes.

Citronus rūpīgi nomazgā. Norīvē no tiem miziņu un izspiež sulu. Atšķaida sulu ar ūdeni, sasniedzot 350 ml tilpumu. 300 ml no šķidruma lej katliņā, pieliek citronu miziņas, cukuru un sviestu un lēnām vāra, līdz cukurs izšķīst. Samaisa kartupeļu cieti ar atlikušo šķidrumu, ielej katliņā un ļauj visam uzvārīties.

Olu dzeltenumus ieliek bļodiņā, pievieno mazliet siltā citronu šķidruma, samaisa. Caur sietiņu izlej maisījumu katliņā ar citronu šķidrumu un rūpīgi samaisa. Salej iegūto masu izceptajos mīklas groziņos. 30 minūtes atdzesē ledusskapī.


Itāliešu citronu pīrāgs

Itāliešu citronu pīrāgs

Apmēram 8 porcijām

Sastāvdaļas

400 g konditorejas mīklas 
Milti darba virsmas nokaisīšanai

Pildījumam 
250 g rikotas siera 
250 g maskarpones siera 
Sula un norīvēta miziņa no 1 citrona 
125 g Dansukker baltā smalkā cukura 
6 olas dzeltenumi 
6 olu baltumi


Mīklu izrullē uz miltainas darba virsmas tā, lai malas būtu 5 cm platākas par 25 cm lielu veidni. Tad izklāj veidni ar mīklas plāksni, liekos centimetrus atstājot gar malām.

Samaisa abus sierus, citrona sulu un miziņu, pusi no cukura un piecus olu dzeltenumus. Olu baltumus sakuļ stingrās putās. Pievieno atlikušo cukuru un kuļ vēl 2 minūtes. Iecilā olu baltumus sieru maisījumā.

Izlej olu maisījumu mīklas „bļodā” un lieko mīklas daļu pārliec pāri pildījumam. Viegli saputo olas dzeltenumu un pārmērē ar to mīklu. Cep krāsns vidusdaļā 175 °C apmēram 30 minūtes. Liek ledusskapī uz vismaz 2 stundām.


Apelsīnu panna (clafuti)

Apelsīnu panna (clafuti)

Sastāvdaļas

125 g mandeļu miltu
50 ml kviešu miltu
½ ml sāls
150 ml Dansukker baltā cukura
4 olas
4 olu dzeltenumi
300 ml saldā krējuma
1-2 apelsīni

Dekorēšanai
Dansukker pūdercukurs


Mandeļu un kviešu miltus samaisa kopā ar sāli. Pievieno cukuru, okas, olu dzeltenumus, krējumu un ar slotiņu saputo krēmīgā masā. Mīklu lej ietaukotā kūkas formā. Nomizo apelsīnus, sagriež šķēlēs un izkārto uz kūkas. Cep krāsns vidējā 175 °C temperatūrā 20-25 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru. Vislabāk garšo, kad mazliet padzisusi.


Apelsīnu un šokolādes kūka

Apelsīnu un šokolādes kūka

4 personam

Sastāvdaļas

150 g šokolādes (vislabāk ar apelsīnu garšu)
250 ml Dansukker pūdercukura ar šokolādes garšu
150 g sviesta
4 olas
1 ēd. kar. Dansukker pūdercukura

Apelsīnu šerbetam
150 ml ūdens
75 g Dansukker baltā smalkā cukura
500 ml apelsīnu sulas (svaigi spiestas vai no pakas)
1 citrons

Pasijas augļu mērcei
4 pasijas augļi
100 g Dansukker baltā smalkā cukura
400 ml apelsīnu sulas

Rotājumam
2 apelsīni


Sakarsē krāsni līdz 170 °C.
Izkausē šokolādi, pūdercukuru un sviestu siltā ūdenī. Pieliek olas dzeltenumus un sakuļ biezā masā. Noņem maisījumu no uguns un maisa, līdz tas ir atdzisis un viendabīgs. Sakuļ olas dzeltenumus un pūdercukuru biezās putās un pievieno šokolādes maisījumam. Ielej gatavo mīklu apaļā ieziestā formā (diametrs apmēram 23 cm). Cep 30-40 minūtes.

