Produkti ievārījumu pagatavošanai

Cukurs ir galvenais konservants, saglabājot ogu ražu ziemai. Tas neļauj attīstīties sīkbūtnēm, pasargā ievārījumu no rūgšanas un pelēšanas. Ievārījuma gatavošanai var izmantot gan parasto balto cukuru, gan speciālu ievārījuma cukuru. Tam pievienotais pektīns daļēji aizvieto cukuru, tāpēc ievārījums būs mazāk salds, ar izteiktāku ogu un augļu garšu.


Ievārījuma cukurs

Ievārījuma cukurs ar pektīnu

Ar šo cukuru var pagatavot aromātisku biezas konsistences ievārījumu dažās minūtēs. Produkts ir ļoti ekonomisks: cukuram pievienotais pektīns ļauj divas reizes samazināt cukura un tātad kaloriju daudzumu, kā arī samazināt vārīšanas laiku līdz 5-10 minūtēm.

Ievārījuma cukurs ar pektīnu īpaši labi noder, gatavojot ievārījumu no ogām, kuru sastāvā dabiskā pektīna daudzums ir neliels, piemēram, zemenēs. Cukuram pievienotais pektīns ir augu valsts izcelsmes recinātājs, kuru iegūst no augļiem. Gatavojot ievārījumu ar šo cukuru, ogas vāra ne vairāk kā 5-10 minūtes pēc cukura pievienošanas. Pektīns sarecina ievārījumu, īsais pagatavošanas laiks ļauj ogām saglabāt savu dabīgo krāsu un vairāk vitamīnus. Ievārījumam var izmantot gan svaigas, gan saldētas ogas.

100 ml = apmēram 95 g


Marmelādes cukurs ar pektīnu

Marmelādes cukurs ar pektīnu domāts tam, lai pagatavotu marmelādes un ievārījumus, izmantojot pavisam nedaudz cukura. Šis cukurs ir līdzīgs Ievārījuma cukuram, tikai tajā ir vēl vairāk pektīna. Produkts nodrošina labu konsistenci un ilgu glabāšanas laiku. 

Viens Marmelādes cukura iepakojums (330 g) paredzēts, lai pagatavotu vienu kilogramu ogu vai augļu. Jāvāra tikai divas minūtes, un ievārījums gatavs! Vienkārši un ātri paveicams, bet teicams rezultāts.

Marmelādes cukurs ar pektīnu sastāv no baltā smalkā cukura un pektīna - dabiska recinātāja, kuru iegūst no citrusaugiem, un izmanto, lai piešķirtu ievārījumam labu konsistenci. Produktam pievienots nedaudz kālija sorbāta – konservanta, kurš dabā sastopams pīlādžogās. Pektīna un kālija sorbāta kombinācija nodrošina ilgu glabāšanās laiku.


Baltais cukurbiešu cukurs

Ievārījumam ir nepieciešams labs cukurs – tīrs un balts. Cukura baltums liecina par kvalitāti. Ja uzmanīgi pavēro, redzams, ka cukura kristāli ir caurspīdīgi, taču tā šķautnes, atstarojot gaismu, rada baltās krāsas efektu. Tas tikai tā izskatās, ka cukurs ir balts, un, piemēram, tējā izšķīdinot cukuru, tā nepaliek baltāka. Tomēr mēs tradicionāli pazīstam labas kvalitātes cukuru kā balto cukuru. Tas izskatās balts tieši tādēļ, ka ir attīrīts no piemaisījumiem, kas varētu traucēt konservēšanas procesam. Ja baltais cukurs ir brūngans vai dzeltenīgs, tas nozīmē, ka tas nav labi attīrīts.

Cukura kvalitāti nosaka krāsa, vienmērīgs kristālu izmērs, saharozes daudzums. Saharoze ir salikts ogļhidrāts, kas sastāv no glikozes un fruktozes. Tas ir vistīrākais un dabiskākais enerģijas avots.

1 ēdamkarote = 10-12 g
100 ml = 88 g
120 ml = 100 g


Niedru cukurs "Demerara"

Niedru cukuru izmanto tāpat kā balto smalko cukuru, taču tas ievārījumam piešķir piesātinātāku garšu un krāsu. Niedru cukuru "Demerara" ražo no cukurniedrēm.

100 ml = aptuveni 90 g
1 ēdamkarote = 15 g
1 tējkarote = 5 g