Aizdedziet grilu!

Gari, silti vakari un grils. Šīs divas lietas raksturo latviešu vasaru. Grilē mājās vai ņem grilu līdzi piknikā. Nevienam nav jāstāv virtuvē pie plīts, jo pie grila var darboties visi. Cepšanai uz grila der viss – gaļa, putnu gaļa un zivis.


Uz iesma cepta vistas fileja ar pupiņu salātiem

Uz iesma cepta vistas fileja ar pupiņu salātiem

4 porcijas
Sastāvdaļas

500-600 g vistas filejas

Marinādei
2 ēd. kar. eļļas
2 ēd. kar. Dansukker Zeltainā cukura sīrupa
1/2 ēd. kar. sojas mērces
1/2 tējk. čili pastas "Sambal Oelek"
1 smalki sakapāta ķiploka daiviņa

Pupiņu salātiem
1 kārbiņa sarkano pupiņu
1 kārbiņa melno pupiņu
200 ml kubiņos sagrieztu gurķu bez sēklām
1-2 kubiņos sagriezti tomāti bez sēklām
1 sasmalcināts sarkanais sīpols
100 ml rupji sagrieztu platlapu pētersīļu
2 ēd. kar. etiķa
1 ēd. kar. Dansukker baltā smalkā cukura


Sagriež vistas fileju gabaliņos un ieliek plastmasas maisiņā. Samaisa marinādes sastāvdaļas un pārlej gaļai. Ievieto iemarinēto gaļu uz 1-2 stundām ledusskapī, pēc tam uzsprauž filejas gabaliņus uz iesmiņiem un grilē tos.

Rūpīgi noskalo pupiņas un sajauc tās ar pārējām sastāvdaļām. Ievieto maisījumu ledusskapī uz 2-3 stundām, lai garšas savilktos.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Cūkgaļas marināde

Cūkgaļas marināde

Sastāvdaļas

50 g svaigi spiestas citrona sulas
50 ml baltvīna etiķa
50 ml olīveļļas
50 ml Dansukker Zeltainā sīrupa
4 spiestas vai smalki sakapātas ķiploka daiviņas
1 tējk. sambal oelek
1/2 tējk. maltu melno piparu


Traukā sajauciet visas sastāvdaļas marinādei. Ieliec gaļu saldēšanai paredzētā maisiņā. Apmaisi, lai marināde apņem visu gaļu. Ieliec ledusskapī uz pāris stundām.  Laiku pa laikam apmaisi. Marinādes pietiek apm. 1,5 kg gaļas.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Āzijas ingvera marināde

Āzijas ingvera marināde

4 porcijas
Sastāvdaļas

50 ml eļļas
50 ml Dansukker Zeltainā sīrupa
1-2 tējk. svaiga, smalki sarīvēta ingvera
1 naža gals malta koriandra
1/2 tējk. rupji maltu piparu
50 ml sojas mērces


Sajauc visas sastāvdaļas. Vistas gaļu vai cūkgaļu pāris stundas pirms cepšanas/grilēšanas marinē šajā marinādē.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Garneles ar laima sviestu

Garneles ar laima sviestu

4 porcijas
Sastāvdaļas

24-48 nolobītas garneles atkarībā no to lieluma
8 kociņi

Garšvielu sviests
150 g nesālīta sviesta
50 ml sausā baltvīna
1 laima sula un miziņa
1 tējkarote Dansukker brūnā cukura
1 ēdamkarote rīvēta dzeltenā sīpola

Dekorēšanai
laima auglis
pētersīļi vai koriandrs


Izmantojot elektrisko putotāju, pagatavojiet garšvielu sviesta masu, sajaucot sviestu, vīnu, laima sulu, brūno cukuru un sīpolu.

Uzduriet garneles uz kociņiem. Apsmērējiet garneles ar garšvielu sviestu un ievietojiet ledusskapī uz 1 stundu, pēc tam tās grilējiet 1 minūti no abām pusēm.

Kārtojiet garneļu iesmiņus siltā traukā kopā ar atlikušo garšvielu sviestu, laima daiviņām un pētersīļiem vai koriandru. Ieteicams ēst siltas.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Saldskābā čili marināde

Saldskābā čili marināde

Sastāvdaļas

2 sarkanās paprikas
10 ķiploku daiviņas
50 ml baltvīna etiķa
250 ml Dansukker baltā smalkā cukura
100 ml ūdens
1 tējk. kajēnas piparu


Noskalo paprikas un izņem sēklotnes. Saspiež ķiploku daiviņas. Ieliek maisījumu katlā un pievieno pārējās sastāvdaļas. Vāra marinādi 2 minūtes.