Apelsīnu šerbets
Uzvāra ūdeni un cukuru. Uzvāra arī apelsīnu sulu un nosmeļ putas, līdz atlikusi tikai puse no sulas. Samaisa cukura šķīdumu ar apelsīnu sulu un pievieno citrona sulu. Izkāš šķidrumu caur sietu. Ieliek maisījumu saldējuma mašīnā vai saldētājā un sakuļ.

Pasijas augļu mērce
Savāra apelsīnu sulu un cukuru biezenī. Izņem pasijas augļu sēklas un pieliek tās maisījumam. Atdzesē maisījumu. Sagriež 2 apelsīnus šķēlītēs. Ieliek šķēlītes pasijas augļu mērcē un pasniedz kopā ar apelsīnu un šokolādes kūku un šerbetu.


Šokolādes kēksi

Šokolādes kēksi

apm. 25 gab.

Sastāvdaļas

2 olas
200 g Dansukker Brūnā niedru cukura
100 g sviesta vai margarīna
100 g tumšās šokolādes
150 g sasmalcinātu valriekstu
200 g kviešu miltu
1 ēd. kar. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
1 tējk. cepamā pulvera 


Saputo olas ar cukuru. Izkausē taukvielas un iemaisa olu masā. Salauž šokolādi gabaliņos un izkausē tvaika peldē vai arī mikroviļņu krāsnī zemā temperatūrā. Iemaisa šokolādi mīklā. Iemaisa miltos vaniļas cukuru un cepamo pulveri. Sasmalcina valriekstus un iemaisa mīklā kopā ar miltu maisījumu. Ielej mīklu kēksu formiņās un cep cepeškrāsns vidū 200 °C aptuveni 12 minūtes. 


Apelsīnu kūka ar apelsīnu masas pildījumu

Apelsīnu kūka ar apelsīnu masas pildījumu

Sastāvdaļas

Kūka
225 g sviesta vai margarīna
225 g Dansukker smalkā cukura
5 olas
400 g kviešu miltu
3 ēdamkarotes kakao
2 tējkarotes cepamā pulvera
1 ēdamkarote rīvētās apelsīna mizas no ekoloģiska apelsīna

Formiņai
100 g mandeļu skaidiņu

Pildījums
100 ml svaigi spiestas apelsīna sulas
2 olu dzeltenumi
200 g Dansukker ievārījuma cukura
100 g sviesta

Garnējums
Dansukker pūdercukurs


Sāciet ar apelsīnu masas pagatavošanu. Katliņā ar biezu pamatni samaisiet olu dzeltenumus, ievārījuma cukuru ar apelsīnu sulu. Lieciet katliņu uz plīts un putojiet, līdz masa sāk sabiezēt. Maisīšanas laikā pievienojiet sviestu nelielos gabaliņos. Noņemiet katliņu no uguns. Izkāsiet apelsīnu masu un ļaujiet atdzist.

Ar taukvielām ieziediet apaļu formu, kas ir aptuveni 24 cm diametrā. Formā iekaisiet mandeļu skaidiņas.
Traukā ar mikseri saputojiet gaisīgās putās taukvielas ar cukuru. Putošanas laikā pa vienai pievienojiet olas. Sajauciet kviešu miltus, kakao ar cepamo pulveri un iemaisiet mīklā kopā ar apelsīna miziņu. Ielejiet mīklu formā un cepiet cepeškrāsns vidū aptuveni 50 minūtes 175 °C temperatūrā. Pārbaudiet ar kociņu, kūkai vidū jābūt sausai. Ļaujiet formā atdzist. Pārgrieziet kūku uz pusēm, veidojot divas pamatnes, un apsmērējiet vienu no tām ar apelsīnu masu. Uzlieciet virsū otru pamatni un ļaujiet pildījumam ievilkties vismaz stundu pirms pasniegšanas.


Šokolādes kūka ar apelsīnu krēmu

Šokolādes kūka ar apelsīnu krēmu

12 gabaliņi

Sastāvdaļas

Kūka
300 g Dansukker pūdercukura ar šokolādes garšu
200 ml piena
125 g sviesta vai margarīna
2 olas
2 tējkarotes Dansukker vaniļas cukura
350 g kviešu miltu
1 1/2 tējkarote cepamā pulvera

Pildījums
300 g saldā krējuma
75 g Dansukker želejas cukura Multi
2 ēdamkarotes apelsīnu sulas koncentrāta

Garnējums
2 apelsīni
100 ml ūdens
50 g Dansukker želejas cukura Multi
150 g saldā krējuma


Uzstādiet cepeškrāsns temperatūru uz 175 °C. Apaļu cepamo formu ar noņemamām malām ieziediet ar taukvielām un izkaisiet ar rīvmaizi.

Atdaliet olu dzeltenumus no baltumiem. Ielieciet olu baltumus traukā un saputojiet stingrās putās. Pievienojiet dzeltenumus un pūdercukuru ar šokolādes garšu.

Sajauciet miltus ar vaniļas cukuru un cepamo pulveri un pievienojiet masai, pārmaiņus pievienojot arī pienu. Pievienojiet taukvielas. Ielejiet mīklu formā un cepiet šokolādes kūku cepeškrāsns zemākajā daļā aptuveni 1 stundu. Ļaujiet kūkai atdzist formā, un tad sagrieziet to uz pusēm, veidojot divas pamatnes.

Pēc tam vienu kūkas pamatnes daļu ielieciet atpakaļ formā. Karsējiet 100 ml krējuma ar želejas cukuru ½ minūti. Pārējo krējumu saputojiet, taču ne cietās putās, jo tad pildījums būs graudains. Pievienojiet sulas koncentrātu un želejas cukura maisījumu un kārtīgi samaisiet. Ielejiet pildījumu formā un ievietojiet ledusskapī, lai tas sacietē.

Uzlieciet otro pamatni uz pildījuma. Apelsīnus nomizojiet un sadaliet daiviņās. Izkārtojiet daiviņas uz kūkas.

Uzvāriet ūdeni ar želejas cukuru. Ļaujiet atdzist pirms pārlejat apelsīniem. Saputojiet krējumu stingrās putās un garnējiet kūku.

Apelsīnus varat aizstāt ar citām ogām vai augļiem. Izvēlieties sulu, kas atbilst pēc garšas.


Gardās apelsīnu kūciņas

Gardās apelsīnu kūciņas

20 gab.

Sastāvdaļas

375 ml miltu
50 ml Dansukker gaišā Muscovado cukura
2 tbsp Dansukker vaniļas cukura
150 g mīksta sviesta vai margarīna

Pildījumam
300 ml saldā krējuma
175 g sviesta vai margarīna
200 ml Dansukker brūnā niedru cukura
50 ml Dansukker cukurniedru sīrupa
1 t.kar. apelsīnu sulas koncentrāta

Dekorēšanai
200 g Marabou piena šokolādes ar apelsīniem


Mīklas sastāvdaļas sastrādā vijīgā masā un izklāj ietaukotā veidnē apm. 20 x 30 cm izmērā. Cep cepeškrāsns vidējā daļā 175 °C temperatūrā 20 minūtes.

Apelsīnu rūpīgi nomazgā, un norīvē miziņu. Visas pildījuma sastāvdaļas liek katliņā un vāra aptuveni 20 minūtes, līdz veidojas bieza karamele. Tās gatavību pārbauda, ielejot tējkaroti gatavās masas aukstā ūdenī. Ja masa neizšķīst, tā ir gatava. Karameli pārziež gatavajam cepumam un liek ledusskapī, lai sastingst.

Kā trešo veido šokolādes kārtu. Šokolādi izkausē ūdens peldē un pārklāj cepumam. Kad šokolādes kārta sāk atdzist, ar dakšiņu veido dekoratīvu rakstu. Uzglabā vēsā vietā. Gabaliņos griež tieši pirms pasniegšanas.