Gaļu, putnu gaļu vai zivi patur marinādē vismaz 30 minūtes.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Saldskāba marināde vistas gaļai

Saldskāba marināde vistas gaļai

4 porcijas
Sastāvdaļas

1 smalki sagriezts sīpols
150 ml svaigi spiestas citrona sulas
50 ml Dansukker Zeltainā cukura sīrupa
1 ēd. kar. svaiga estragona
1 tējk. sāls
1/2 tējk. saberztu piparu


Sajauc visas sastāvdaļas. Ievieto vistas gaļu, piemēram, stilbiņus, šajā marinādē uz 2-3 stundām.

Pēc marinēšanas vistas gaļu grilē vai cep.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Laima un ķimeņu marināde

Laima un ķimeņu marināde

Sastāvdaļas

2 tējk. saspiesta ķiploka
2 tējk. sasmalcinātu ķimeņu
2 tējk. kaltēta oregano (raudenes)
1 ēd. kar. Dansukker niedru cukura „Demerara”
1 1/2 tējk. jūras sāls
1 tējk. samaltu piparu
3 ēd. kar. laima sulas
3-4 ēd. kar. olīveļļas


Samaisa visas sastāvdaļas.

Gaļu, putnu gaļu vai zivi patur marinādē vismaz 30 minūtes.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Glazēti laša iesmiņi

Glazēti laša iesmiņi

4 porcijas
Sastāvdaļas

400-600 g laša filejas
200 g lielas, notīrītas garneles
sāls, pipari
2 ēd. kar. eļļas
koka iesmiņi

Glazūrai
1-2 ēd. kar. smalki sagriezta bazilika
1 citrona sula
50 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
1/2 tējk. čili pastas "Sambal Oelek"

Garšvielu sviestam
75 g sviesta
1 ēd. kar. smalki sagrieztu diļļu
1 ēd. kar. smalki sagriezta bazilika
1 ēd. kar. smalki sagrieztu pētersīļu
1 ēd. kar. smalki sarīvētas citrona mizas
1 tējk. Dansukker pūdercukura


Sāk ar garšvielu sviestu: sajauc visas sastāvdaļas. Izveido no pagatavotā garšvielu sviesta ”desu” vai arī, izmantojot konditorejas maisiņu, izspiež sviesta ”rozes” un līdz ēdiena pasniegšanai ievieto tās ledusskapī. Pagatavo glazūru: sajauc visas sastāvdaļas katliņā un maisījumu uzvāra. Sagriež lasi lielākos kubiņos. Uzdur laša gabaliņus un garneles uz koka iesmiņiem. Pārkaisa tos ar sāli un pipariem. Pārsmērē iesmiņus ar eļļu un grilē 6-7 minūtes. Pārsmērē iesmiņus ar glazūru un grilē vēl pāris minūtes.

Novieto iesmiņus uz šķīvjiem un pārlej ar atlikušo glazūru. Ēdienu pasniedz ar piedevām: vārītiem kartupeļiem, lapu salātiem, tomātiem, citronu un garšvielu sviestu.

Šo recepti sastādīja

Dansukker

Grilētas vīģes

Grilētas vīģes

4 porcijas
Sastāvdaļas

4 svaigas vīģes
100 g zaļā pūdētā siera
8 šķēles auksti kūpināta šķiņķa
4 ēd. kar. Dansukker Zeltainā cukura sīrupa
100 ml sarkanvīna


Maisot vāra sarkanvīnu un sīrupu katlā, līdz puse no tā ir iztvaikojusi. Sagriež vīģes uz pusēm. Sagriež sieru 8 gabaliņos un pa gabaliņam novieto uz katras vīģes pusītes. Novieto uz grila foliju un uz tās izvieto vīģes. Grilē vīģes, līdz siers sāk kust. Novieto vīģes uz šķīvjiem un uz katras no vīģēm uzliek šķiņķa šķēlīti. Apslaka vīģes ar ”sarkanvīna sīrupu”.

Šo recepti sastādīja

Dansukker